Péče o tělo

8 známek a příznaků fibromyalgie a nemusíte o tom vědět

Fibromyalgie je chronický stav, který způsobuje rozsáhlou tělesnou bolest, svalovou bolest a únavu. Jde o poruchu, která může způsobovat problémy u lidí, kteří jí trpí. Nemoc je mnohem častější, než si lidé myslí. Podle National Institute of Health fibromyalgie postihuje asi 5% americké populace a může se vyskytovat u lidí v jakémkoliv věku. Většina z nich jsou ženy mezi 80 – 90%.

Správná diagnóza

Jedním z hlavních problémů je správná diagnóza. Bolest a symptomy se s nemocí obvykle obtížně spojují, protože mají tendence se překrývat s jinými běžnými zdravotními stavy. V současnosti neexistují žádné testy ani skeny, které by mohly definitivně rozpoznat nemoc, proto lidé musí sledovat vše, co se děje s jejich tělem a sdělit lékaři přesně, co se děje. Zatímco rozšířená fyzická bolest je hlavním příznakem fibromyalgie, existuje řada dalších příznaků, které se mohou objevit. Ty byste neměli ignorovat.

Bolest

Předpokládá se, že fibromyalgie ovlivňuje způsob, jakým mozek zpracovává signály bolesti. Zatímco bolest je obecně rozšířená po celém těle, v tomto případě nejčastějšími oblastmi, kde jí cítíte, jsou záda, břicho, krk a svaly. Lidé poukazují na celou řadu bolestí, od ostré a silné bolesti, která trvá dlouhou dobu až k mírnější a stálé bolesti, která trvá nejméně tři měsíce i déle. Bolest lidé častěji cítí v noci.

Chronická únava

Bolest je jedním z důvodů, proč lidé trpící fibromyalgií mají problémy se spánkem. Když usnou, kvalita spánku je špatná, takže si nestihnou odpočinout tak, jak by správně měli. Bez ohledu na to, kolik spánku se jim dostává, se cítí unavení a upracovaní.

Konstantní gastrointestinální potíže

Syndrom dráždivého střeva (IBS) je úzce spojen s fibromyalgií. Kromě toho se objevuje také průjem, neschopnost vyprázdnit střevo z důvodu svalové ztuhlosti. To vše mohou být příznaky této nemoci. Tyto problémy však můžete přiřadit také k jiným nemocem, málokoho napadne fibromyalgie.

Nedostatek duševního soustředění

Jako další příznak je „fibrofig“. Pod tímto názvem se skrývá člověk, který má kognitivní schopnosti jako soustředění, pozornost, zaměření a pamatování si věcí, narušené. Výsledkem je tak zmatek a nedostatek duševní jasnosti, což bývá velmi frustrující a znepokojující.

Necitlivost a brnění

Typicky je fibromyalgie doprovázena neurologickými příznaky včetně necitlivosti, brnění a pálení. Pokud těmito pocity trpíte, je vždycky dobré nečekat a jít k lékaři. Ten vám pomůže zjistit příčinu.

Zhoršení spánku

Lidé s fybromyalgií mají problémy s usínáním, když už usnou, pak mají problémy se spánkem, probouzí se, i když spí několik hodin, pokaždé se cítí bez energie a unavení. Tyto problémy jsou dalším klasickým příznakem fibromyalgie a klinické studie také odhalují, že pacienti hlásí nepravidelný a narušený spánek u této nemoci.

Senzorické problémy

Mnoho lidí se domnívá, že jsou citliví na změnu teploty a jejich tělo není schopno se správně regulovat. Někteří mohou cítit horko a chlad, i když se teplota změní jen nepatrně. Dalším symptomem souvisejícím se senzorikou je parestézie, tedy pocity, jak by se vám zabodávaly do rukou, nohou a paží jehly. Tyto problémy mohou trvat pár minut i hodiny.

Zvýšená bolest při menstruaci

Fibromyalgie se objevuje zejména u žen, zatímco extrémní křeče při menstruaci mohou být způsobeny jinými faktory, může to být taky příznak fibromyalgie. Svalová ztuhlost je obecně problém, takže svalové stahy během menstruace u žen s fibromyalgií bývají silnější.

Lidé s fibromyalgií mají značné množství těchto příznaků, ovšem obecně označit příznaky je složité, protože se to liší, u každého člověka jsou jiné.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button