Péče o tělo

Za nespavost může často kofein. Tyhle skryté zdroje možná způsobují problémy i vám

Jaká byla dnes vaše noc? Pokud jste první hodinu nebo dvě jen koukali do stropu a modlili se, abyste konečně zabrali, pak patříte k mnoha dalším Evropanům, které trápí potíže s usínáním. Je jich celkově až 10 % populace. Nespavost nebo potíže s usínáním mohu mít řadu příčin, jedna z nich je však dobře známá a její příjem můžeme zásadně ovlivnit. Řeč je samozřejmě o kofeinu. Nenajdeme jej totiž jen v kávě, jak by se mohlo zdát, ale v mnoha dalších potravinách a nápojích.

Všichni asi tušíme, že káva by se neměla konzumovat ve večerních hodinách. Ve skutečnosti bychom ale měli omezit celou řadu jiných potravin či nápojů, kde se kofein může nacházet.

Pomůže proti únavě, spánku ale neprospěje

Kofein je alkaloid, který má na lidský organismus mnoho účinků. Jeho hlavní funkcí je to, že oddaluje únavu a dočasně zvyšuje bdělost a pozornost. Dokáže to ale dělat jen po určitou dobu. Jakmile totiž vstoupí do krve začne se také v játrech rozkládat, takže po nějaké době z krve zmizí téměř úplně a jeho účinky jsou ty tam.

Jak rychle tělo odbourá kofein?

Obvykle jde přibližně o 3–4 hodiny. Jedná se o čas, za který se odbourá asi polovina přijatého množství. Jestli jste tedy vypili jeden šálek kávy, který může obsahovat okolo 100 mg kofeinu, ještě po třech hodinách je ve vašem těle stále asi 50 mg kofeinu. Mělo-li by tělo odbourat drtivou většinu přijatého kofeinu, zabralo by mu to alespoň 10 hodin, tedy podstatnou část dne. Pokud si tedy po obědě dopřáváte kávu nebo rovnou dvě, je možné, že to může ovlivnit váš spánek.

Kde se nachází kofein mimo kávu?

Zelený čaj

Je sice považovaný za poměrně nevýznamný zdroj kofeinu, ale to neplatí pro kvalitnější sypaný zelený čaj, který bývá často ještě bohatším zdrojem kofeinu než klasická káva. Na každý gram sypaného zeleného čaje může připadnout okolo 30 mg kofeinu. Pokud si tedy čaj připravíte z jedné lžičky sypaného čaje, která činí asi 5 g, celkový obsah kofeinu na šálek může být daleko vyšší než u kávy. Pozor si tedy dejte na popíjení sypaných čajů zejména v odpoledních hodinách. Raději volte menší dávky čaje nebo si dopřejte bylinné a ovocné čaje, které kofein neobsahují vůbec. 

Kombucha

Jde o velký trend, který má řadu zdravotních benefitů, ale málokdo už ví, že může obsahovat mimo dalších látek i kofein. Tento jemně perlivý nasládlý nápoj má velmi příjemnou kyselost, která je způsobena procesem fermentace. Jak se ale do nápoje dostane kofein? Je to právě prostřednictvím zeleného nebo černého čaje, který se používá jako nápojový základ. Je sice pravdou, že se kofein během fermentace částečně rozkládá, ale říká se, že alespoň polovina z něj ve finálním nápoji zůstává. Vyplatí se tedy pro přípravu kombuchy používat spíše slabší čaje a pak můžete počítat s tím, že ve výsledném nápoji bude asi 20–40 mg kofeinu na šálek.

Guarana v tabletách

Pokud potřebujete rychlou dávku energie, může být řešením sáhnout po guaranových tabletách, které prohlubují koncentraci a soustředění. Jenže proč ty tablety vlastně fungují? Světe div se, je to právě díky přítomnému kofeinu. Standardní extrakty z guarany mohou mít okolo 20–22% obsahu kofeinu. To znamená, že v jednom gramu najdeme až 200–220 mg kofeinu, což odpovídá přibližně dvěma kávám. Pokud to s guaranou přeženete zejména odpoledne, můžete se připravit na bezesnou noc.

Pravé kakao a hořká čokoláda

Kakao patří mezi nejbohatší zdroje kofeinu. Pokud si tedy večer rádi dopřejete několik kousků hořké čokolády, může se to podepsat na vašem spaní. Celkové množství přijatého kofeinu může snadno odpovídat i jednomu šálku kávy. Kávu před spaním si každý dvakrát rozmyslí, ale čokoláda často působí velmi nevině, ale přitom může mít velmi podobné účinky.

Yerba maté

Další z velmi populárních nápojů je určitě zdravou a zajímavou volbou, ale opět bychom si jej raději měli dopřát dopoledne. Právě yerba maté je poměrně bohatým zdrojem kofeinu. Podle rozborů se v něm může vyskytovat až 25 mg kofeinu na 100 ml nápoje, velký šálek o objemu 3 dcl má potom velmi podobný obsah kofeinu jako klasický šálek kávy. Klíčové je však hlavně množství použitých lístků. Proto pokud si v duchu jihoamerických tradic připravíte nápoj z několika lžic yerba maté, můžete získat skutečně silný nakopávač s pořádnou dávkou kofeinu.

Předtréninkové suplementy

Tyto oblíbené náhražky energie v sobě mají často tolik kofeinu, že mohou spánek velmi snadno narušit. Obsah kofeinu může být okolo 150 mg do 250 mg na jednu dávku, což odpovídá přibližně dvěma až třem šálkům kávy. Pokud tedy cvičíte odpoledne či večer, měli byste jednoznačně volit bezkofeinové varianty.

ZDROJ: https://www.thehealthy.com/nutrition/hidden-sources-caffeine/

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button