Péče o těloZdravé tipy

Nepleťte si chřipku s jinými nemocemi. Ve hře může být i nebezpečná meningitida

Pokud se necítíte dobře, prvním pomocníkem při hledání diagnózy se v dnešní době stává internet. Stačí zadat do vyhledávacího políčka své příznaky a ihned máte tisíce názorů a zkušeností. Na jednu stranu je to velký pomocník, který může eliminovat riziko zbytečné návštěvy lékaře, na druhou stranu to může být také pořádný tlak na psychiku. Příznaky totiž lze často přiřadit k více chorobám – ale jak poznat, kterou trpíte vy?

Jistě víte, jak vypadají příznaky chřipky – horečka, kašel nebo bolest svalů. Jenže tyto příznaky jsou tak obecné, že se mohou týkat daleko širšího okruhu onemocnění. Jak to rozpoznat a jde to vůbec?

Obyčejné nachlazení

V prvé řadě je třeba rozlišovat mezi nachlazením a chřipkou. Projevují se totiž opravdu velmi podobně, ale zásadní rozdíl je v intenzitě. Obě onemocnění jsou virového původu a objevují se v populaci přibližně v podobné době – je tedy snadné je zaměnit. Nachlazení má ale na rozdíl od chřipky většinou pozvolný nástup, který může trvat i několik dní. Máte bolesti hlavy, rýmu, kašel nebo se cítíte unavení, ale i přesto dokážete v podstatě normálně fungovat.

Chřipka se naopak hlasí velmi intenzivně. Často rychle nastupuje vysoká horečka, kašel, pálení na hrudníku, bolesti svalů a kloubů a intenzivní únava. Chodit s chřipkou do práce už je skoro nemožné, protože většina pacientů má obtíže vůbec vstát z postele. Tyto dvě nemoci se tedy dají snadno rozlišit. Zatímco s nachlazením není třeba lékaře vůbec obtěžovat, s chřipkou je dobré zvážit odbornou pomoc a diagnózu.

Zápal plic

Podobné příznaky jako chřipka může mít i obávaný zápal plic. Symptomy jsou srovnatelné, í míra únavy může být podobná. Co vás ale může navést na cestu toho, že jde o závažnější chorobu než chřipka, je ostrá bolest na hrudníku, která se s kašlem zhoršuje. Jednoduše cítíte bolest a tlak na plících, který se většinou postupně zhoršuje a graduje. Zápal plic je rozhodně závažné onemocnění, které sami doma nezvládnete. Máte-li tyto potíže, je rozhodně na místě kontaktovat lékaře.

Mononukleóza

Možná vás to překvapí, ale podobné příznaky jako chřipka může mít i obávaná mononukleóza. Dokonce i někteří lékaři se nechají zmást a nemoc nejprve mylně pokládají za chřipku. Mezi příznaky patří horečka, únava a bolesti celého těla. Většinu pacientů však také trápí bolest v krku i s poměrně dramatickým nálezem hnisu na mandlích. Nezřídka se tedy lidé domnívají, že jde o angínu, kterou jde léčit antibiotiky. Mononukleóza je však virového původu a antibiotika na ni nezaberou.

Meningitida

Za těmito příznaky se může skrývat i další velmi závažná nemoc. Splést si ji s chřipkou lze zejména na počátku onemocnění, kdy příznaky ještě nejsou tak dramatické. Na rozdíl od chřipky ale můžete zaznamenat specifické ztuhnutí šíje. To poznáte tak, že nebudete schopni sklonit bradu na prsa. Dalším významným rozdílem je u meningitidy zvýšená citlivost na světlo a zvuky. Pokud provedete tyto testy a máte podezření, že by mohlo jít o meningitidu, ihned kontaktujte lékaře.

Zánět průdušek

Mezi další časté nemoci zaměňované s chřipkou patří tzv. bronchitida. Při zánětu průdušek zaznamenáte kašel, nejprve suchý a s dráždivou bolestí za hrudní kostí, později s hlenem, dále se dostaví únava a bolesti v krku. Většinou ale pacienti netrpí tak vysokou horečkou, nejsou natolik vyčerpaní a typické nebývají ani bolesti svalů a kloubů.

Infekční žloutenka

V neposlední řadě vás může těmito příznaky nepříjemně překvapit i žloutenka. Ta má totiž typicky dvoufázový průběh a v první fázi může být obtížné nemoc správně diagnostikovat. Nejprve se objeví klasické chřipkové symptomy trvající jeden až dva dny a po týdnu se většinou objeví obtíže s trávením a typické zežloutnutí bělma nebo kůže. Pak už většinou bývá jasné, s čím máte co dočinění.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button