OstatníPéče o těloPřírodní léčba

5 esenciálních olejů, které mohou pomoci obnovit vaše hormony

Byliny mají mnoho léčebných vlastností a jedna z nejvíc fascinujících vlastností je jejich schopnost ovlivňovat pozitivně hormony. V tomto článku přineseme 5 bylin, které jsou obzvláště výhodné pro hormonální zdraví a hormonální vyváženost. Jde o tymián, bazalku, šalvěj, santalové dřevo a myrtu. Když mluvíme o vyvážených hormonech, máme na mysli některé primární hormony v těle a to:

  • Nadledvinové hormony – vaše ledviny produkují kortizol, který řídí stres a přispívá k metabolismu
  • Hormony štítné žlázy – triiodothyronin a tyroxin jsou produkovány štítnou žlázu a kontrolují váš metabolismus
  • Reprodukční hormony – estrogen a progesteron řídí menstruační cykly, plodnost žen a pomáhají vyrovnávat vaginální pH. Testosteron řídí mužskou plodnost, kostní hmotu, libido a tvorbu červených krvinek. Muži i ženy ve skutečnosti mají všechny tři hormony v těle, ale nezdravá rovnováha je spojena s vyšším rizikem rakoviny
  • Hormony spánku – hormony spánku – jako melatonin -, který je produkován epifýzou, mohou mít dramatický vliv na vaše zdraví, když jsou vyvážené. Špatná kvalita spánku může způsobit, že celé tělo je mnohem méně účinné a náchylnější k nemoci a vyhoření

Váš endokrinní systém funguje tak, aby udržoval všechny vaše hormony v pečlivé rovnováze. Když je v rovnováze jen jeden z hormonů, pak ovlivňuje ostatní, což vede ke všem druhům nepříjemných příznaků jako například nárůst tělesné hmotnosti a únavu a bolesti.

Tymián: prevence rakoviny prsu

Vědci testovali účinky různých bylinných extraktů na buňky rakoviny prsu. Jedna z bylin, která se dokázala navázat na progesteron (klíčový ženský hormon), byl tymián. Progesteron je pohlavní hormon, který se účastní menstruačního cyklu a těhotenství. Dále vědci zjistili, že tymián obsahuje také vysoký počet fytoestrogenů a gytoprogestinů. Testovali tuto bylinu, aby zjistili, zda by měl negativní nebo pozitivní vliv na regulaci růstu buněk v buňkách rakoviny prsu. Výsledky překvapivě ukázaly, že tymián napodoboval aktivitu progesteronových léčiv blokováním aktivity progesteronu a inhibicí růstu buněk rakoviny prsu.

Šalvěj muškátová: zdravější menopauza

Šalvěj muškátová je další bylinka, jež může potenciálně snížit hladinu kortizolu. Podle jedné studie se hladina kortizolu u žen ve věku 50 let snížila poté, co inhalovaly šalvějový olej. Může pomoci zvýšit hladinu estrogenu u žen, které prožívají menopauzální příznaky kvůli poklesu hladiny estrogenu.

Svatá bazalka: snížení úzkosti

Studie uvádějí, že svatá bazalka má vlastnosti, které snižují hladinu kortizolu – stresového hormonu. Jedna studie zjistila, že extrakt ze svaté bazalky pomáhá snižovat hladinu úzkosti. Účastníci konzumovali svatou bazalku po dobu 6 týdnů a zaznamenali zlepšení v různých stresujících aspektech svého života jako například problémy s pamětí, sexuální problémy, vyčerpání nebo kvalita spánku.

Myrta: zlepšení spánku

Ačkoliv některé kultury využívají myrtu jako sedativní nebo hypnotickou bylinu, nebyly provedeny žádné studie o jejich účincích na člověka. Existuje však několik slibných studií, které se prováděly na potkanech a myších. Vědci poznamenali, že laboratorní zvířata, která dostávala extrakt z myrty, spí častěji a mají hlubší spánek, jejich svaly jsou uvolněné. Studie dospěla k závěru, že myrta může mít antiúzkostní vlastnosti.

Santalové dřevo: snížení stresu

Jedna studie zkoumala účinky aromaterapie na ženy, které podstoupily biopsii prsu, což je vyšetření, zda je bulka zhoubná. Mít biopsii prsu může být pro mnoho žen stresující a účastnice studie byly vyzvány, aby vyzkoušely dvě kombinace esenciálních olejů. Studie zjistila, že kombinace pomerančového a mátového oleje nebyla tak účinná jako kombinace santalového dřeva a levandule, která měla uklidňující účinek na pacienty a snížila jejich úzkost.

Další studie zase zjistila, že pacienti s rakovinou, kteří trpěli nedostatkem spánku, zlepšili kvalitu svého spánku právě inhalací různých směsí esenciálních olejů. Santalové dřevo bylo jedním ze základních olejů obsažených v jedné směsi. 64 % pacientů vykazovalo alespoň mírné zlepšení spánku a téměř všichni pacienti uvedli, že i nadále budou využívat esenciální oleje, aby jim pomohly lépe spát.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button