Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Hrušeň: Využijte její listy a plody

Současné hrušně, tak jak je známe z našich zahrad nebo z okrajů silnic a cest, pocházejí z divoké hrušně pocházející původně z Asie. Odtud ji do Evropy dovezli Řekové a už ve starověku ji začali kultivovat Římané, kteří znali více než 40 odrůd hrušek. Hrušně jsou stromy vysoké obvykle asi 15 metrů, i když jsou známy i nízké kultivary.

Jsou považovány za sestry jabloně. Traduje se, že jablka mají ženský charakter a hrušky jsou mužské. Podle některých pranostik se mají mladí muži ptát jabloně a mladé ženy hrušně na to, co chtějí vědět o své budoucí lásce.

Hrušeň má vejčité a tuhé listy, vykvétá v dubnu a květnu, ještě před vyrašením listů, sněhobílými květy s červenými prašníky. Kůra stromu je černošedá a koruna má tvar plodu. Dřevo divoké hrušně má narudlou barvu a je velmi pevné, ale i měkčí dřevo šlechtěných hrušní je velice oblíbené u výrobců nábytku a u řezbářů.

Léčivé účinky

Používanými částmi hrušně jsou listy a plody. Listy se sbírají v dubnu až květnu, plody dozrávají v září až říjnu. Účinnými látkami jsou hlavně minerální soli, třísloviny a riboflavin.

hrušeňI když není hrušeň oficiálně uznávána jako léčivka, jsou především její plody prospěšné z několika důvodů. Jsou močopudné, stahující a bývají součástí diet. Ani listy nejsou bezcenné, neboť mají schopnost dezinfikovat.

Doručuje se čaj z čerstvých mladých listů, který pomáhá při zánětu močového měchýře a při nemocech ledvin. Čaj si vyrobíte tak, že 3-4 kávové lžičky listů spaříte vařící vodou a roztok necháte asi 10 minut vyluhovat.

Hrušky jsou dobré také jako dietní jídlo. Pokud si je povaříte, budou skvělým dietním pokrmem pro osoby se srdečními a oběhovými chorobami, snižují vysoký krevní tlak, pomáhají při nemocech močového měchýře a ledvin a posilují žaludek.

V minulosti byla hrušeň – podobně jako mnoho jiných stromů – považována za strom, na který lze přenést nemoc. Lidé vyvrtávali do kůry malé otvory a do nich pak vtírali výměšky nemocného. Údajně to pomáhalo při hojení ran, při dně, tuberkulóze a také při bolestech zubů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button