Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

10 superpotravin, které zmírní vaší alergii

Podle nejnovějších statistik jsou alergie jedním z hlavních důvodů návštěvy lékaře (v USA). Co je to alergie? Nežádoucí reakce imunitního systému na určitou látku, která však neobtěžuje ostatní. Látka, která vyvolává alergickou reakci, se nazývá alergen. Nejčastějšími alergeny jsou pyly, roztoči, spóry plísní, zvířecí alergeny, latex, různé potraviny, hmyzí bodnutí a některé léky.

Superpotraviny, které vám pomohou v boji proti alergii

Přinášíme vám výčet nejlepších potravin, které bojují s alergií a ulevují tělu. Uvidíte, že jejich konzumací rychle potlačíte nepříjemné alergické reakce a zlepší se vám zdraví.

Kurkuma

Kurkuma je jedním z nejsilnějších koření na světě a funguje skvěle proti alergiím. Obsahuje vysoké množství látky zvané kurkumin, který je silným antioxidantem a má protizánětlivé účinky. Navíc bojuje s alergií a zmírňuje příznaky alergické reakce. Stačí přidat 1 lžičku kurkumy do čaje a vypít jednou denně. Předtím však konzultujte vše s lékařem.

Jablko

Jedno jablko denně zvýší váš imunitní systém a posílí obranyschopnost proti alergii. Jablka jsou plná quercetinu a flavonoidu, které jsou známé pro potlačení alergických reakcí. Quercetin stabilizuje buněčné membrány a zabraňuje uvolňování histaminu. Dopřejte si jablka v podobě ovocného salátu nebo je nakrájejte jako zdravou svačinku. Jablečná šťáva je také dobrou alternativou.

Česnek

Česnek je jednou z nejzdravějších potravin na planetě. Je plný zdravých živin a poskytuje řadu zdravotních výhod. Každodenní konzumace česneku zabraňuje alergické reakci a posiluje imunitní systém. Zároveň skvěle funguje jako antibiotikum, antioxidant a potlačuje záněty. Každý den konzumujte dva drcené stroužky česneku a odrazíte alergii.

Citrón

O citrónech už padlo hodně. Jsou extremně silným a velmi užitečným nástrojem v boji a prevenci alergií. Vysoká dávka vitamínu C a antioxidantů pomáhá udržovat tělo mineralizované a zároveň jej zbavuje nečistot a toxinů, které způsobují alergické reakce. Dopřejte si skleničku citrónové vody nebo smíchejte šťávu z jednoho citrónu s olivovým olejem, jako zálivku na sálat a budete chráněni proti alergii.

Zelený čaj

Pokud trpíte na alergie, přidejte do svého jídelníčku zelený čaj. Zvýšíte své imunitní systém, který pak bude lépe odolný proti alergickým reakcím. Lékaři zjistili, že látky obsažené v zeleném čaji blokují proces, který stojí za vznikem alergické reakce. Navíc má zelený čaj plno antioxidantů, je bohatý na anti-histaminy a je protizánětlivý. Pro zvýšení účinku přidejte trochu medu a citronu.

Losos

Losos obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny velmi dobře bojují se záněty a uklidňují alergické reakce. Navíc zlepšují funkci plic, snižují intenzitu astma, zácpy a dalších symptomů, které vyvolávají alergie. Dvě porce lososa každý týden funguje jako skvělá prevence proti zdravotním neduhům.

Sladké brambory

Sladké brambory obsahují vysoké množství beta-karotenu, draslíku, manganu a vitamínu B6, který pomáhá léčit záněty v těle. Také obsahují vitamín C, jenž posiluje imunitní systém a snižuje produkci histaminu. Ať už budete konzumovat sladké brambory vařené, grilované nebo pečené, zlepší vám imunitní systém a pomohou v boji proti alergii.

Zázvor

Zázvor je naložený zdravými látkami, které poskytují tělu řadu výhod. Opět je to jedna z potravin, která má antioxidační a protizánětlivé účinky. Navíc pomáhá uvolňovat dýchací cesty, stimuluje sekreci hlenu a zmírňuje příznaky astmatu. Bohatě stačí šálek čaje s několika plátky zázvoru a alergie ustoupí během pár chvil.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou plná selenu a omega-3 mastných kyselin, které zabraňují alergickým reakcím. Mastné kyseliny pomáhají předcházet a zmírnit příznaky alergií. Navíc selen zvyšuje účinek antioxidantů a posiluje imunitní systém. Přidejte si lžičku lněného semínka do sklenice s teplou vodou nebo mléka a posilujte tak svojí přirozenou obranyschopnost proti alergii.

Brukev zelná

Pravidelná konzumace brukve zelné pomáhá také předejít alergickým reakcím. Tato listová zelenina obsahuje karotenoidy, které jsou známé pro zmírnění alergické reakce. Navíc je výborným zdrojem vitamínu C, spolu s dalšími živinami, které pomáhají zvýšit imunitní systém. Vyhnout se brukvi by měli všichni lidé, kteří berou léky na ředění krve, jelikož brukev zelná obsahuje vysoké množství vitamínu K.

Tipy pro alergiky

  • Ujistěte se, že máte ochranu proti slunečnímu záření předtím, než jdete ven
  • Vyhýbejte se kontaktu se zvířaty a ujistěte se, že si vždy umyjete ruce
  • Vytvořte si seznam všech alergenů, které vás ohrožují
  • Vykoupejte se před spaním
  • Používejte zvlhčovač vzduchu
  • Sušte prádlo v domácnosti a ne venku
  • Vyhýbejte se čerstvě posekané trávě
  • Pravidelně si myjte ruce a obličej
  • Zavírejte okna a dveře v období alergické sezóny

Alergická reakce také ovlivňuje nos, plíce, hrdlo, uši, sliznici žaludku nebo kůži. Může způsobit celou řadu příznaků, jako je rýma, kýchání, svědění, slzení nebo zarudnutí očí. Pokud tedy máte sklony k alergiím, můžete zahrnout některé naše superpotraviny do stravy, abyste zabránili vzniku alergickým reakcím.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button