OstatníPéče o tělo

10 příznaků, že pravděpodobně nepijete dostatek vody

Pitný režim je pro lidské tělo a zdraví velmi důležitý; díky němu si udržujete tělo hydratované; řada procesů v lidském těle potřebuje právě tekutiny, aby správně fungovala. Jestliže nepijete dostatečné množství tekutin, tělo vám vysílá signály, kterými vám dává najevo, že je potřeba je doplnit.

Šest až osm sklenic vody

Odborníci se shodují na tom, že je důležité konzumovat každý den minimálně šest až osm sklenic vody nebo jiných tekutin. Během dne tělo ztrácí hodně vody, během pocení, když jdete na toaletu, když dýcháte, mluvíte a podobně. Takovouto tekutinu je nutno doplnit – ideálně pak čistou vodou.

Jak už jsme uvedli, lidské tělo potřebuje vodu pro řadu funkcí v těle. Když tomu tak nebude, začnete pociťovat určitá omezení, která můžete pocítit. Signály mohou být různé, my vám přinášíme ty nejčastější, které ukazují na nedostatek vody v těle. Jestliže na sobě budete pozorovat tyto příznaky, pak doporučujeme pít víc vody.

Suchá ústa

Je to zřejmé, ale často tento příznak podceňujeme a ignorujeme. Znáte to: běžný denní shon, nestíháte vůbec nic, snídaně vám leží na pracovním stole ještě v poledne a čaj, který jste si ráno uvařili do velkého hrníčku, leží vedle snídaně netknutý. Jednoduše zapomínáte nebo nestíháte pít. A když už pijete, pak většinou kávu, která vás udržuje v chodu, nebo nějaký jiný nápoj, který však vaše tělo spíše vysušuje. Máte-li suchá ústa, vždycky se napijte vody. To je to, co vaše tělo potřebuje.

Suchá pokožka

Kůže je největší orgán v lidském těle, chrání vaše tělo a má spoustu důležitých funkcí – proto je nutno se o ní velmi dobře starat. Nebudete-li dostatečně tělo hydratovat právě pitím vody, pak se to projeví na kůži. Bude suchá, popraskaná, může se dostavovat také svědění a nepříjemné pnutí.

Suché oči

Nedostatek tekutin v těle vám také dávají najevo vaše oči, tedy to, že budou suché. Vzpomeňte si na poslední večírek, kde jste to přehnali s alkoholem a ráno si vypěstovali pěknou kocovinku. Pravděpodobně vás netrápila jen bolest hlavy, sucho v ústech a velká žízeň, ale také můžete mít červené a podrážděné oči. Alkohol, jak známo, dehydratuje tělo. Proto pijte dostatečné množství vody.

Tmavá moč

Dostatek pitného režimu zajistí, že vaše moč je jasná až světle žlutá. To je v naprostém pořádku. Pokud je však moč tmavá, může to být znamení, že nemáte v těle dostatečné množství vody a měli byste to co možná nejdřív napravit.

Zácpa

Trpíte-li zácpou, pak je vaše stolice těžká a máte problémy s vyprazdňováním. To může způsobit nedostatek vody v lidském těle. Pijete-li vodu pravidelně, pak se vaše střeva pravidelně pohybují, stolice by měla být měkká, a tím pádem by také vyprazdňování mělo být jednodušší.

Bolesti kloubů

Klouby jsou tvořeny z 80 % vodou, tudíž je nutné, abyste denně pili opravdu dostatečné množství vody. Neučiníte-li tak, pak se mohou objevovat bolesti kloubů.

LPříznaky hladu

Někdy to není signál toho, že máte hlad, ale spíš, že máte žízeň. Příště, až ucítíte takový pud, zkuste nejdříve vypít sklenici vody a uvidíte.

Dlouho nemocní

Jestliže si začínáte uvědomovat, že se cítíte špatně, a když jste nemocní, obvykle vám trvá déle, než se „dáte dokupy“, pak je nutno najít příčinu. To by mohlo být způsobeno nesprávnou hydratací lidského těla. Voda, kterou pijete, pomáhá ve vašem těle vyplavovat toxiny a další jiné špatné věci. A to je také důvod, proč lékaři doporučují popíjet spoustu tekutin ve chvíli, kdy jste nemocní. Pravidelná konzumace vody je také preventivní opatření, abyste zůstali zdraví.

Závrať

Závratě mohou mít řadu nepříjemných příčin a jednou z nich může být právě nedostatek vody v těle, tedy hydratace. Jestliže cítíte žízeň, ale moc jí neberete v potaz, mohou se objevovat závratě. Dodržujte pravidelný pitný režim, zejména pak po pobytu na sluníčku nebo po cvičení.

Únava

Cítíte-li se celkově unavení, pak to může mít mnoho příčin, stres, nevyspání, zdravotní problém nebo také nedostatečné množství vody. Doporučujeme popíjet dostatek vody, abyste se tomuto problému vyhnuli.

Je velmi důležité si uvědomit, že dehydratace může způsobovat i vážnější příznaky, které výrazně ovlivňují vaše tělo. Jaké například?

  • Extrémní žízeň
  • Méně časté močení
  • Tmavě zbarvená moč
  • Únava
  • Závratě
  • Zmatek, dezorientace

Jestliže se u vás objeví některý z těchto příznaků, možná to bude chtít až odbornou lékařskou pomoc, protože už to může dojít tak daleko, že budete potřebovat infuzi tekutin. Předejděte tomuto řešení a raději pravidelně dodržujte pitný režim.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button