Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Klíčové příznaku špatného oběhu, blokování tepen a jak to zvrátit

Únava při chůzi, křeče nebo bolesti v dolních končetinách jsou obvykle příznaky, že se něco děje, že můžete mít onemocnění periferních tepen (PAD) nebo periferní arteriální onemocnění. Podle American Heart Association (AHA) je nemoc často neléčená, protože lékaři ji mohou mnohdy zaměnit za něco jiného. Je proto velmi důležité pozorovat příznaky a umět jim porozumět. Svému lékaři vše popíšete a nemoc odhalíte včas.

Onemocnění periferní arterie

Neboli PAD je zúžení periferních tepen u noh, žaludku, ramen a hlavy, nejčastěji jsou to však zúžené tepny v nohou. Jde o onemocnění, které je známkou většího rozšíření tukových depozit v arteriích (ateroskleróza). Tento stav může snížit tok krve do vašeho srdce a mozku podobně jako do vašich nohou. Lidé, kteří mají PAD, mají mnohem vyšší riziko srdečního záchvatu nebo mrtvice.

Příčiny

Mezi hlavní příčiny onemocnění periferních arterií patří kouření, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, nadváha, fyzická aktivita či cukrovka.

Další příznaky, které zahrnuje onemocnění periferní arterie:

  • Necitlivost nebo slabost nohou
  • Změny barvy nohou
  • Bolesti nohou, které obvykle přichází s nástupem cvičení
  • Erektilní dysfunkce u mužů
  • Chlad ve spodní části nohou
  • Lesklá kůže na nohou
  • Pomalejší růst nehtů
  • Rány, které se špatně hojí
  • Ztráta vlasů a pomalejší růst vlasů
  • Žádný puls vnohách
  • Erektilní dysfunkce u mužů

Někdo nemá žádné symptomy a bolesti a to díky tomu, že si tělo vytváří nové cesty okolo blokád.

Diagnóza

Ve většině případů je PAD špatně diagnostikována. Nicméně existují určité způsoby, jak může lékař zjistit, zda jste právě vy postiženi touto chorobu. Lékař může například vyšetřit vaše kotníky a brachiální index, které porovnávají krevní tlak u nohou s krevním tlakem v horní části paží. Kromě toho doktor může také provádět různé testy jako angiografie, vyšetření CT nebo MRI.

Léčba prevence

Je důležité si uvědomit, že léčba a prevence PAD jsou velmi podobné. Nicméně nejlepším řešením je zabránit vzniku PAD. Jestliže kouříte, pak přestaňte, hlídejte si hladinu krevního tlaku a hladinu cholesterolu. Znamená to také cvičit pravidelně, dobře a zdravě jíst. Přikládáme některé alternativní léky, které vám mohou pomoci léčit nebo zabránit onemocnění periferních arterií a zlepší krevní oběh.

Kajenský pepř

Aktivní složkou v kajenském pepři je kapsaicin. Stimuluje srdce, reguluje průtok krve a posiluje tepny spolu s kapiláry. Posílí vaše srdce a pomůže pročistit tepny. Rovněž tato aktivní složka zmírňuje příznaky spojené se špatným krevním oběhem včetně studených nohou a rukou, bolesti, bolesti hlavy a pocitů brnění v nohou.

Zázvor

Běžná kuchyňská přísada, která je velmi přínosná pro stimulaci krevního oběhu. Jeho pravidelná konzumace zabraňuje tvorbě krevních sraženin v těle, čímž se snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tento kořen je nabitý gingeroly a zingerony, které mají oteplovací účinek na tělo, a následně zlepšuje krevní oběh.

Ginko biloba

Ginko biloba je další všestranný cirkulační posilovač. Ten je nejvíc známý pro jeho schopnost zlepšit paměť, a to kvůli jeho schopnosti zvýšit průtok krve do mozku. V Německu se používá ginko biloba lékaři k léčbě křečových žil a špatného oběhu. Můžete je konzumovat ve formě kapslí nebo pilulek.

Kaštan

Jírovec maďal (kaštan) je široce využíván, zejména pro léčbu špatného oběhu a křečových žil. Účinná látka v kaštanu se jmenuje escin, která snižuje zánět, ale také posiluje kapilární stěny.

Rybí tuk

Rybí olej je dalším zdravým a přirozeným způsobem, jak vyřešit problémy s krevním oběhem. To může být velkou pomocí, protože pomáhá odstraňovat tukové ložniska z arteriálních stěn, což vede ke správnému prokrvení. Rybí olej navíc zvyšuje HDL ,což je dobrý cholesterol v těle. Můžete konzumovat jídlo s rybím tukem nejméně jednou týdně, popřípadě můžete využívat doplňky stravy.

Konzumujte více vody

Pro správnou funkci těla je nezbytný dostatečný přívod vody do vašeho těla. Hydratuje celé tělo, stimuluje trávení a zlepšuje přísun živin do buněk. Voda také snižuje eliminaci. Měli byste vypít nejméně osm sklenic denně, jestliže se pohybujete a pracujete venku, pak je to ještě o něco víc.

Další tipy:

  • Neseďte dlouho v jedné pozici, provádějte pravidelné přestávky po několika hodinách
  • Snižujte příjem kofeinu a alkoholu
  • Jestliže kouříte, musíte přestat
  • Vyvarujte se konzumace potravin, které mají vysoký obsah nasycených tuků
  • Omezte spotřebu soli
  • Pravidelně zvedejte nohy a ruce, zvýšíte tak oběh v těchto částech těla
  • Akupresura a akupunktura usnadňují pohyb
  • Vyčistěte suchou pokožku, odstraníte tak mrtvé kožní buňky a zlepšíte oběh
  • Jezte ovoce bohaté na vitamín C, protože pomáhá udržovat silnou výstelku tepen
  • Jezte čerstvé ovoce a listovou zeleninu, mají vysoký obsah antioxidantů

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button