KrásaPéče o tělo

Získejte krásnější opálení díky těmto potravinám

K létu neodmyslitelně patří nejen dovolená, ale také slunce, pláž a s ní spojené opalování. Opálená pokožka je samozřejmě sexy a určitě se nebudete zlobit, když za léto stihnete nachytat trochu bronzu. Jenže opalování má i svá rizika. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se opalovat zdravě? Samozřejmostí je používání vhodných ochranných přípravků, ale také strava hraje roli. Úpravou jídelníčku můžeme dosáhnout i lepšího opálení. Jak na to?

Opalování chrání před vznikem onemocnění pohybového aparátu a imunity

Díky slunečnímu záření dokáže naše tělo produkovat vitamín D3. Tato látka, které se také říká cholekalciferol, ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu, a to má vliv mimo jiné i na pevnost našich kostí. Pokud máme tohoto vitamínu málo, může dojít k demineralizaci kostí, ale také problémům se sníženou imunitou. Právě vitamín D3 podporuje vstřebávání vápníku z potravy.

Přitom nejlepším zdrojem tohoto blahodárného vitamínu je právě opalování. Bohužel, v naších klimatických podmínkách nemáme přístup ke slunečním paprskům každý den, a tak se může stát, že tohoto vitamínu nemáme dost. Pak se vyplatí doplňovat jej vhodnou stravou – nejlepšími zdroji jsou tresčí játra, losos, makrela a sardinky. Zejména v zimních měsících je na místě také doporučit suplementaci vitamínu D3.

Pomáhá proti onemocnění kůže

UV záření snižuje proces dělení buněk, které spouští negativní kožní reakce. Pokud tedy trpíte nějakým kožním onemocněním jako je třeba lupénka nebo atopický ekzém, může vám pobyt na slunci usnadnit každodenní život a zlepšit stav vaší kůže. V ordinacích kožních lékařů se běžně používá tzv. světelná terapie (fototerapie), která příznivě působí na některá kožní onemocnění. Rozhodně však není nutné to s opalováním přehánět. Úplně stačí třicetiminutové působení UV záření k pozitivním účinkům na problémovou kůži.

Získáte psychickou pohodu

Určitě jste to také zažili na vlastní kůži – když vyjde slunce, hned se cítíte lépe a máte více energie. Všechno vypadá snazší a veselejší. Může za to hormon štěstí, serotonin. Sluneční záření podněcuje určitou část oční sítnice, která spouští právě produkci serotoninu.

Opalování může kůži poškodit

Opalování nám může nadělat i spoustu problémů. Působení UV záření na naši pokožku může vyvolat nejen akutní spálení kůže, ale také chronické potíže. Dlouhodobé působení UV záření může například podpořit stárnutí kůže nebo tvorbu vrásek.

UV záření může pronikat i do hlubších vrstev kůže, kde podporuje vznik zhoubného rakovinného bujení. Je tedy zcela nezbytné používat pravidelně a skutečně pečlivě přípravky na ochranu kůže před sluncem. Jen tak bude opalování zdravé a pro nás prospěšné.

Nezapomínejte na ochranu očí

Brýle s UV filtrem by měly být součástí letního outfitu nejen u moře, ale také ve městě. Jinak nám může hrozit silný zánět rohovky a spojivky. Oko nemá žádné obranné mechanismy kromě zúžení zorničky a zavření víček, takže je skutečně nezbytné si oči pečlivě chránit. Při výběru brýlí ale nemyslete jen na módní trendy a na to, co vám sluší, ale zaměřte se také na to, jakou ochranu vašim očím poskytují.

Kvalitní brýle by měly schopny odfiltrovat záření do vlnové délky 400 nm, hledejte označení UV 400. Na brýlích by také mělo být uvedeno označení CE. To zaručuje, že brýle odpovídají evropským normám.

Získejte hezčí opálení i díky stravě

Pokud se chcete opalovat snadno a zdravě, vyplatí se zaměřit také na vaši stravu. Existuje totiž hned několik účinných látek, které vám zaručí bezpečné a zdravé opalování s dlouhotrvajícím výsledkem. Které to jsou?

Beta-karoten

Beta-karoten neboli provitamín A je zástupce karotenoidů a najdeme jej typicky třeba v mrkvi. Beta-karotenem se oproti „hotovému“ vitaminu A nemůžeme předávkovat, jeho nadbytky se z těla vyloučí stolicí. Už od mládí nám jistě rodiče vštěpovali, že díky mrkvi získáme zdravé oči a ostříží zrak, ale kromě toho nám může zaručit i hezké opálení. Beta-karoten totiž chrání pokožku před účinky slunečního záření a pomáhá jí tvořit krásný bronzový odstín. Má silné antioxidační účinky, čímž pomáhá neutralizovat volné radikály, které se v pokožce při pobytu na slunci tvoří.

Právě tento proces pomůže oddálit nežádoucí projevy, jako je zčervenání pokožky a následné olupování. Rozhodně však neplatí, že pokud se budeme dopovat beta-karotenem, nebudeme potřebovat opalovací krém. Beta-karoten nepůsobí jako filtr škodlivých paprsků, jen předchází ničivým důsledkům záření. Kromě mrkve najdete beta-karoten také v kapustě, batátech nebo kedlubně.

Lykopen

Lykopen je červené barvivo s antioxidačními účinky, které také patří mezi karotenoidy. Například rajčata, meloun nebo grapefruit jsou jeho bohatým zdrojem. Lykopen ale nejde efektivně využít bez přítomnosti tuku, takže je nezbytné tyto druhy ovoce či zeleniny konzumovat v kombinaci s nějakým zdrojem tuku. Ve skutečnosti naše tělo efektivněji absorbuje lykopen z tepelně upravených rajčat.

Lutein

Jeho účinky si spojujeme především s naším zrakem, ale tam to určitě nekončí. Podobně jako další výše zmíněné látky pomáhá udržet naši pokožku elastickou, hydratovanou a chrání ji před UV zářením. Lutein nalezneme v listové zelenině (špenát, brokolice, kapusta) a dále v ovoci (mango, papája, pomeranč).

Vitamín E

Patří k antioxidantům, které nám mohou ulehčit honbu za přitažlivější pokožkou. Chrání kůži před UV zářením, ale redukuje také vznik vrásek a celkově zlepšuje stav pleti. Nalezneme ho například v rostlinných olejích, mandlích, arašídech, semínkách (slunečnicových, lněných) dále v obilných klíčcích a avokádu.

Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-that-make-you-tan/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button