Zdravé tipy

Práce z domova s námi dělá divy. Bohužel ne zrovna v tom pozitivním smyslu

Mnozí lidé, kteří mohou pracovat z domova, už možná nyní tráví několikátý měsíc doma v improvizované kanceláři. Na jednu stranu je to velká výhoda, má to své kladné stránky, a především se můžete lépe chránit před virem, ale stále více se začínají projevovat i negativní dopady. Být na home office pár dnů, možná týdnů, to může být příjemné. Ale fungovat takhle již několik měsíců na nás zanechává následky, které si možná ani neuvědomujeme.

Dříve býval home office žádaným bonusem a některé pokrokové firmy jej svým zaměstnancům alespoň párkrát do měsíce nabízely. Dnes už je to jinak. Home office je nutností, která se ale řadě lidí přestává líbit. Co to dělá s jejich psychikou a jaký vliv může mít práce z domova na vztahy? Čtěte dál a zjistěte, zda má na vás home office podobný vliv.

Kam zmizela tolerance?

Ať chcete nebo nechcete, v práci se neustále stýkáte s nejrůznějšími lidmi. A nejsou to ani zdaleka jen vaši kolegové. Může to být třeba paní uklízečka, lidé v tramvaji, kurýr, údržbář a tak dále. Tito lidé mohou být velmi odlišní, mají specifické sociální postavení, názory, postřehy a pohledy na svět. S tímto kulturním mixem musíte nějak komunikovat, nějak s nimi vycházet a tolerovat je.

A tak se dennodenně cvičíte v trpělivosti a ochotě přijímat jiné lidi takoví, jací jsou bez toho, aniž by vás to rozčilovalo. To však na home office velmi rychle ztrácíte. Nyní vám zůstanou jen ty nejnutnější kontakty a z vaší sociální bubliny se velmi rychle vytrácí realita skutečného světa. Kvůli tomu můžete snadno nabýt dojmu, že ten váš svět je ten jediný správný, ztrácíte trpělivost a také schopnost se nad některé věci povznést.

Nezapomínejte, že svět okolo vás je velmi různobarevný a že i když se teď s nikým nepotkáváte, všude okolo vás jsou nejrůznější lidé s názory, které mohou být úplně opačné než ty vaše.

Rodinná krize

Svou rodinu určitě máte rádi, ale žádné vztahy nejsou stavěné na to, aby spolu lidé mohli být 24 hodin denně a nelézt si aspoň občas na nervy. Pokud navíc máte malé děti, je situace ještě složitěšjí.

Je opravdu těžké nevšímat si nedostatků a chyb svého protějšku, když je musíte tolerovat doslova každou minutu vašeho bdělého dne. Proto se snažte pro zachování klidu v rodině najít každý den aspoň chvíli pro sebe, o samotě. Vyrazte klidně na procházku ven sami, nebo se doma zavřete v koupelně a pusťte si chvíli písničky do uší. Pomůže to, věřte tomu.

Z princezny popelka

Zejména ženy na home office bojují s tím udržovat se upravené. Vždyť jste doma, tak proč se líčit a převlékat se z tepláků? Ale zanedbávání se netýká jen vzhledu. Podobně snadno se můžete začít odbývat v jídle nebo v jiných věcech. Jen ti s opravdu pevnou vůlí si na home office udrží režim jako v zaměstnání.

Myslete ale na to, že jednou se (snad) vrátíme do normálu a o to více bude návrat bolet. Zkuste se tedy soustředit na to, co bylo dříve běžnou součástí vašeho dne. Upravte se, oholte si nohy a uvařte si chutný oběd. Uvidíte, že vám to prospěje i po psychické stránce.

Produktivita je pryč

Když jste v kanceláři, ani vás nenapadne, že byste mohli dělat něco jiného. Vždyť vám na záda dýchá šéf, a navíc máte pevně stanovenou pracovní dobu, do kdy je potřeba úkoly dokončit.

Jenže doma jste vlastně v práci pořád a nastavit si striktní pracovní režim je velmi obtížné. Navíc pokud zároveň i pečujete o domácnost, může být dost složité dát práci přednost před skládáním prádla, mytím nádobí nebo nákupem nezbytných potravin. Práci pak doháníte po večerech nebo víkendech, kdy máte spíše relaxovat a nabírat energii.

Naučte se s prokrastinací bojovat. Pomůže jen nastavení striktního pracovního režimu. Jasně si stanovte, kdy pracujete a kdy odpočíváte, a tento harmonogram se snažte za každou cenu dodržet.

Kdy jste naposledy viděli kamarády?

Jedna věc je rodina, ale přátelé a kamarád hrají v našich životech neméně důležitou roli. Dřív jste se byli zvyklí potkávat třeba každý pátek na pivě nebo víně, ale nyní jste je možná neviděli už celé měsíce. Když jste doma, vaše vztahy se chtě nechtě oslabují a vzdalujete se od sebe. Ani telefon, ani skype nikdy nenahradí osobní kontakt.

Je to ale to jediné, co nám v dnešní době zbývá, a proto využívejte veškeré moderní technologie k tomu, aby se vaše komunikace co nejvíc přiblížila normálu. Vždycky se navíc můžete alespoň s nejlepší kamarádkou jít na hodinu projít ven. Z epidemiologického rizika je to zanedbatelný problém, když si navíc necháte po celou dobu nasazené roušky. Ale na vaší psychice a vztazích se to odrazí tak pozitivně, že to za to rozhodně stojí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button