Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

10 potravin, které při denní konzumaci čistí tepny

Věděli jste, že vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak přispívá k ucpaným cévám? Jde dokonce o dva hlavní přispěvatele. Tepny jsou krevní cévy, které přenášejí kyslík a živiny z vašeho srdce do zbytku těla. Zdravé tepny jsou flexibilní, silné a elastické, netvoří se zde žádné usazeniny.

Ucpávání tepen

Když se tuky, cholesterol a další látky usazují v tepnách, ucpávají se. Tepny se tak zužují a vytvrzují, vede to ke snížení průtoku krve tepnami. Tento stav se nazývá ateroskleróza a je hlavní příčinou kardiovaskulárních onemocnění, která zahrnují onemocnění periferních cév, mrtvice a srdečních záchvatů.

Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou úmrtí v USA. Na tato onemocnění zde umřelo víc než šest set lidí ročně. Vzhledem k tomu, že tento stav nemá často žádné viditelné příznaky, je velmi obtížné jej diagnostikovat. Příznaky zanesených tepen závisí pravděpodobně na typu postižení tepen. Jaké mohou být symptomy?

  • Kardiovaskulární onemocnění – vyskytuje se, když se v mozku ucpe tepna a objevují se symptomy jako rozmazané vidění, potíže s mluvou, nevysvětlitelné pády, závratě, silné bolesti hlavy, zmatenost, náhlá slabost, dýchací problémy, ztráta rovnováhy nebo ztráta koordinace
  • Onemocnění koronární arterie – vyskytuje se, když jsou srdeční tepny ucpané. Mezi příznaky patří bolest na hrudi, problémy s čelistí, krkem, pažemi, rameny, zády, objevit se může dušnost nebo problémy se srdečním tepem
  • Chronické onemocnění ledvin – vyskytuje se, když jsou tepny v ledvinách ucpané, neexistují žádné příznaky v časném období onemocnění ledvin, ale progresivní příznaky obvykle zahrnují ztrátu chuti k jídlu, problémy s koncentrací, necitlivost, otoky v nohách či rukách, únava, nevolnost
  • Onemocnění periferní arterie – vyskytuje se, když jsou tepny v pažích, nohách a pánvi ucpané. Typické příznaky tohoto stavu jsou bolest nebo znecitlivění v postižené oblasti

Co způsobuje zablokování tepen?

Ateroskleróza je onemocnění definované jako ztvrdnutí nebo zhrubnutí tepen. To tedy zabraňuje krvi, aby protékala. Existuje několik faktorů, které poškozují endotelové buňky (tvoří aterosklerotickou lézi) včetně volných radikálů, nedostatku antioxidantů, zvýšené hladiny homocysteinu a také nedostatku vitamínu C.

Tento plak se hromadí, když látky v těle nejsou schopné migrovat z aterosklerotické léze. Tyto látky zahrnují toxické kovy, buněčný odpad, vápník, LDL cholesterol, triglyceridy a látky ke srážení krve. I když skutečná příčina ucpaných tepen zůstává nejasná, důkazy naznačují, že ateroskleróza je složitý stav, který by mohl začít v dětství a vyvíjet se. Faktory jako cukrovka, inzulinová rezistence, kouření a hypertenze mohou být známkami poškození tepen.

Potraviny, které pomáhají uvolňovat tepny

Váš lékař vám může předepsat léky, které snižují hladinu cholesterolu jako statiny nebo beta-blokaroty, které snižují krevní tlak. Pomohou zpomalit tvorbu plaku. Vždycky je však lepší vyzkoušet přírodní postupy. Existuje spousta potravin, které mohou pomoci přirozeně uvolnit vaše tepny. Jaké to jsou?

Kurkuma

Kurkuma obsahuje sloučeninu známou jako kurkumin, která má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti; ty pomáhají zlepšovat zdraví srdce. Kurkumin pomáhá chránit kardiovaskulární systém před poškozením tím, že snižuje a zabraňuje zablokování tepen. Snižuje také hladinu LDL (špatného cholesterolu), což snižuje ucpávání tepen.

Podle studie z roku 2011, která byla publikována v časopise Molecular Nutrition & Food Research, kurkuma snižuje hladinu cholesterolu. Navíc také potlačuje časné aterosklerotické léze, a to ještě lépe než lovastatin, což jsou léky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Česnek

Česnek je bohatý na antioxidanty, jenž pomáhají inhibovat působení volných radikálů, což je základní složkou prevence srdečních problémů a blokovaných tepen. Pravidelný příjem česneku snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Pomáhá rozšiřovat krevní cévy, zlepšuje krevní oběh a pomáhá předcházet ztvrdnutí aorty.

Jak ukazuje studie z roku 1999 z časopisu Atherosclerosis, česnek je docela účinný v prevenci tvorby plaků v tepnách. Další studie z roku 1999 zjistila, že česnek snižuje riziko srdečního záchvatu a cévní mozkové příhody o více než padesát procent. Nakonec v roce 1997 časopis Nutrition zjistil, že česnek funguje skvěle, pokud jde o prevenci a léčbu aterosklerózy.

Zázvor

Zázvor je známý díky silným antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem. Obsahuje gingeroly a shogaoly; obě jsou silné sloučeniny, které chrání lidské srdce. Studie z roku 2000 publikovaná v časopise Journal of Nutrition zjistila, že zázvorový extrakt má schopnost snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, aortální oblasti aterosklerotických lézí, agregaci LDL a peroxidy tuku v souvislosti s LDL cholesterolem.

Kajenský pepř

Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, látku, jež snižuje LDL cholesterol přirozenou cestou. Také může pomoci snížit riziko srdečního záchvatu a také cévní mozkové příhody, podobně jako pomáhá zlepšit krevní oběh.

Citron

Citron pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá také předcházet oxidačnímu poškození. Citrony jsou také skvělým zdrojem vitamínu C, což je velmi silný antioxidant. Bylo zjištěno, že vysoké dávky vitamínu C, které posilují tepny, snižují celkový cholesterol, inhibují agregaci trombocytů a snižují zánět.

Skořice

Skořice snižuje různé rizikové faktory spojené s aterosklerózou a srdečními chorobami. Podle studie z roku 2003, která byla publikována v časopise Diabetes Care, může jeden, tři nebo šest gramů skořice denně snížit hladinu LDL cholesterolu, celkového cholesterolu, trygliceridů a glukózy u diabetiků.

Lněné semínko

Lněné semínko pomáhá uvolňovat tepny díky vysokému obsahu vlákniny. Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat jak krevní tlak, tak i zánět. Studie z roku 1997 ukázala, že lněné semínko snížilo u králíků vývoj aortální aterosklerózy o 46 procent.

Fermentované zelí

Studie z roku 2007 z časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry zjistila, že účinná látka ve fermentovaném zelí nazývaná 3-94-hydroxy-3,5-dimethoxyfenyl může pomoci zabránit vzniku aortální aterosklerózy u králíků s vysokým obsahem cholesterolu.

Šťáva z granátového jablka

Granátová jablka obsahují vysokou úroveň antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle. Pomáhají také při snižování tukových zásob v tepnách, čímž pomáhají předcházet vážným problémům, jako je ateroskleróza. Granátová jablka pomáhají také stimulovat produkci oxidu dusnatého v těle, což vám pomáhá udržovat tepny otevřené a vaše krev proudí. Tím se zabrání tvorbě plaků a krevních sraženin v tepnách. Podle studie z roku 2009 konzumace 240 ml šťávy z granátového jablka denně po dobu 18 měsíců významně zpomalila progresi onemocnění krční tepny.

Chia semínka

Chia semínka mají nesčetné množství zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Je to nejbohatší rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin. Kombinace omega-3 mastných kyselin a vlákniny dělá z chia semínek potravinu, která je skvělá a šetrná pro vaše srdce. Může pomoci snížit špatný (LDL) cholesterol, řídit krevní tlak a také například vyčistit tepny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button