KrásaNemoci a komplikacePéče o tělo

Tato péče o intimní partie zvyšuje riziko potíží. Neděláte to i vy?

Péče o intimní partie je pro každou ženu velmi citlivým tématem. Intimním oblastem se snažíme věnovat maximální péči, protože víme, jak je důležité udržovat je zdravé. Často jim ale přehnanou péčí více škodíme, než pomáháme. A to platí nejen v péči o intimní partie, ale také o zbytek těla. Mnohokrát by nám více prospělo, kdybychom zapomněly na veškerou kosmetiku a trochu polevily i v nutnosti každý den se pečlivě umývat. Co tedy děláme špatně a jak nám to může uškodit?

Když dojde řeč na hygienu intimních partií, je jasné, že všemu vévodí zejména obavy z nepříjemného zápachu, infekcí nebo zánětů. To vše jsou důvody, proč ženy věnují péči o tuto oblast velkou pozornost. Jenže ve snaze eliminovat jakékoliv přirozené projevy vagíny, včetně vlhkosti nebo zápachu, si mnoho žen vypěstovalo nezdravé návyky, které mohou citlivou rovnováhu intimních partií naopak poškodit. pH je v této oblasti mimořádně náchylné na změny a může snadno kolísat kvůli nevhodně zvoleným nebo často používaným mycím gelům či častému používání dalších produktů intimní hygieny.

Časté a přehnané mytí

Může se zdát, že častá a důkladná hygiena by mohla být ideálním způsobem, jak se zbavit bakterií a eliminovat nežádoucí pach. Na druhou stranu je ale třeba si uvědomit, že nadměrné mytí často zlikviduje zdravou vaginální mikroflóru, která dokáže vůbec nejlépe ochránit naše vaginální prostřední před infekcí.

K hygieně intimních partií může úplně stačit obyčejná voda. Pokud vám to nepřipadá dostatečné, je možné zvážit přidání mýdla či gelu určeného k intimní hygieně, nikdy však na tato místa nepoužívejte obyčejný sprchový gel nebo běžné mýdlo. Vagina se umí do značné míry čistit sama, proto není třeba jí zbytečně moc pomáhat. Nezapomeňte po umytí rozkrok důkladně osušit čistým ručníkem.

Nošení intimek

Může se zdát, že nošení slipových vložek je běžnou součástí života ženy. Opak je ale pravdou – jejích každodenní používání není pro naše intimní partie vůbec vhodné. Náš rozkrok pak nemůže pořádně „dýchat“ a také se zvyšuje pravděpodobnost podráždění a dalších nepříjemných příznaků, jako je svědění a pálení. Daleko lepší je jen obyčejné bavlněné spodní prádlo, které je prodyšné a umožňuje pokožce větrat.

Parfémy a pudry

Žádná žena nechce „tam dole“ zapáchat, bohužel parfémy, ani pudry nejsou nejlepším řešením. Tyto produkty narušují přirozené pH tohoto prostředí a jejich časté užívání vede k podráždění sliznice a může způsobit vznik kvasinkových či jiných bakteriálních infekcí. Některé složky parfémů navíc mohou způsobovat i alergické reakce.

Byť se vám to možná příčí, je nutné si připustit, že za přirozený zápach vaginy se není třeba stydět a není nutné jej neutralizovat. Každá žena voní jinak a zápach se také liší v průběhu cyklu, ale je zcela normální, že se tento odér vyskytuje. Pokud se vám zdá příliš silný nebo nestandardní, obtraťte se na svého gynekologa.

Nešetrné holení

Kůže pokrývající vaginální oblast je velmi jemná a citlivá. Je tedy nezbytné dopřávat jí odpovídající péči a vyhnout se příliš drsnému zacházení. Nejhorší podráždění může způsobit holení, které je prováděno příliš razantně. Tím mohou vzniknout malé otevřené ranky, které fungují jako brána pro vstup infekce.

Při odstraňování chloupků je tedy třeba být extrémně opatrní, používat vhodné gely nebo pěny a také ostrou a kvalitní žiletku. Pokud je to možné a nekomplikuje to například váš sexuální život, neodstraňujte veškeré ochlupení. Právě chloupky pochvu chrání před bakteriemi, kvasinkami a viry, které mohou způsobit infekci.

ZDROJ: https://naturallymadisen.com/feminine-hygiene-mistakes/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button