Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Co se stane, když budete pít mrkvový džus každý den?

Mrkev je skvělá zelenina, kterou můžete jíst na několik způsobů. Ať už si vyberete syrovou, vařenou nebo v podobě džusu, vždy získáte spousty živin a vitamínů. Díky skvělým vlastnostem a bohatému složení na beta karoten, alfa karoten, vitamíny A, B, C, K, vlákninu a minerály, patří mrkev mezi nejdravější zeleniny. Níže naleznete deset výhod, proč pít mrkvovou šťávu.

Zlepší se vám imunita

Šťáva z mrkve v neředěné formě je skvělá pro váš organismus. S jednou sklenicí denně získáte lepší imunitu, budete chráněni proti volným radikálům, virům, zánětům a bakteriím. Šťáva obsahuje vitamíny a minerály v podobě vitamínu K a B6, draslíku a fosforu, který je zdravý pro váš nervový systém, kosti a mozek.

Hlídá hladinu cukru v krvi

Šťáva je ideální pro rovnováhu cukru v těle. Je bohatá na draslík a má málo kalorií. Dopřejte si mrkev a nebudete trpět na vysoký cukr a zároveň se zbavíte přebytečných kil.

Detoxikace

Šťáva je skvělá pro detoxikaci a vyčištění jater. Pravidelným užíváním odstraníte všechny toxiny z jater. Průtok krve nemůže odstranit všechnu žluč a toxiny z ledvin, takže mu musíte trochu pomoc. Nic neodstraní žluč a toxiny lépe než mrkvová šťáva.

Zdravá pokožka

Minerály a antioxidanty obsažené v mrkvi chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením. Také vylepšují tón pleti, léčí jizvy a vyživují pleť. Z toho důvodu se dává mrkev do celé řady kosmetických přípravků.

Silné kosti

Mrkev obsahuje vitamín K, který v nás buduje bílkoviny a váže je na vápník. Díky tomu se urychluje léčení například při zlomeninách. Mrkev je dobrá pro silné a zdravé kosti.

Zrychlený metabolismus

Šťáva obsahuje fosfor, jenž zrychluje metabolismus a pomáhá tělu regenerovat po cvičení. Také pomáhá pro optimální využivání energie. Kromě toho je bohatá na B komplex, který rozkládá tuky, bílkoviny a glukózu. Díky mrkvi budujete svaly a hubnete tuky.

Udržuje fit dutinu ústní

Mrkev posiluje imunitu, bojuje s bakteriemi a pomáhá udržovat ústní dutinu zdravou a bez bakterií. Karotové minerály zabíjí bakterie a zastavují záněty v ústech. Zároveň odstraňuje skvrny a plak na zubech.

Předchází rakovině

Po stravě zůstávají v těle toxiny a volné radikály, které mohou způsobit poškození buněk. Užívejte mrkev, ať máte dostatek antioxidantů proti volným radikálům. Chraňte své tělo proti rakovině – stačí sklenička mrkvové šťávy denně.

Zdravé srdce

Pro zdraví srdce je důležitý spánek, fyzická aktivita a minimum stresu. Vitálnímu srdci však mohou pomáhat i zdravé potraviny a nápoje. Mrkev je bohatá na vlákninu, antioxidanty a další látky, které udrží srdce zdravé a silné.

Zdravé oči

Mrkev má 3 důležité složky – lutein, beta karoten a zeaxantin, které jsou dobré pro oči. Nedostatek těchto látek způsobuje celou řadu očních nemocí, jako je makulární degenerace, vedoucí k oslepnutí. Lutein snižuje riziko ztráty zraku. V jednu šálku získáte 400 % vitamínu A pro každodenní potřebu.

Mrkvový doušek

Nakonec pro vás máme skvělý recept na mrkvovou šťávu. Jednotlivé složky namixujte a důkladně promíchejte. Co budete potřebovat:

  • 2 šálky vody
  • 2 šálky mrkve
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička oloupaného zázvoru
  • ledové kostky

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button