Jídlo a stravováníNávod

Připravte vaší rodině tyto skvělé méně známé pochoutky z dýně

Dýně je plodina, která k podzimu zkrátka patří. Kromě toho, že nám zkrášlí zahradu a každoročně z ní vyrábíme nádherné podzimní dekorace, také výborně chutná a přináší nám celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje celou řadu vitamínů, mezi jinými beta karoten, vitamín C a E. Nabízí nám celou řadu minerálů – draslík, magnézium, železo a obsahuje velké množství vlákniny.

Velkým přínosem pro naše zdraví jsou i dýňová semínka, jsou totiž bohatá na vitamín E, mastné kyseliny, mezi něž patří aminokyselina tryptofan, která podporuje tvorbu serotoninu (hormon štěstí). Omega 3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na krevní tlak.

Co si z dýně připravit?

Dýňovou polévku, koláč nebo pečenou dýni snad zkoušel každá z nás. My vám nabízíme recepty méně tradiční.

Slané dýňové muffiny

Suroviny:

  • 1 hrnek dýně Hokaio pokrájené na menší kousky
  • 1/2 hrnku sýra feta pokrajeného na menší kousky
  • 250g hladké mouky
  • 70ml olovového oleje
  • 200ml bílého neochuceného jogurtu
  • 50ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 hrst čerstvé petrželky nebo bazalky

Postup:

Nakrájenou dýni opečeme na troše oleje a necháme vychladnout. Mezi tím si smícháme všechny suché suroviny, v další misce suroviny mokré (kromě sýra), které našleháme a vmícháme do nich suchou směs, opečenou dýni, sýr a bylinky. Promícháme tak, aby místy zůstaly i suché kousky mouky. Naplníme muffinové košíčky a pečeme při teplotě 190ºC po dobu 25 minut.

Vydlabaná dýňová dužina

Dužinu můžeme použít místo jablek jako náplň do závinu. Stačí ji lehce povařit, po vychladnutí rozmačkat nebo rozmixovat. Pokud do ní přidáte trochu kysané smetany, zjemníte její chuť. Na dochucení použijeme med, mletou skořici, zázvor, rozinky nebo nasekané ořechy.Pokud chceme náplň zahustit, je potřeba do ní vmíchat trochu ovesných vloček.

Semínka lze také využít

Semínka omyjeme a opražíme. Mohou tak být alternativou pro zdravé mlsání. Můžete je použít také jako přísadu do závinu. Pokud je řádně omyjete a necháte oschnout, lze je konzumovat i takto, bez jakýchkoli dalších úprav. Můžete je vmíchat do různých druhů zeleninových či ovocných salátů nebo jako přísadu do slaných i sladkých těst.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button