Přírodní léčbaZdravé tipy

Vyrobte si domácí tygří mast

Domácí produkty můžete používat prakticky na každou pokožku. Jsou k pokožce šetrnější než komerční přípravky, které obsahují chemické látky. Ty mohou mít vedlejší účinky a ne všem prospívají. Pokud i vy máte raději přírodu a snažíte se využívat jen ty přírodní produkty, pak pro vás máme tip, jak si vyrobit domácí tygří mast. Ta pomůže v léčbě nachlazení, uvolní ucpaný nos.

Jaro ve vzduchu

I když se blíží jaro a podle mnohých začneme oblékat méně vrstev a tím pádem už nám nehrozí nachlazení či jiné nemoci, není to úplně tak. Právě nestálost počasí a řekněme „aprílové“ počasí může mít za následek nachlazení. Chvíli teplo, pak zase ihned zima a déšť a za chvíli sluníčko. Pořádně nevíte, jak se obléknout a co si vzít na sebe. Můžete tedy být snadno nemocní. Objeví se chřipka, nachlazení či jen rýma.

Bolí vás hlava, svaly, kašlete a z nosu vám kape jako z vodovodu. Ucpaný nos je často problémem, snažíte se smrkat a smrkat, ale pořád je nos ucpaný. S ucpaným nosem může pomoci tygří mast. Znáte tento „zázračný kelímek“? Má silnou vůni, jeho vonné esence mohou velmi dobře působit a pomoci odstranit ucpaný nos.

Tygří mast jako skvělý pomocník

Silné vonné esence mohou působit na ucpaný nos. Kromě jiného může pomoci také k uvolnění dýchacích cest, jsou-li vaše svaly bolavé a ztuhlé, pak i zde můžete vyzkoušet kouzlo tygří masti. Tygří mast nemusíte kupovat, jednoduše si jí můžete připravit v pohodlí domova. Stačí mít jen včelí vosk a nosný olej.

Na podrážděnou či poškrábanou pokožku působí regeneračně, může chránit suchou pokožku, nezanechává mastný pocit. Spolu s esenciálními oleji jde o skvělou mastičku, která je přírodní, neobsahuje žádné chemické látky a pomáhá. Jak si tuto domácí tygří mast vyrobit?

Co budete potřebovat:

  • 80g mandlového oleje
  • 15 – 20g včelího vosku
  • 20 kapek kafrového esenciálního oleje
  • 30 kapek kajeputového esenciálního oleje
  • 25 kapek esenciálního oleje z máty peprné
  • 20 kapek eukalyptového esenciálního oleje

Jak postupovat:

Připravte si vodní lázeň. Do další misky dejte mandlový olej a včelí vosk. Následně dejte do vodní lázně a počkejte, až se vosk s olejem zcela rozpustí.

Do této rozpuštěné směsi přidejte všechny esenciální oleje v uvedeném množství a promíchejte. Směs nalijte do větších či menších nádobek a nechejte úplně vychladnout.

Jak působí esenciální oleje?

Kajeput – jde o esenciální olej, který je podobný eukalyptu. Působí skvěle při nachlazení nebo proti respiračním infekcím, také pomáhá zmírňovat revmatické problémy. Olej působí pro prohřátí pokožky, proto může občas pokožka mírně zrudnout, podráždí pokožku. Pozor, nikdy by nemělo docházet ke svědění, pupínkům či většímu podráždění. Kajeput není vhodný pro těhotné ženy.

Kafr – kafr napomáhá bojovat proti infekcím dýchacího ústrojí, dále napomáhají uvolňovat bolavé a ztuhlé svaly, poskytuje také úlevu při revmatických problémech. Ani tento esenciální olej není vhodný pro těhotné ženy.

Eukalyptus – eukalyptový olej je skvělý při nachlazení, skvěle uleví po horké koupeli. Skvěle pomáhá také při léčbě zánětů a nachlazení, působí antisepticky, podporuje také hojivé procesy. Při masáži napomáhá uvolnit ztuhlé a bolavé svalstvo.

Máta – esenciální olej z máty peprné pomáhá tišit dýchací problémy. Má také chladivý efekt, který skvěle pomáhá při léčbě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button