DetoxikacePéče o tělo

Po proflámované noci hrozí kocovina. S těmito triky budete do oběda fit

Včera večer bylo veselo? Hodně zábavy, přátelé a samozřejmě i nějaké to pití? Známe to všichni – občas prostě trochu přebereme a další ráno nikdy není milosrdné. Motá se nám hlava, na jídlo nemáme ani pomyšlení a jakýkoliv hlasitější zvuk než šeptání nám pulzuje v hlavě.

Kocovinu prostě známe všichni a každý jistě máme „své“ triky jak se jí zbavit. Ideální by bylo nepít vůbec a měli byste klid. Ale chápeme, že k veselí, oslavám a radostným životním událostem nějaká ta sklenička patří. Proto přinášíme pár rad, jak pít bezpečně i jak se dostat z kocoviny, když to přeženete.

Začíná to už před pitím

Pokud nechcete další ráno trpět kocovinou, je nutné začít se řádně připravovat ještě před odchodem na večírek. Jak na to?

  • Před konzumací alkoholu se pořádně najezte a bez výčitek si dopřejte nějakou chuťovku i během celého večera.
  • Průběžně doplňujte tekutiny, myšleno nealkoholické, třeba i přidáním ledu do drinku. Vynechte ale bublinkové nápoje, které urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Vypít hodně vody je dobré i před spaním.
  • Během večera se držte raději jednoho typu nápoje. Nejhorší je kombinovat páté přes deváté – pak vám hrozí nejen kocovina, ale možná také nevolnost již během večírku.

Ráno po flámu

I ta sebelepší prevence někdy ale nemusí zabrat. Pokud to s množstvím opravdu přeženete, pak se tělo bude jistojistě bránit. Alkohol je koneckonců pro naše tělo toxický, takže se jej snaží co nejrychleji vypudit ven, a právě to může být doprovázeno nepříjemnými příznaky.

Dokázali jste vstát z postele? Výborně. Vaše první kroky by měly směřovat do kuchyně. Je nutné doplnit tekutiny. V tomto případě je ideální volba minerální voda a klidně ochucená – trocha cukru vám udělá dobře. Tekutiny doplňte pár kapkami citronu kvůli obsahu známého životabudiče, vitaminu C. Nenajdete-li citron, pak si ve sklenici rozpusťte alespoň tabletku šumivého multivitamínu.

Pozor si dejte na kávu. Mnoho lidí vám ji jistě doporučuje a možná na ni také budete mít chuť, abyste se trochu probrali, ale nepomůže. Nabuzením organismu se zvýší účinky zbytkového alkoholu a kofein také přispívá k dalšímu překyselení těla. Navíc může dráždit žaludek a jeho močopudné účinky by vás ještě víc odvodnily, což by dál zhoršilo váš stav.

A co nějaké přípravky z lékárny?

Pravděpodobně vás bude bolet hlava, takže se vám přirozeně bude chtít sáhnout po léku proti bolesti. Určitě na hlavu zaberou, ale právě tyto léky jsou dobře známé tím, že dráždí žaludek. A pokud jej máte na vodě, nemusí to být nejlepší nápad. Pozor si dejte hlavně na léky s obsahem paracetamolu, který v kombinaci s alkoholem poškozuje játra i mozek už při relativně nízkých dávkách.

Zbavit se nezpracovaného alkoholu lépe pomůže proplachování buď již zmíněnou vodou, nebo detoxikačními čaji s obsahem ostropestřce, pampelišky, klanoprašky, případně jejich směsí. Pokud tedy do lékárny zvládnete dojít, zkuste se poptat především po těchto bylinkách.

Pomůže vývar nebo česnečka?

Ano, tyto chutné polévky si s klidem dopřejte, pokud to váš žaludek vydrží. Vědci se neshodnou, proč zabírá i mléko, ale je to tak. Když zvládnete něco sníst, máte napůl vyhráno. Mělo by to být něco s obsahem sacharidů, stačí kousek chleba nebo jiné pečivo. Ještě lepší je ovoce nebo med. Metabolismus podpoří také procházka na čerstvém vzduchu. A co je dobré vědět na závěr je to, že kocovina dřív nebo později odezní. Netrvá více než pár hodin nebo jeden den, takže se nemusíte bát, že byste se s této mizérie už nikdy nevyhrabali. A možná se poučíte do příště a na další party vezmete zavděk nealkoholickými nápoji.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button