DetoxikacePéče o tělo

Je pálení svíček rizikem pro vaše zdraví?

Téměř každý z nás se v posledních letech více zamýšlí nad tím, co každodenně dýcháme a jak to může ovlivnit naše zdraví. Věnovat pozornost kvalitě vzduchu ve svém domě je důležitou součástí péče o své zdraví. Vše, co vdechujeme (dobré i špatné), může mít vliv na celé naše tělo, takže má smysl odstraňovat ze vzduchu v našich domovech choroboplodné zárodky, kouř a škodlivé chemické látky. Mohli bychom však pálením svíček nechtěně zhoršovat znečištění ovzduší v místnostech? Škodí nám vanilkové, skořicové a eukalyptové svíčky, které máme tak rádi?

Pojďme rovnou k věci: Jsou hořící svíčky toxické pro naše zdraví?

Odpověď na tuto otázku bohužel není tak přímočará a jednoduchá. Existují obavy, že hoření svíček ve vnitřních prostorách může vést k většímu vdechování sazí z kouře svíček, těkavých a polotěkavých organických látek a pevných částic. Řada studií, které zkoumaly hořící svíčky ve vnitřním prostředí, většinou zjistila, že množství vyprodukovaných sazí, těkavých organických látek je hluboko pod prahovou hodnotou, která vzbuzuje obavy, bez ohledu na typ spalované svíčky. Přesto některé typy svíček mohou zvyšovat množství znepokojivých chemických látek a částic ve vnitřním prostoru, zejména svíčky na bázi parafínu a vonné svíčky, nicméně jejich množství pravděpodobně nepředstavuje zásadní problém.

Existují potenciální zdravotní rizika?

Většina výzkumů se netýká konkrétně svíček, ale určité výzkumy ukazují, že dlouhodobé vdechování pevných částic bývá spojeno s astmatickými záchvaty, zvýšeným rizikem srdečních příhod a také mrtvice a dalších neurologických onemocnění. Otázkou ale zůstává, zda je takové množství vdechovaných tuhých částic příliš vysoké? Je jich dost na to, aby vašemu zdraví ublížily? V rámci toxikologie tedy závisí především na množství. Je tedy třeba zamyslet se nad počtem svíček, které zapalujete, na velikosti svíčky, na době jejího hoření atd.

Parafínové svíčky

Studie z roku 2021, která se zabývala emisemi ultrajemných částic z pěti různých typů svíček (včetně parafínové svíčky) po dobu šesti hodin, zaznamenala, že když svíčky začaly hořet poprvé, byly emise vyšší a ke konci šestihodinového období byly emise relativně stabilní. Všechny testované svíčky měly relativně podobné výsledky, byť je pravdou, že u parafínové byly výsledky nejhorší.

Vonné svíčky

Během testování vonných svíček byly zjištěno, že některé potenciálně škodlivé chemické látky se sice uvolňují, ale v množství, které je méně než poloviční oproti limitům stanoveným Světovou zdravotnickou organizací. Za běžných podmínek používání nepředstavují vonné svíčky pro spotřebitele známá zdravotní rizika. I pokud zvážíme vystavení jiným vonným elementům v průběhu celého dne – pleťové vody, parfému, čisticího prostředku na obličej, tělového mléka, šamponů, dezinfekčního prostředku na ruce a dalších, jsou tyto expozice stále velmi nízké.

Jak bezpečně pálit svíčky

Svíčky se sice v rámci běžného použití zdají být relativně bezpečné, ale můžete využít i tyto strategie, abyste minimalizovali možné škody.

  • Investujte do čističky vzduchu. Čističky vzduchu v interiéru využívající HEPA filtraci odvádějí skvělou práci při čištění vzduchu od částic.
  • Vyberte si svíčky bez vůně. Pokud se vám zdá, že jste citliví na určité vůně, mohou vám nevonné svíčky poskytnout atmosféru, kterou hledáte, bez smyslového přetížení.
  • Před zapálením knot zastřihněte. Tím vytvoříte menší plamen, a do vzduchu se tak uvolní méně kouře a sazí.
  • Ujistěte se, že je místnost větraná. Tato rada platí bez ohledu na to, zda zapalujete svíčku nebo používáte plynový sporák.
  • Vyvarujte se vdechování vzduchu nad svíčkami. Jakkoli může být lákavé nadýchat se oblíbené vůně tím, že dočasně dáte hlavu nad svíčku, není to zcela dobrý nápad.
  • Nastavte si časovač. Nepalte svíčku delší dobu – déle než několik hodin – abyste snížili riziko vystavení se potenciálně škodlivým sloučeninám.
  • Svíčky nesfukujte. Svíčku uhaste například namočením knotu do vosku, abyste snížili expozici sazí a kouře.

Není tedy třeba se bát pálení svíček jako takového, ale v každém případě platí, že všeho moc škodí. Proto si večer při vonné svíčce dopřejte občas a nezapomínejte dodržovat výše zmíněná pravidla, která jakékoliv riziko minimalizují. Pak není třeba se ničeho obávat.

ZDROJ: https://www.goodhousekeeping.com/health/a42318715/are-candles-bad-for-you/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: thevibrantmachine: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-ruce-rozostreni-drzeni-3066868/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button