CvičeníJídlo a stravování

Tyto výmluvy vám brání zhubnout. Nelžete si do kapsy a konečně udělejte změnu

Počasí zatím letnímu povalování na pláži moc nepřálo, takže jste možná ještě neměli příležitost vytáhnout plavky. Dřív nebo později to ale přijde a pak se ukáže, jak jste karanténu strávili – povalováním na gauči, nebo tréninkem a střídmým jídlem?

Pokud je vaše odpověď spíše orientovaná směrem k odpočinku a pohodovému sledování filmů s balíčkem chipsů v ruce, pak je jasné, že na plovárně nebo na pláži asi nepředvedete výstavní tělo. Jestliže s tím ale chcete něco udělat, není dobré odkládat to na příští rok, začněte ještě dnes a vyhněte se typickým výmluvám, které vám kazí vaše odhodlání.

S láskou ke svému tělu

Dříve než se pustíte do redukce, je nutné ujasnit si vaši motivaci a cíl. Zapomeňte na to, že to děláte kvůli partnerovi nebo kvůli tomu, aby na vás ostatní blbě nekoukali. Pokud vaší motivací nejste primárně vy, váš dobrý pocit a zdraví vašeho těla, pak to nebude fungovat nikdy.

Bude to dřina, tak buďte trpěliví a laskaví ke svému tělu. Výsledky nepřijdou hned a řada lidí to brzy vzdá. Nevymlouvejte se ale na špatné geny, nedostatek času nebo jiné podobné věci – všechno je to na vás a na vaší vytrvalosti a úsilí.

To nikdy nezvládnu

Neházejte flintu do žita hned ze začátku. Pokud k hubnutí přistupujete hned jako k něčemu nedosažitelnému a pro vás neuskutečnitelnému, pak se to opravdu nikdy nepovede. Zhubnout 20 kilo se sice může zdát jako cíl zcela nedosažitelný, ale pomalými krůčky se tam dopracujete.

Dávejte si tedy malé cíle – nejprve 5 kilo, pak 10… a za nějaký čas se dolů může dostat skutečně pěkná řádka kilogramů. Malé vítězství je velmi účinný motivační prvek, který podpoří vaše snažení.

To samé platí i při vytyčování pohybových a stravovacích cílů. Nemyslete si, že z vás nákup běžecké obuvi učiní běžce. Možná budete muset první týdny pouze svižně chodit a až po čase si budete schopni aspoň kus trasy zaběhnout v tempu. Každý pohyb se počítá a třeba i jen pouhou chůzí lze už za 12 týdnů výrazně zhubnout.

Nebaví mě to

To je bohužel častý problém každého začátečníka. Pokud vám něco nejde, jen stěží si to budete užívat. Pohyb se ale dá naučit mít rád. Je totiž do jisté míry návykový – během pohybu se do těla vyplavují hormony štěstí a spokojenosti, na které se dá vytvořit docela pěkná závislost. A pak už pohyb nebude nuda a utrpení, ale radost a nutnost pro váš spokojený život.

Pokud vás nebaví běh, vyzkoušejte kolo, brusle nebo něco jiného. Jestliže neumíte cvičit sami v posilovně, vyrazte na kruhový trénink pod vedením zkušeného lektora. Možností je dnes hrozně moc a neexistuje nic, co by vás nemohlo posunout zase o krůček blíže k cíli. Důležité je ale najít to, co děláte s radostí a úsměvem na rtech.

Nevidím výsledky

Zvláště pokud máte vyšší nadváhu, mohou být první týdny velmi motivační, protože váha při změně životního stylu letí hodně rychle dolů. Bohužel ale po čase přijde stopka, kdy se váha zastaví, a ne a ne jít dál dolů. V tento moment bohužel většina lidí s redukcí sekne, protože bez výsledků rychle ztrácí cíl a důvod svého snažení.

Chyba je ale většinou v tom, že se nikam sami neposouváte. Pokud budete každý týden běhat tu samou vzdálenost stejným tempem, jednou se redukce musí zákonitě zastavit, protože vaše tělo prostě už nemá další potřebný stimul. Změna zaběhané rutiny ale znovu nastartuje hubnutí. Zkuste tedy jiný typ pohybu, upravte jídelníček, něco ve svém denním zaběhaném pořádku změňte. Tělo na změnu opět rychle zareaguje a ve vás se probudí chuť pokračovat.

Nemám čas, jsem unavený

Únava a přepracovanost je velkým problémem této doby. Řešení je ale snadné – pokud máte tolik práce a povinností, že na nic jiného už nemáte sílu, musíte to změnit. A nejen kvůli hubnutí, ale především kvůli svému zdraví. Takový životní styl vás dříve či později dovede do problémů.

Nedostatek času a prostoru řeší často i maminky s malými dětmi, které si jednoduše nemohou jen tak vzít hodinu volna na cvičení. Ani ony by se ale neměly spokojit s takto snadnou výmluvou. Postačí přeci i jen 20 minut denně. Řada pohybových aktivit se navíc dá spojit i s péčí o děti. Kdo říká, že nemůžete jít s kočárkem běhat nebo na brusle?

Trénink si s klidem rozdělte i na dvě části. Zacvičte si deset až patnáct minut ráno a odpoledne stejně dlouhou dobu. Při správné stravě budete hubnout, i když možná pomaleji než někdo, kdo má čas chodit na hodinu do fitka. Ale není to přeci soutěž – hlavní je, že půjdete pomalými krůčky ke svému cíli.

Výmluvy vám tedy nemohou a vaši cestu nijak neusnadní. Hubnutí je těžké, ale všechno, co za něco stojí, vyžaduje píli a trpělivost. Pokud je vaším snem jiné tělo, pak pro to udělejte maximum.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button