Přírodní léčbaZdravé tipy

Znáte Oolong čaj? V Japonsku už staletí využívají jeho léčivých účinků. A my bychom měli také!

Čaj je jedním z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě a z dobrého důvodu, protože má mnoho zdravotních přínosů a je dobrý pro tělo. Čaj Oolong je podobný vždy populárnímu zelenému čaji, ale má několik triků, které se zvětšují, pokud jde o přínosy pro zdraví.

V tomto článku chci diskutovat o tom, co je oolong čaj, proč je zdravý, a jeden z důvodů, proč by měl být pít s opatrností.

Co je Oolong čaj?

Oolong, stejně jako zelený a černý čaj, pochází z rostliny Camellia sinensis. Rozdíl mezi těmito čaji spočívá v tom, jak jsou zpracovávány. Oolong je fermentován a částečně oxidován, zatímco zelený čaj není. Černý čaj je plně fermentován a oxidován, což mu dává charakteristickou černou barvu.

Oolong čaj vs zelený čaj

Zelený čaj obsahuje více katechinů a protizánětlivých polyfenolů ve srovnání s čajem oolong. Oolong však typicky obsahuje méně fluoridu než zelený čaj. Jak zelený, tak oolongový čaj obsahují podobné množství kofeinu kolem 25 mg na šálek zeleného čaje a přibližně 37 mg pro oolong. Obsah kofeinu v těchto čajech je stále výrazně nižší než káva, který se pohybuje v rozmezí 95-200 mg na šálek. S tím, co bylo řečeno, se může zdát, že zelený čaj je jasným vítězem, avšak oolong má své vlastní jedinečné výhody.

Zdravotní přínosy čaje Oolong

Oolong čaj má řadu výhod a některé z nich byly dobře studovány.

Oolong čaj pro zdravé střevo

Většina lidí ví, že dokáže probiotika léčí, pokud jde o zdraví střev, ale oolongový čaj může také prospět mikrobiálnímu střevu. Jedna studie zjistila, že ti, kteří pili čaj oolong, měli rozmanitější střevní flóru. Generace konvenčního zemědělství a spotřeby potravin přinesly v moderní společnosti určité zdravé bakterie k zániku. Oolong čaj může pomoci re-diverzifikovat moderní mikroby pro zlepšení celkového zdraví.

Srdcové přínosy čaje Oolong

Studie mezi 76 000 dospělými japonskými dospělými zjistila, že ti, kteří denně vypili olivový olej o objemu 2 dcl, měli o 61% nižší riziko srdečních onemocnění. Čaj Oolong pomáhá také zlepšit hladiny krevního tlaku a snížit riziko mrtvice. Pít velké množství oolongu může být kontraproduktivní pro zdraví srdce, protože obsahuje nějaký kofein.

Silnější kosti s čajem Oolong

Jedna studie se zaměřila na 680 starších japonských žen, aby zjistila, zda oolong může pomoci posílit kosti. Výzkumníci zjistili, že ženy, které pily oolong čaj, měly větší kostní hustotu v kostech, které spojují nohu s kyčelním kloubem. Vzhledem k tomu, zlomeniny kyčle jsou tak časté mezi staršími, oolong čaj může být dobrý doplněk ke zdravému životnímu stylu pro silnější kosti.

Oolong čaj pro hubnutí

Zelený čaj je často používán kvůli vysokému obsahu antioxidantů, který má za cíl ztrátu hmotnosti, ale oolong má také své místo. Polyfenoly, které jsou nejvyšší v čaji oolong aktivují termogenezi v těle, aby zvýšily spalování tuků. Ve srovnání s 2 šálky zeleného čaje, ti, kteří pili stejné množství oolongu, vypálili o 157% více tuku a až 134 kalorií. Z tohoto důvodu se čaj Oolong doporučuje v několika populárních programech o hubnutí.

Lepší krevní cukr

Více studií se zabývalo přínosy čaje oolong na hladině cukru v krvi a diabetiků. Výsledky jsou smíšeny s některými studiemi, které ukazují pozoruhodné zlepšení, zatímco jiné nevykazují vůbec žádné. Diabetici a diabetici, kteří nemají nadváhu nebo kteří jsou v procesu snižování tělesné hmotnosti, mají největší přínos z pití oolongového čaje. To ukazuje, že zatímco čaj oolong může pomoci prevenci a zvládání cukrovky zlepšením metabolismu glukózy v krvi, funguje spolu se zdravou výživou a pozitivními změnami životního stylu.

Prevence rakoviny

Oolong má velmi vysoký obsah protizánětlivých polyfenolů. Tyto polyfenoly jsou antioxidanty, které zachraňují onemocnění a rakovinu, působící volné radikály v těle. Výzkum provedený na University of California ukázal 50% snížení volných radikálů poté, co účastníci vypili oolong po dobu 15 dnů. Pro ty, kteří mají rakovinu, existují určité důkazy o tom, že oolong může zpomalit tvorbu rakovinných buněk.

Uvolnění s čajem Oolong

Stejné polyfenoly, které pomáhají při rakovině, také pomáhají poskytnout pocit klidu. Mnoho lidí hlásí snížení stresu během tří hodin po pití tohoto čaje. Studie provedená akademií tradiční čínské medicíny zjistila, že ti, kteří vypili čtyři šálky oolongu denně po celý týden, měli výrazně méně stresu.

Lepší mozek

Studie hodnotila více než 700 starších Číňanů a ti, kteří pili oolong, zelený nebo černý čaj, získali lepší výsledky při testování funkce mozku. Podívali se také na kávu, která nevykazovala žádné přínosy pro zdraví mozku. To může naznačovat, že se jedná o antioxidanty obsažené v čaji, nikoli o kofein, který zlepšuje paměť a výkon mozku.

Varování s čajem Oolong

Oolong má spoustu zdravotních přínosů a dostatek výzkumů, aby podpořil své působivé požadavky.  Obsahuje ale určitý kofein, takže každý, kdo se snaží vyhnout kofeinu, by měl postupovat opatrně.

Fluorid v čaji Oolong

Čaj, který je odvozen z rostliny Camellia sinensis, která zahrnuje oolong, hromadí fluór. Přestože je tento prvek přirozeně se vyskytující, může být stejně škodlivý pro zdraví jako syntetický fluorid. Množství fluoru v čaji závisí na několika faktorech. Oolong čaj, který je fermentován namísto uschlého, má méně fluoru a obsah fluoru se také liší podle půdy a pěstitelské oblasti. Vysoce kvalitní organické čaje obsahují výrazně méně fluoru než levně vyráběné čaje.

Kdo by neměl pít Oolong čaj?

Vzhledem k tomu, že oolong, podobně jako zelený čaj, obsahuje nějaký fluorid, může být kontraproduktivní pro osoby s určitými stavy štítné žlázy. Oolong také obsahuje mírné množství kofeinu, který může být během těhotenství škodlivé. Malé děti nemusí dobře reagovat na kofein. Příliš dobrá věc může být špatná věc, takže ideálně by se oolong neměl spotřebovávat nadměrně.

Jak vařit Oolong čaj

Oolong se značně liší v době vaření, protože různé značky zpracovávají listy čaje jinak. Některé oolong jsou zelenější, zatímco jiné jsou tmavé a oxidované. Rostoucí podmínky a umístění hrají roli v chuti a dokonce i velikost listů se může lišit.

Podle Kitchnova, pokud jsou oolong listy natočeny do koulí, 1 lžička listů by měla být použita na každých 180 ml vody. Nicméně pokud je oolong volný list, lze použít až 2 polévkové lžíce na šálek. Vzhledem k tomu, že síla čaje závisí na tom, jak jsou listy zpracovávány, mírně se liší doba zasychání.

Oolong, který je zelenější, má bližší chuť k zelenému čaji a může nejlépe ochutnat s 3 minutami vaření, zatímco nejtmavší oolongy pracují lépe s 5 minutami vaření. Nakonec závisí na preferencích chuti a použité značce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button