Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Esenciální oleje pomáhají na otoky nohou, kotníků a chodidel

Otoky nejsou vůbec nic příjemného a bohužel provází mnoho lidí. Tekutiny jsou zachyceny v těle a shromažďují se v dolních končetinách. Nejčastěji otékají kotníky, kolena a chodidla. Je to velmi nepříjemné, nicméně edém není obvykle život ohrožující. Avšak otoky mohou být příznakem závažnějších onemocnění a nemocí, a to potom závažné být může.

Problémy s otoky

Pokud se u vás objeví pravidelné otoky, pak je nejlepší kontaktovat lékaře a tyto problémy konzultovat s ním. Zjistíte, proč se u vás otoky objevují, jakou to má příčinu. Lékař také nasadí správnou léčbu. Většinou jsou končetiny s otoky léčeny jednoduchou masáží, na kterou se využívá několik esenciálních olejů.

Účinky této léčby se u každého člověka liší podle toho, jaké má složení těla, jestli má nějaké nemoci a podobně. Je tedy velmi důležité být opatrný, když budete tuto metodu zkoušet. Esenciální oleje jsou velmi dobrými pomocníky pro otoky kolen, chodidel a nohou. Jaké jsou ideální esenciální oleje?

Heřmánkový olej

Heřmánek má protizánětlivé vlastnosti. Umí dělat opravdové zázraky pro oteklé končetiny. Použijte několik kapek na postižené oblasti a poté masírujte, dokud se otok nezastaví. Alternativně můžete heřmánkový olej aplikovat na vlhkou látku, kterou můžete otírat o nohy a chodidla. Heřmánek má také příjemnou a relaxační vůni, kterou si můžete při masáži vychutnávat.

Levandulový olej

Může být použit k masáži a zmírnění nepříjemných otoků v různých částech těla. Chcete-li jej použít, pak aplikujte několik kapek oleje přímo na postiženou oblast a pomalu, s použitím mírného tlaku, masírujte. Pokračujte v této činnosti, dokud se bolest neuvolní nebo do té doby, než se otok nezmírní a úplně neodstraní.

Tea tree olej

Na rozdíl od většiny ostatních esenciálních olejů může být tea tree olej aplikován přímo na kůži bez míchání nebo ředění jinými oleji. Několik kapek by mělo stačit k léčbě opuchlých oblastí. Masírujte postiženou oblast směrem ven a pohyb veďte od nohou směrem ke kolenům, aby se tekutina rozptylovala. Pro dosažení lepších výsledků masírujte dvakrát denně, dokud otok nezmizí.

Jalovcový olej

Jalovcový olej je další z esenciálních olejů, který je skvělým lékem pro otoky. Umí velmi dobře zmírnit záněty, které jsou důsledkem zadržování tekutin. Chcete-li jej použít, přidejte půl lžičky jalovcového oleje do lavoru s teplou vodou a namáčejte nohy. Dbejte na to, ať nepoužíváte příliš mnoho oleje. Jestliže je jalovcového oleje mnoho, pak může způsobit podráždění pokožky.

Fenyklový olej

Dalším účinným způsobem, jak se zbavit otoku je použití fenyklového oleje. Ten je možno smíchat s jinými druhy éterických olejů. Doporučená směs olejů by měla být patnáct kapek cypřišového oleje a patnáct kapek fenyklového oleje. To smíchejte s třiceti mililitry prvosenkového oleje. Masírujte touto směsí postižené oblasti. Jde o rychlý způsob, jak zmírnit bolest a pomoci po vzniku zánětu.

Pelargonový olej

Pelargonový olej pracuje s vyvážením olejových žláz, které způsobují zánět. Můžete přidat několik kapek do koupele. Díky tomu se zbavíte jakéhokoliv otoku, který je způsobený usazením tekutin v končetinách. Také je můžete smíchat s jiným olejem a aplikovat přímo na postižená místa. Pelargonový olej vám může pomoci zbavit se akné, hemeroidů a oparů.

Jak používat éterické oleje pro otoky?

Směs lemongrass, grapefruitu a cypřiše

Tyto tři esenciální oleje obsahují vlastnosti, které pomáhají snížit zánět kůže během chvíle. Stačí vzít dvě lžíce roztaveného kokosového oleje, slunečnicového oleje nebo řepkového oleje. Tento olej smíchejte se dvěma až třemi kapkami lemongrassového, cypřišového a grapefruitového esenciálního oleje.

Alternativně můžete smíchat deset kapek z každého oleje do samostatné nádoby a poté promíchejte s šesti až osmi kapkami oleje (slunečnicového, kokosového, nebo rostlinného). V obou případech využijte hotovou směs a masírujte na postižených místech asi deset minut. Nezapomeňte si dát nohy nahoru pro podporu dobrého průtoku krve. Pro dosažení co možná nejlepších výsledků masírujte dvakrát až třikrát denně.

Olej z libavky

Winter green neboli olej z libavky není úplně oblíbený, ale jde o jeden ze skvělých olejů, který pomáhá na otoky. Přidejte dvě až tři kapky do teplé vody. Jde o velmi silný olej. Můžete také přidat do vody pět až osm kapek cypřišového, citrónové trávy (lemongrass), mátového, muškátového nebo levandulového oleje.

Pro dosažení co nejlepších výsledků namočte nohy minimálně na deset minut, a to dvakrát a třikrát denně. Případně můžete zvednout nohy a otírat si je směsí esenciálních olejů a dalšího oleje (kokosového, rostlinného).

Další tipy pro zmírnění otoku

Kromě použití esenciálních olejů můžete také provádět určitá opatření, která mohou pomoci zmírnit otok ve vašich dolních končetinách:

  • Vyhněte se nošení těsného oděvu, který může omezit průtok krve do končetin
  • Vyvarujte se jídla, které obsahuje sodík – vysoká hladina sodíku může přispívat k otokům
  • Hydratujte vodou, abyste vyplavili ze svého těla sůl
  • Vyzkoušejte koupel s Epsom solí – má protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat otoky

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button