CvičeníZdravé tipy

Snadná motivace ke sportu? Pořiďte si chytré hodinky

Hledáte něco, co by vás motivovalo k pohybu? Samozřejmě je dobrým nápadem pořídit si hezké sportovní oblečení nebo vyzvat kamaráda, aby se k vám připojil, ale velmi dobře vás mohou „nakopnout“ i sportovní chytré hodinky. Je to aktuálně velmi trendy doplněk, který ale plní i řadu velmi užitečných a praktických funkcí, jež můžete ocenit i vy. Jak ale vybrat ty správné pro vás? To vám dnes poradíme.

Klíčové parametry

Každé hodinky umí něco jiného. Podle toho, jaké nabízí funkce, budou také finančně nákladné, s tím se musí počítat. Při sportu jsou ale pro vás nejklíčovější tzv. senzory.  Mezi ty nejužitečnější patří:

  • Akcelerometr – Tento měřič je schopen vás sledovat v pohybu. Dokáže určit, jak rychle a kam se s vašimi hodinkami hýbete. Jedná se o zcela běžnou výbavu i levnějších typů hodinek a je skvělý nejen na počítání kroků, ale také na měření jiných fyzických aktivit.
  • GPS – Lepší přístroje mají i funkce umožňující určení zeměpisné polohy. Nemají je tedy zdaleka každé hodinky a hodí se především pro ty, kdo si rádi dělají přesnější záznamy o tom, kde se pohybovali, jak dlouhá byla jejich trasa apod. Délku trasy vám chytré hodinky dokážou odhadnout i bez GPS, ale nebude to ani zdaleka tak přesné.
  • Měření tepové frekvence – Pro sportovní účely je tato funkce také velmi užitečná. Pomáhá totiž s určením energetického výdeje při sportovním výkonu a umožňuje vám také kontrolovat to, v jakém pásmu se nacházíte – pro některé druhy cvičení je například klíčové, abyste se udržovali po celou dobu v aerobním pásmu.

Některé lepší a dražší hodinky mohou navíc obsahovat i funkci měření tělesné teploty. To může být užitečné pro přesnější zaznamenání energetického výdeje. Je však třeba počítat s tím, že takové hodinky se mohou pohybovat v řádech několika tisíců korun. Zvažte tedy, jestli tuto funkci skutečně potřebujete.

Další funkce

Hodinky však neumí ani zdaleka jen to, co bylo zmíněno výše. Kromě měření vašeho sportovního výkonu, jistě potěší i další funkce.

U většiny běžných typů sportovních hodinek dnes nalezneme i monitoring spánku, měřič kalorií, krokoměr a měření uběhnuté vzdálenosti. Hlavně monitoring spánku vám může poskytnout velice zajímavý vhled do vašeho života v době, kdy jej nemáte možnost vnímat. Většina lidí je překvapena, jak hodinky hodnotí jejich kvalitu spánku a jak málo také ve skutečnosti spí. Je jasné, že se na tento ukazatel nedá zcela spoléhat, ale jako jakýsi všeobecný rámec je to jistě velmi užitečný nástroj.

Nadstandardní modely nabízí například i měření nadmořské výšky, měření tempa a intervalových tréninků, měření EKG záznamu či záznam uběhnuté trasy. Díky těmto informacím již skutečně můžete výrazně zlepšit efektivitu vašeho tréninku.

Je však pravda, že běžný uživatel většinu z těchto vymožeností nevyužije, nebo neumí tyto informace řádně využít. Pak je možná zbytečné si jimi zatěžovat hlavu a raději se vyplatí pořídit si chytré hodinky z levnější kategorie, kdy je budete schopni využít na maximum.

Je cena vždy dobrý ukazatel?

Samozřejmě platí, že s lepším technickým vybavením roste cena. To určitě platí i u chytrých hodinek. Na druhou stranu je také jasné, že vy, jako amatér, si nepotřebujete na běh v lese kupovat závodní tretry. A stejný příměr platí i pro výběr hodinek.

Vyšší cena se navíc může projevit nejen kvůli lepší technologii, ale také s ohledem na další parametry, které ne vždy bereme v úvahu. Jde zejména o kvalitu použitého materiálu, lepší mobilní aplikaci, uživatelsky přívětivé prostředí apod.

Nejlevnější modely seženete dnes okolo 1 000 Kč, ale asi byste neměli příliš spoléhat na jejich přesnost. Rozumnou volbou jsou hodinky v cenové relaci pohybující se okolo 3 000 Kč a pro fajnšmekry lze doporučit přístroje přesahující částku 5 000 Kč.

Přesnost není samozřejmost

Dnes se již běžně provádí studie přesnosti měření těchto chytrých vychytávek. Podmínky těchto studií sice nejsou vždy zcela stejné, ale určitý obrázek o spolehlivosti takového přístroje si jistě snadno uděláte. Mezi nejpřesnější patří:

  • Apple Watch
  • Microsoft Band
  • Garmin Vivosmart
  • Basis Peak

Design není druhořadý

Mnoho lidí, a zejména žen, dá rozhodně i na design výrobku. A bezpochyby to není špatné – hodinky přeci nosíte na ruce, tak je pochopitelné, že taky chcete, aby dobře vypadaly. Určitě se vyplatí přečíst si uživatelské recenze a zhodnotit, zda je ten či onen výrobek ideální zrovna pro vaše potřeby. U většiny hodinek je také možné měnit vzhled displeje nebo střídat náramky tak, aby ladily s vaším oblečením.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button