Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Trpíte zácpou? Zde je 9 přírodních pomocníků

Zácpa a nadýmání jsou nepříjemné problémy, které bohužel trápí mnoho z lidí. Každý měl někdy nějaký ten problém se zácpou a ví, že je to vyčerpávající a nepříjemné. Zácpa je pouze příznakem nějakého problému. K příčině je tedy nutno se dopracovat. Kdy se vyskytuje nejčastěji? A jak si od ní pomoci?

Problémy se stravou

Zácpa má mnoho příčin, nejčastěji však souvisí se stravou. Například konzumujete příliš mnoho mléka nebo nepijete dostatečné množství vody. Vliv na zácpu může mít také sedavý životní styl, problémy s jídlem, málo vlákniny a podobně.

Objeví-li se zácpa, můžete šetřit peníze za prostředky, které vám mají pomoci s tímto problémem bojovat. Vyzkoušejte přírodní prostředky, jež najdete takřka všude. Než se uchýlíte k chemickým prostředkům, vyzkoušejte těchto devět léků na zácpu.

Voda

Zdá se vám to až příliš jednoduché? Voda hydratuje, usnadňuje trávení a podporuje funkci svalů. Když tělo má dostatek vody, může trávicí systém zpracovávat živiny, pomůže také hladkému pohybu plynů. Svaly jsou také efektivněji schopné udržet pohyb, když jsou hydratované. Denně se snažte vypít minimálně osm sklenic vody.

Šťáva ze sušených švestek

Snad klasický lék na zácpu je šťáva ze sušených švestek. Švestky mají vysoký obsah vlákniny a sorbitolu. Jak vláknina, tak sorbitol pomáhá pohybu střev, shromažďují vodu, která změkčuje fekální hmotu. Začněte sklenicí džusu ze sušených švestek nebo 2-3 plody. Pozor však, příliš mnoho vlákniny a sorbitolu může způsobit plynatost, nadýmání nebo průjem.

Olivový olej

Čistý olivový olej je zdravý a chutný tuk, avšak také umí zmírnit zácpu. Vezměte si lžíci olivového oleje před snídaní. Tento olej pomáhá stimulovat trávicí trakt. Taktéž poskytuje střevům antioxidační ochranu.

Citronová voda

Kyselina citronová, kterou v citronové šťávě najdete, působí jako stimulant vašeho zažívacího systému. Může také pomoci vyplachovat toxiny a nestrávený materiál, jenž může vzniknout podél stěn tlustého střeva. Smíchejte šťávu z půlky citronu se sklenicí vody a vypijte.

Černá třtinová melasa

Jedna polévková lžíce černé třtinové melasy před spánkem by měla pomoci s vaší zácpou. Černá třtinová melasa je vařená a třikrát koncentrována, obsahuje tedy významné vitamíny a minerály, zejména pak hořčík, který vám může pomoci zmírnit zácpu.

Lněný olej

Lněný olej je jednoduchý domácí lék na zácpu. Pomáhá zvyšovat počet střevních pohybů. Stačí smíchat jednu polévkovou lžíci lněného oleje a jednu sklenici pomerančového džusu. Popíjejte podle potřeby, ovšem dejte jí čas, aby začala pracovat, asi pět hodin. Nepřehánějte to s konzumací.

Probiotika

Jogurt a kefír je nejen skvělá snídaně, ale také skvělá pomoc pro vaše střeva. Ať už je smícháte s cereáliemi nebo si je dáte samotné. Probiotika jako Lactobacillus a Bifidobacterium podporují zdraví střeva, což vede k lepšímu vyprazdňování. Pomáhá zvýšit četnost vyprazdňování, podporuje lepší konzistenci stolice. Umí také snížit délku trávení.

Jedlá soda

Smíchejte jednu čajovou lžičku jedlé sody v ¼ šálku teplé vody. Předpokládá se, že tato směs funguje pro zmírnění bolesti a tlaku, který je spojený se zácpou. Měla by pomoci snížit také příznaky spojené s pálením žáhy. Čím rychleji tento lék vypijete, tím lépe funguje.

Cvičení

Pohyb podporuje zdraví svalů a stimuluje trávení, proto jej zařaďte do vašeho každodenního režimu. Jděte po jídle na procházku, pomůžete svým střevům. U případů občasné zácpy se ukázalo cvičení efektivnější a účinnější než laxativa. Jóga, pilates nebo dokonce i běh mohou povzbudit pohyb stolice po intestinálním traktu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button