Péče o těloZdravé tipy

7 klíčových tipů pro vaše zdraví a pohodu. Děláte je všechny?

Některá rozhodnutí týkající se životního stylu mohou mít velký vliv na vaši duševní a fyzickou pohodu a kvalitu vašeho života. Zde je 7 nejlepších tipů, které vám zaručí pevné zdraví a dlouhý věk.

Pečovat o své zdraví vyžaduje dělat správná rozhodnutí. A mnoho z těchto rozhodnutí je zcela ve vašich rukou. Váš věk, rodinná anamnéza a genetická výbava mohou samozřejmě ovlivnit vaše zdraví a zvýšit náchylnost k určitým onemocněním, ale sami dovedete značnou část ovlivnit. Podívejme se na 7 vědecky podložených zdravých rozhodnutí, která vám pomohou prospívat po celý život.

1. Hýbejte se

Pokud se chcete cítit zdravěji nebo mít lepší náladu, začněte se hýbat. Pravidelné cvičení může prospět vašemu fyzickému i duševnímu zdraví mnoha způsoby. A nemusíte běhat půlmaraton nebo se každý den hodiny potit v posilovně, abyste sklízeli ovoce. Na vaše zdraví může mít pozitivní vliv pouhých 150 minut středně intenzivní aerobní aktivity týdně nebo 75 minut intenzivní aerobní aktivity týdně, pokud jste dospělý člověk. To znamená přibližně 22 minut denně středně intenzivního cvičení, jako je rychlá chůze, tanec, jízda na kole nebo dokonce práce na zahradě či v domácnosti. Pokud se hýbete a nesedíte na místě, počítá se to. Pravidelná fyzická aktivita dovede následující:

  • Zlepšit zdraví vašeho srdce: Cvičení prospívá zdraví vašeho srdce a silnější srdce může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Posílit zdraví vašeho mozku: Pravidelné cvičení může pomoci zlepšit vaše kognitivní schopnosti a snížit riziko demence.
  • Zlepšete si náladu: Bylo také prokázáno, že fyzická aktivita snižuje riziko deprese a úzkosti.
  • Posílí vaše kosti a svaly: Fyzická aktivita může udržet vaše kosti a svaly silné a usnadnit vám pohyb i s přibývajícím věkem.
  • Snižte riziko chronických onemocnění

2. Jezte více plnohodnotných potravin (a méně zpracovaných potravin)

Plnohodnotné potraviny jsou potraviny, které nebyly výrazně zpracovány nebo upraveny. Neobsahují spoustu přidaných chemických látek nebo umělých přísad, které by jim dodávaly dobrou chuť nebo dlouhou trvanlivost. Takové potraviny jsou obecně zdravější a poskytují tělu více vitamínů, minerálů a základních živin než zpracované potraviny. Díky tomu, že jsou výživnější, dodají vám více energie a případně sníží riziko mnoha typů zdravotních problémů.

Zpracované potraviny mají obvykle vyšší obsah některých složek, jako např:

  • přidané cukry nebo umělá sladidla
  • sůl
  • transmastné kyseliny
  • konzervační látky
  • umělá barviva

Příliš mnoho zpracovaných potravin může být škodlivé pro vaše zdraví. To proto, že nebudete dostávat dostatek živin, které vaše tělo potřebuje. Místo toho budete jíst větší množství cukru, soli, nezdravých tuků nebo jiných složek, které nemají velkou výživovou hodnotu.

3. Pokud kouříte, přestaňte

Kouření je jednou z hlavních příčin předčasného úmrtí, kterému lze ale snadno předcházet. Odhaduje se, že kuřáci umírají v průměru asi o 10 let dříve než nekuřáci.

Kouření může poškodit téměř všechny orgány v těle a výrazně zvyšuje riziko:

  • Srdečních onemocnění: Tabák je hlavní příčinou předčasného úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
  • Cévní mozkové příhody: Kouření poškozuje vaše cévy, které jsou pak tužší a užší. To nejenže zvyšuje riziko infarktu, ale může vás vystavit i vyššímu riziku mrtvice.
  • Respiračních onemocnění.
  • Rakoviny plic a dalších nádorových onemocnění: Přibližně 80 % případů rakoviny plic lze přičíst užívání tabáku. Kromě toho ale kouření může zvyšovat riziko mnoha dalších typů rakoviny, mimo jiné rakoviny močového měchýře, úst, žaludku, slinivky břišní a tlustého střeva.

4. Udělejte ze spánku prioritu

Spánek je životně důležitý pro všechny procesy ve vašem těle. Spánek je pro vaše tělo časem na obnovu buněk a energie. Váš mozek během spánku také vykonává mnoho důležitých funkcí, jako je ukládání informací, odstraňování odpadních látek a posilování spojení nervových buněk.

Kolik spánku potřebujete, závisí na vašem věku, ale pro většinu dospělých se doporučuje alespoň 7 nebo více hodin spánku každou noc. Děti a starší dospělí obvykle potřebují více spánku.

  • Vytvořte si klidné, tmavé a pohodlné prostředí pro spánek: Pro spánek je nejvhodnější teplota v rozmezí 15,6-19,4 °C.
  • Před spaním se vyhněte obrazovkám: Mnoho elektronických zařízení vyzařuje modré světlo, které může udržovat váš mozek v bdělosti a ztěžovat usínání. Vypněte tato zařízení alespoň hodinu před spaním.
  • Vytvořte si relaxační režim před spaním: Místo sledování televize nebo práce na počítači dělejte něco, co vám pomůže relaxovat. Dejte si teplou koupel nebo sprchu, zkuste se jemně protáhnout, přečtěte si knihu nebo vyzkoušejte meditaci či dechové techniky.
  • Omezte příjem kofeinu, alkoholu a nikotinu: Vyhněte se pití alkoholu a kouření do 4 hodin před spaním, protože obě látky mohou negativně ovlivnit váš spánek.
  • Vyzkoušejte přírodní prostředky na podporu spánku: Pokud je pro vás obtížné v noci vypnout, vyzkoušejte přírodní podporu spánku, jako je melatonin, kořen kozlíku lékařského nebo glycin.

5. Zůstaňte hydratovaní

Klíčem k dobrému zdraví je každodenní pití dostatečného množství vody. Vaše tělo potřebuje vodu pro mnoho důležitých funkcí, jako je udržování tělesné teploty, podpora trávení, správné fungování orgánů a dodávání živin do všech buněk.

Hydratace také udržuje dobrou funkci vašeho mozku. Když nepřijímáte dostatek tekutin, můžete se cítit unavení, mít problémy se soustředěním nebo koncentrací a pociťovat bolesti hlavy a změny nálad.

Kolik vody byste měli denně vypít? Doporučuje se 9 šálků tekutin denně pro ženy, 13 šálků tekutin denně pro muže. Jako nápoj si dopřejte ideálně vodu. Vyhněte se limonádám a energetickým nápojům, které obvykle obsahují velké množství přidaných cukrů a kalorií navíc. Chcete-li vodu ochutit, zkuste vymačkat citron, limetku nebo pomeranč a přidat šťávu do vody. Můžete také přidat několik plátků okurky nebo zkusit přidat lístky máty či bazalky.

6. Pokud pijete alkohol, dělejte to zodpovědně

Zatímco příležitostný alkoholický nápoj pravděpodobně nebude mít vliv na vaše zdraví, pití příliš velkého množství alkoholu si může vybírat těžkou daň na mnoha vašich orgánech. Nadměrná konzumace alkoholu může poškodit vaše játra, mozek a srdce a také zvýšit riziko několika druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, tlustého střeva a jater. Nadměrné pití alkoholu může také negativně ovlivnit vaše duševní zdraví.

7. Udělejte si z preventivní péče prioritu

Preventivní péči vám poskytuje lékař, abyste si udrželi zdraví. I když si lékaře obvykle představujete jako osobu, kterou navštěvujete, když jste nemocní, váš lékař hraje také klíčovou roli v tom, abyste byli zdraví a abyste vůbec neonemocněli nebo se u vás nevyvinulo chronické onemocnění.

Pokud budete aktivní a zaměříte se na preventivní péči, je pravděpodobnější, že vy i váš lékař zachytíte včasné varovné příznaky některých onemocnění dříve, než se stanou závažnějšími. Můžete pak podniknout kroky k řešení těchto problémů v době, kdy je jejich léčba snazší a výsledky budou pravděpodobněji pozitivní.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/staying-healthy#limit-alcohol

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Alex Azabache: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-drevo-cervena-voda-3766257/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button