Jídlo a stravováníPéče o tělo

Jak vybírat pečivo? Ani při dietě se jej vzdávat nemusíte

Pečivo – někteří jej milují, jiní nenávidí. Pravdou ale, že v oblasti stravování si nevysloužilo zrovna dobrou pověst a zdá se skoro, že než řešit, které pečivo je „dobré“ a které ne, je lepší se mu zcela vyhnout. V podstatě se jedná o jednu z vůbec nejkontroverznějších potravin, která je dávána do souvislosti přibíráním, ale třeba také špatným trávením. Zejména pak tzv. bílé pečivo se zdá být původcem všeho výživového zla. Samozřejmě takhle jednoduše to rozhodně nefunguje a je načase vrátit pečivu trochu důstojnosti, a především jej pak zbavit zbytečných mýtů.

Hubnutí? Pak na pečivo musíte zapomenout

Pravdou je, že hubnutí nebo nabírání je vždy záležitostí toho, kolik kalorií přijmete a následně pak vydáte. Pokud chcete hubnout, vydané energie musí být více než té přijaté. Určitě tedy neexistují nějaké potraviny, po kterých se nabírá, a naopak. Vše je jen o množství a složení potravin.

I v době redukce je tedy pečivo určitě povolené, jen jej musíte správně započítat do svého příjmu. Určitě se také vyplatí sáhnout spíše po kvalitním žitném či kváskovém chlebu. Nejde o to, že by tyto varianty byly méně kalorické, ale spíše obsahují více zdraví prospěšných látek, které vám pomohou dostat do těla maximum živin.

Cereální, celozrnné, tmavé – jak to vlastně je?

Tyto výrazy v nás evokují totožné pocity – je to zdravé, možná i méně kalorické, po takovém pečivu nepřiberu, a ještě udělám i něco pro své zdraví. Ve skutečnosti je ale mezi těmito názvy zcela zásadní rozdíl. Cereální znamená, že je výrobek vyrobený z obilovin, tedy cereálií – jenže to může být i obyčejná bílá pšenice. I klasický bílý rohlík tedy vlastně je cereální.

Daleko lepší označení je celozrnné, kdy je nutné aby byl obsah celozrnné mouky minimálně 80 %. U výrazu „tmavé“ asi není třeba se zdržovat – o složení pečiva to pranic neříká a maximálně to může některé neznalé lidi zlákat ke koupi svou barvou, která je však obvykle uměle tvořena karamelem.

Zkuste se zaměřit proto na celozrnné produkty, ideálně třeba i ty vícezrnné, kdy je takové pečivo vyrobené z více druhů mouky a 5 % výrobku musí být něco jiného než pšeničná nebo žitná mouka. Obvykle se do takového pečiva přidávají třeba luštěniny.

A co kváskové pečivo? To je vyrobeno z kvásku z žitné mouky. Pečivo tak kyne pomocí oxidu uhličitého, který vzniká právě při zrání kvasu. Tento postup je tradičnější a pečivu dodává zase jiné nutriční hodnoty i chuť.

Nenechte se zmást barvou

Jak už bylo řečeno, tmavé pečivo vůbec nemusí být celozrnné, ani nijak zdravější. Takové pečivo se skutečně velmi často dobarvuje karamelem, melasou nebo praženým ječmenem. Je to ale jen vizuální efekt, který jeho nutriční vlastnosti nijak nevylepšuje.

Jak tedy správně vybrat? Asi nejvíce vám na první pohled napoví cena. Pokud narazíte na celozrnně se tvářící housku za pár korun, je zcela jasné, že jde jen o vizuální dojem. Takové housky bývají vždy i několikanásobně dražší než klasické pečivo. Hodně poznáte také tehdy, když pečivo rozlomíte – to celozrnné obsahuje slupky, zrníčka či otruby.

Za každou cenu se vyhnout rozpékanému pečivu?

Obvykle lze takové pečivo koupit ve velkých supermarketech. Je velmi praktické, protože obchody mohou zákazníkovi nabídnout „čerstvé“ pečivo kdykoliv během dne. Jeho nevýhodou ale je, že mnohem rychleji ale tvrdne a má kratší trvanlivost. Tato nepříjemnost se dá do jisté míry eliminovat pomocí různých emulgátorů, případně přidáním malého množství tuku, díky čemuž pečivo tak rychle netvrdne. Nutričně se ale jinak většinou neliší. Chuťově to už může být zcela jiná liga, takže záleží především na vašich preferencích.

Bezlepkové pro všechny

I vy jste se pravděpodobně někdy setkali s tvrzením, že lepek je univerzálně škodlivý a měli bychom se vyvarovat jeho konzumace. Pravda je však taková, že pokud netrpíte nesnášenlivostí lepku, není důvod, proč byste jej neměli jíst. Důvodem může být také fakt, že bezlepkové alternativy bývají několikanásobně dražší a obvykle také nejsou tak chutné. Jestliže máte pochyby o tom, zda vám lepek dělá dobře, je nejlepší cestou odborný test, který si zaplatíte na nějaké klinice nebo u lékaře. Ten může odhalit i jiné potenciální alergeny.

Pečivo bez omezení

Mnoho lidí věří, že pokud si dá práci s výběrem pečiva a zvolí skutečně zdravou a celozrnnou variantu, pak už se množstvím trápit nemusí. Znovu je však potřeba připomenout základní poučku o kalorickém deficitu. Pokud chcete váhu udržovat, je klíčová rovnováha mezi příjmem a výdejem energie, jestliže chcete hubnout, musí být příjem nižší než výdej. Neznamená to ale, že skvělým BIO celozrnným chlebem se můžete cpát od rána do večera. I takový chleba má kalorie a ty se počítají.

ZDROJ: https://www.tasteofhome.com/collection/types-of-bread/

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Mariana Kurnyk ze služby Pexels

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button