Jídlo a stravováníZdravé tipy

Naturopatie nabízí řešení pro chronické dietáře i ty, kteří chtějí žít zdravě

Když jde o hubnutí, lidé se stále dají velmi snadno nalákat na bezpracná řešení, která slibují zázračné výsledky. Ale zdraví se ošidit nedá. Pokud na sobě opravdu nezapracujete, pravděpodobně nikdy kýžených výsledků nedosáhnete. Snadná a rychlá řešení jsou většinou jen dočasná a málokdy jsou také zdravá a tělu prospěšná.

Naturopatie lidem radí jak si osvojit skutečně zdravý i chutný jídelníček a jak vytrvat ve svém rozhodnutí žít lépe. Naturopatie je oborem zatím poměrně neznámým, a tak se na něj dnes podíváme blíže. Pokud vás zaujme, i v Česku lze najít specialisty, kteří se neuropatii věnují a budou vám schopni pomoci, poradit a provést vás začátky vaší nové životní cesty.

Co je naturopatie?

Naturopatie je oborem celostní přírodní medicíny, který propojuje znalosti a tradice přírodního léčitelství s novými poznatky klinického výzkumu. Je možné ji využít k řešení i prevenci řady onemocnění nebo jen jako doplňkovou terapii k jiné léčebné metodě.

U závažných a nevyléčitelných chorob jde především o to ulevit nemocnému člověku a maximálně zkvalitnit jeho současný život s ohledem na omezení, které jeho nemoc představuje. Naturopatie není šarlatánství, ani neslibuje zázraky, ale nabízí rozumné řešení problému, které často funguje lépe než zaběhlé postupy.

Kdy může naturopatie pomoci

Lidé, kterým může naturopatie pomoci, mohou trpět různými chorobami. Nedá se říci, že by se tato metoda omezovala jen na některá onemocnění. Nejčastěji nicméně přichází pacienti se zažívacími, imunitními, gynekologickými nebo hormonálními problémy. Typicky se tedy jedná o choroby, které se tradičními postupy léčí někdy dost obtížně nebo vyžadují braní velmi silných léků či hormonů.

V první řadě je potřeba se vždy podívat na příčinu potíží. Těch může být více a někdy není snadné je hned odhalit. Některé z těchto obtíží se pojí s nezdravou životosprávou, hektickým životním stylem nebo jsou dány geneticky. Jiné například souvisejí s určitým toxickým zatížením organismu. Za poslední století se mnohonásobně znásobil náš kontakt s chemikáliemi a toxickými látkami, se kterými si náš organismus někdy neví rady. Na vině je také chornický nedostatek času, kdy se zanedbáváme, trpíme stresem a málokdy kvalitně odpočíváme.

Superpotraviny

Prvním krokem při změně jídelníčku je pochopit podstatu superpotravin. V žádném případě se nejedná o nějaké zázračné jídlo, které vás zbaví všech problémů, ale zvlášť pokud nemáte moc času, hodí se konzumovat potraviny, které mají vysokou koncentraci účinných a výživných látek.

Asi „nejlepší“ superpotravina je spirulina. Díky ní bychom totiž teoreticky dokázali dlouhodobě přežít, aniž bychom měli něco dalšího k jídlu. Je to proto, že obsahuje veškeré makronutienty (sacharidy, bílkoviny i tuky) i důležité vitamíny a minerály.

Všechny další superpotraviny už tak výjimečně výživné nejsou, ale stále je dobré je do jídelníčku pravidelně zařazovat. Mají přidanou hodnotu nad rámec svého nutričního profilu a mohou nám pomoci při určitých nemocech či oslabeních organismu. Mezi tyto potraviny patří například chlorella, maca, borůvky, brokolice, kapusta nebo česnek.

TIP na zdravou snídani:

Abyste si lépe dokázali představit, jak vypadá jídelníček, který vám pomůže sestavit naturopatik, zde je recept na zdravou a vyváženou snídani. Zkuste si ji dát a sledujte, jaký bude mít vliv na vaše tělo.

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce lněného oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • mandlové mléko
  • hrst borůvek nebo malin

Vše smícháme, až na čerstvé ovoce, a necháme přes noc uležet v lednici. Vznikne hustá chutná kaše, kterou před podáváním dozdobíme ovocem, případně dosladíme trochou medu nebo agávového sirupu.

Uvidíte, jak se budete cítit sytí a celé dopoledne se vám bude dobře pracovat. PřijatÁ energie totiž bude uvolňována postupně, a tak se vás nebude týkat propad krevního cukru, který způsobuje únavu a ospalost.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button