Jídlo a stravováníKrása

Padání vlasů po porodu postihne většinu maminek. Úplně se mu nejspíš nevyhnete, ale je možné jej výrazně snížit

Porod je pro většinu maminek jednoznačně radostná událost. Po dlouhých devíti měsících konečně drží svého vytouženého potomka v náručí a velmi rychle zapomínají na všechny obtíže a bolesti porodu i těhotenství. Možná jste si také všimly, že se vám během porodu výrazně zvýšila kvalita vlasů. Vlasy totiž udržuje fit a ve stálé růstové fázi vysoká hladina estrogenu. To se ale několik měsíců po porodu změní, a poté přichází ono neoblíbené období, kdy většina novopečených maminek ztrácí celé chomáče vlasů a jsou z toho velmi nešťastné.

Při normálním stavu člověku vypadne 50-80 vlasů denně. Jenže po porodu se tento počet může až ztrojnásobit, a to je něco, čeho si bezpochyby všimnete. Na hřebenu i na polštáři najednou zůstávají velké chomáče vlasů a odtok je po umytí vlasů úplně ucpaný. Jako kdyby to nestačilo, často se k těmto obtížím přidá a zvýšené maštění vlasů, lupy nebo dehydratace vlasů.

Co se tedy s tím dá dělat? Mnoho žen vám řekne, že prakticky nic. Prostě to musíte vydržet a časem se to zase spraví. To je samozřejmě jedna možnost, ale není to jediné řešení. Na vypadávání vlasů je dobré se připravovat ještě v těhotenství a provést některá preventivní opatření, která jej mohou zmírnit. Myslet si, že se vám tento problém určitě vyhne, je asi trochu naivní uvažování.

Odborné vyšetření

Chcete-li zdraví vašich vlasů a vlasové pokožky řešit skutečně komplexně, je vhodné navštívit trichologickou poradnu. S pomocí speciální mikrokamery vám odborník vyšetří stav vaší pokožky hlavy i stav vlasů a doporučí vhodný postup jak vlasy posílit. Většinou se jedná o částečnou změnu životního stylu, doporučení určitých potravin a vitamínových komplexů, případně se dále řeší problémy, které mají původ jinde v těle.

Vlasová péče

Není radno podceňovat ani vlasovou péči. Samozřejmě není po porodu čas patlat si denně na hlavu několik produktů, ale pokud si pořídíte byť i jen skutečně kvalitní šampon a kondicionér, může to být velmi výrazná změna. Při výběru vhodného přípravku bychom si měli dát pozor na obsah sulfátů, silikonů, pěnidel, plnidel i dalších látek, které způsobují nadměrné odmašťování vlasů. Většinou se tedy doporučuje zaměřit se na přírodní produkty, které tyto látky neobsahují.

Neméně může vlasům uškodit i nesprávný postup úpravy vlasů. Odborníci velmi kritizují například časté sušení vlasů horkým vzduchem nebo žehlení či kulmování vlasů. V období po porodu je lepší se těchto způsobů úpravy vlasů alespoň na čas vzdát, abychom vlasy zbytečně nezatěžovaly.

Velkou chybou je i neodborné domácí barvení. Tyto barvy většinou obsahují velmi agresivní látky, se kterými si často nedovedou poradit ani zcela zdravé vlasy, natož ty oslabené. Především majitelky vlnitých vlasů mají občas ve zvyku ještě mokré kadeře stahovat do pevného drdolu. Vlasy jsou sice potom krásně vlnité, ale dochází k jejich lámání a oslabení.

Výživa

Je nutné smířit se s tím, že celé těhotenství i kojení vysává z těla matky důležité živiny, které putují miminku. Pro maminky to nebývá žádná oběť, která by je snad trápila – vždyť chtějí svému miminku dopřát jen to nejlepší. Jenže nedostatek minerálů a vitamínů se může výrazně projevit i na kvalitě vlasů nebo pleti. Více než kdy jindy je nutné zaměřit se na skutečně vyvážený jídelníček, který vám všechny nutné živiny dodá. A nejde zde jen o vaše vlasy – nedostatek vitamínů se může podepsat i na jiných, o mnoho závažnějších věcech. Pokud si nevíte rady s tím, co a v jakém množství jíst, jistě se vyplatí zainvestovat do několika setkání s výživovým poradcem. Je to investice do budoucnosti – jakmile se jednou naučíte jíst zdravě a vyváženě, máte vyhráno.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button