Péče o těloPřírodní léčba

Výhody jablečného octa

Jablečný ocet je základem mnoha spíží, neobejde se bez něj nejedna hospodyňka. Ovšem známé jsou také jeho výhody pro lidské tělo, zdraví, kosmetiku a podobně. Věděli jste, že jablečný ocet může například pomoci v léčbě kožních problémů? Nebo může být účinným prostředkem pro hubnutí.

Zdraví prospěšný jablečný ocet

To však nejsou jediné důvody. Nemělo by vás překvapit, že jablečný ocet může poskytnout mnohé výhody také vašim nohám. Trpíte-li bolesti nohou, bolesti ve svalech nohou, pak je skvělý jablečný ocet. Namočte do něj nohy, to vám pomůže odstranit bolest a další problémy. Přinášíme vám některé výhody, které můžete namočením nohou do jablečného octa získat.

Mnoho druhů octa

Je dobré vědět, že existují různé druhy odrůdy jablečného octa. Ujistěte se, že si pořídíte skutečně ten pravý. Na spodní části lahvičky bývá napsáno „mother“. Jde o pravý přírodní jablečný ocet, což je hustá tekutina zbarvená do hněda. Proti světlu můžete vidět lehkou usazeninu. Právě ta se nazývá „mother“, neboli matka či mateční kultura.

Zbavuje bolesti

Jestliže se u vás objevují otoky nohou a různé drobné bolístky, jablečný ocet by se měl stát vaším novým přítelem. Obsahuje protizánětlivé vlastnosti, které z něj činí perfektní doplněk, jenž je možno použít do lázně pro nohy. Zmírní bolest nohou, otoky a možné problémy. Stačí namočit do takovéto směsi nohy po dobu dvaceti až třiceti minut. Vaše nohy budou měkké, bez bolesti a krásně uvolněné. Směs vytvoříte z jednoho dílu jablečného octa, dvou dílů vody a pár polévkových lžic Epsom soli.

Odstraňuje zápach

Jablečný ocet působí jako přírodní dezinfekční prostředek a pomáhá ničit bakterie, které mohou způsobovat zápach nohou. Stačí naplnit lavor jedním dílem jablečného octa a dvěma díly vody. Do této směsi namočte nohy na dobu dvaceti minut. Tento postup opakujte denně po dobu dvou týdnů. Odstraníte tak zápach nohou.

Léčí atletické nohy

Atletická noha je označení pro mykózu nohou, která však může být velmi houževnatá. Jsou způsobovány skupinou plísní, která se jmenuje dermatofyty. Je možno se jí zbavit pomocí jednoduché a přírodní směsi. Stačí, když smícháte ½ šálku jablečného octa se dvěma polévkovými lžícemi Epsom soli. Dejte do lavoru s teplou vodou a do této lázně ponořte nohy asi na deset minut denně. Tato kombinace vytváří kyselé prostředí, které vám v odstranění atletických nohou pomůže.

Pro suchou pokožku a mozoly

Mírně kyselá příchuť jablečného octa pomáhá rozkládat pevnou pokožku nohou, a to včetně mozolů, suché pokožky a podobně. Namočte nohy ve směsi jednoho dílu jablečného octa a dvou dílů teplé vody. Do této směsi ponořte nohy na půl hodiny, aby mohla pokožka dostatečně změknout.

Můžete také namočit vatový tamponek do čistého jablečného octa a položte na mozol. Uchyťte s pomocí obvazu. Pozor na aplikaci přímo na pokožku, kyselina může být dráždivá. Nechejte přes noc a následně odstraňte ráno s pomoci pemzy.

Prevence proti dně

Mnoho studií ukázalo, že konzumace dvou až tří polévkových lžic jablečného octa každý den může značně snížit vaše šance na vznik dny. Rovněž se může snížit šance na výskyt záchvatů dny. Kyselina octová v jablečném octě pomáhá udržovat alkalické pH v těle. Navíc jablečný ocet pomáhá v rozpadu krystalu urátu, umí očistit krev, zvýšit oběh a snížit zánět a otok kloubů.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button