Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Kiwi – jaké zdravotní přínosy mohou poskytnout lidskému tělu?

Malé ovoce, které má na první pohled trochu nevzhlednou slupku. Když jej rozříznete, usměje se na vás zelený plod, který je sladký, měkký a velmi chutný. Jde o plod popínavých dřevin, které pocházejí z Číny. Vyšlechtěné velkoplodé odrůdy kiwi, ale svůj původ mají na Novém Zélandu. Velikostí je podobný vejci od slepice, slupka je hnědá a chlupatá. Zajímavostí je, že z jednoho stromku se sklidí až dvě stě kilogramů plodů.

Výborné kiwi

Předkem kiwi je Actinidia deliciosa, právě ta je původem z Číny. Semínka z nich se začala šířit po celém světě, dostala se velmi brzy do Japonska nebo také na Sibiř. Počátkem 20. století se objevila také na Novém Zélandu a tam je také zasadili. Velmi dlouho držel Nový Zéland prvenství ve vývozu kiwi, dnes už si můžete pořídit kiwi také z Itálie, která se stala vedoucím producentem. Dále si můžete tento plod pořídit z Chile, Francie, Japonska, Řecko nebo USA.

kiwi

Co kiwi obsahuje?

  • Velké množství draslíku
  • Vitamín E
  • Vitamín C
  • Polyfenoly
  • vlákninu

Jak moc je kiwi skvělé pro lidské zdraví? Co všechno tělu dodává?

Pomáhá kardiovaskulárnímu zdraví

Jedním z mnoha výhod konzumace kiwi je schopnost předcházet kardiovaskulárním chorobám a snižovat hladiny triglyceridů. Ukázalo se, že konzumace dvou až tří kiwi denně může poskytnout velmi dobré výsledky pro kardiovaskulární nemoci.

Pomáhá zlepšovat spánek

Spánek je pro tělo velmi důležitý, pomáhá obnovovat energii, zdraví a nebudete-li spát sedm až devět hodin spánku, pak může nespavost vést k mnoha zdravotním problémům. I dnes spousta lidí spánek podceňují, což je špatně. Kiwi může pomoci vašemu zdraví a spánku, může pomoci zlepšit kvalitu spánku a také prodloužit dobu spánku.

Zlepší náladu

Cítíte se nekomfortně nebo máte deprese? Kiwi obsahuje vitamín C a vitamín E, také obsahuje karotenoidy, které jsou důležitými živinami pro udržení psychického zdraví. Konzumujte dvě kiwi denně a můžete snížit riziko depresí, snížit únavu, zvýšit vaší energii pro celý den.

Pomáhá na popáleniny a vředy

Ukazuje se, že kiwi by mohlo být prospěšné při hojení ran. Má antibakteriální a angiogenní vlastnosti, napomáhá při hojení ran. To může být přínosné například při léčbě popálenin, ran nebo při léčbě vředů.

Zlepšuje trávení

Actinidin je látka, která se nachází v kiwi a bylo prokázáno, že velmi dobře působí na trávení, zejména při trávení bílkovin.

Podpora imunitního systému

A to zejména u lidí s onkologickými problémy. Kiwi může být přínosem pro zlepšení chuti k jídlu, ke zmírnění zvracení, pocení a bolesti u pacientů po chemoterapii nebo po radioterapii.

Snížení krevního tlaku

Jedním z rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění je velmi častý problém s krevním tlakem, především s vysokým krevním tlakem. Studie, které se prováděly naznačují, že právě kiwi může pomoci příznivě snižovat krevní tlak a to třeba u kuřáků.

Pomáhá zdraví očí

Kiwi obsahuje také karotenoidy, které jsou důležité pro zdraví očí. Obsahuje dva karotenoidy a to lutein a zeaxanthin, které jsou pro zdraví očí velmi důležité, jsou skvělou prevenci makulární degenerace.

Pomáhá při syndromu dráždivého střeva a při zácpě

Podle studií, které naznačují, co jíst a co ne, pomáhá kiwi funkci střev, mohou zlepšit syndrom dráždivého střeva a také má velmi dobrý vliv na zácpu. To je pravděpodobně způsobeno vysokým obsahem vlákniny.

Zvyšuje a posiluje imunitní systém

Lidský imunitní systém je velmi důležitý, proto je nutno zajistit si primární a dobré zdraví. díky posílenému imunitnímu systému můžete předejít mnoha chorobám, bojovat proti látkám, které způsobují různé nemoci a podobně. kiwi je velmi dobře zásobeno látkami, které podporují imunitní systém a to díky vysokému obsahu vitamínů, zejména pak vitamínu C a antioxidantů.

S kiwi opatrně

Výše zmíněné výhody, které plod kiwi má jsou jistě dobré, proto se nedivíme, když kiwi zařadíte do svého každodenního jídelníčku. Ovšem pozor, kiwi bývá příčinou závažných alergických reakcí u některých lidí, proto je dobré s konzumací být opatrní. Pokud si nejste jisti, jak na kiwi reagujete, raději zkoušejte po malých dávkách tento plod.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button