Péče o těloZdravé tipy

Před tímto virem vás neochrání ani kondom. Počty nakažených přitom pořád rostou

Určitě dobře víte, že při sexuálním styku je vždy dobré použít kondom, jelikož jen tak se ochráníte před nebezpečnými pohlavně přenosnými chorobami. Věděli jste ale, že existuje onemocnění, před kterým vás ani kondom stoprocentně spolehlivě neochrání? Řeč je o kondylomatech neboli genitálních bradavicicích. Ta bývají velmi nepříjemným a těžko léčitelným problémem, se kterým ale bojuje stále více lidí.

Nakažených je stále více

Počet nemocných za posledních deset let vytrvale stoupá a na vině bude nejspíš větší sexuální uvolněnost a častější střídání partnerů. Ženy navíc často kondom nevyžadují, jelikož berou hormonální antikoncepci, ale před pohlavními nemocemi zůstávají nechráněné. To samé platí logicky i pro muže, kteří sami by měli mít zájem na ochraně pomocí kondomu.

Problémy způsobují papilomaviry (HPV), z nichž některé mají na svědomí také obávanou rakovinu děložního čípku, proti které se však již dnes dá očkovat. Nebezpečný virus se přenáší pohlavním stykem a nepomůže vám ani to, pokud zvolíte pouze orální nebo anální sex. Dokonce se může přenášet také na rukách. Použití kondomu sice riziko nákazy snižuje, ale rozhodně ne stoprocentně. Jedinou skutečnou ochrannou je tedy sexuální abstinence, případně pohlavní styk pouze s jediným partnerem, který před tím také neměl nikoho jiného.

Jak je poznáte?

Kondylomata mají tvar malých bradaviček nebo vřídků, které se shlukují do větších skupin. Najdete je nejčastěji v oblasti genitálií nebo i u řitního otvoru. Mohou se vyskytovat i u mužů – a to nejčastěji na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice nebo na předkožce. Upozorní na sebe zpočátku svěděním a při sexu mohou působit i bolest.

První vřídky se většinou objeví asi do tří týdnů po nákaze. Někdy však může trvat i několik měsíců, či dokonce let než zpozorujete příznaky, které by vás měly poslat k lékaři. Existuje také četná řádka lidí, kteří jsou nositeli viru, ale žádné příznaky nemají. Jejich imunita se jednoduše zvládne s virem vypořádat. To však může být problém, protože tak se nemoc může přenést na partnera, jehož imunita nápor viru nezvládne.

Možnosti léčby

Je velmi důležité, jaký je celkový stav vašeho těla a imunity. Část pacientů se dokáže s nemocí vypořádat sama, jiní ale potřebují podpořit svou obranyschopnost například imunoterapií, pomoci mohou prý také výtažky z hlívy ústřičné. Samotné výrůstky se odstraňují chemikáliemi nebo vypalováním, ale také chirurgicky či laserem. Toto řešení bývá poměrně spolehlivé, přesto je tento postup docela nekomfortní a obvykle je potřeba několik dní až týdnů na zotavení. Jako přírodní podpora léčby pomáhají také přípravky s aloe vera, tea tree oilem, účinná bývá i koupel z řebříčku. Pokud máte příznaky vy, je téměř jisté, že virus má i váš partner, a i on by měl podstoupit léčbu.

Možné komplikace

Samotné bradavice nemívají vážné následky, ale mohu významně komplikovat sexuální život. Některé typy viru HPV nicméně mohou vést k rakovině děložního čípku. I proto je zcela nezbytné nevynechávat preventivní prohlídky u gynekologa, alespoň jedenkrát do roka. Díky nim je možné při zasažení tkáně provést promptně její odstranění, a zabránit tak vzniku a případně i šíření nádoru.

Bradavice v těhotenství

Další možná komplikace může nastat i tehdy, pokud je nakažená žena těhotná. Jestliže je plod bezpečně uložen v děloze, lidské papilomaviry ho neohrožují. Nicméně během porodu, kdy dítě prochází porodními cestami, může s virem přijít do kontaktu. Lékaři proto někdy doporučují, aby si je žena nechala odstranit ještě před porodem, aby se tak snížilo riziko přenosu onemocnění na dítě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button