Jídlo a stravováníPéče o tělo

Honí vás mlsná? Chutě se dají překonat a my víme, jak na to

Také se vám běžně stává, že sníte oběd, cítíte se dobře, najezeně a spokojeně, ale během pár minut ve vás začne hlodat chuť na něco sladkého? Tuhle situaci asi zná většina z nás. Někdy se vám podaří dát si třeba skutečně zdravé a vyvážené jídlo, jenže pak si to pokazíte tím, že zvládnete spořádat klidně půlku čokolády a ani nevíte jak. Jak se zbavit těchto neodolatelných chutí na sladké?

Klíčové je přijímat správné množství energie

Největší problém mívají samozřejmě ti, kdo se snaží hubnout. Každý má tu vidinu, že to půjde rychle a snadno, a proto si často ze začátku nasadí až příliš velkým kalorický deficit. Ten ale pak vede jen k tomu, že ve chvíli slabosti spořádáme mnohonásobně více. Ideální je začít na deficitu kolem 15–20 %.  Větší deficit už může být pro naše tělo až příliš náročný. Jakmile máte správně nastavený energetický příjem, zkuste plánovat jídelníček tak, abyste neměli hlad a jedli dostatečně pravidelně.

Sacharidů se není třeba bát

Podle současných doporučení by sacharidy měly tvořit asi 40–60 % denního příjmu. Není proto žádný objektivní důvod, proč bychom měli sacharidy zcela vyřazovat, pokud vyloženě nechcete jíst low carb nebo následovat ketogenní stravování. Když se naučíte sacharidy správně vybírat, vůbec nemusí být pro vaši štíhlou linii problémem. Preferujte sacharidy s nižším glykemickým indexem, mezi ně typicky patří třeba celozrnné pečivo a obiloviny.

Nevynechávejte bílkoviny

Je jasné, že bez bílkovin to rozhodně nepůjde. U sportovců by příjem bílkovin měl být ještě vyšší, ale obecně platí, že bílkoviny patří k jedněm z nejdůležitějších makroživin, a přesto jich mnoho lidí nekonzumuje dostatek. Bílkoviny ze všech tří makro živin sytí nejvíce, takže když si nimi vylepšíte skutečně každé jídlo, bezpochyby to bude poznat. Přitom není nutné jíst pouze maso – zařaďte také méně tučné sýry, tvarohy, skyr nebo vejce. Pokud chcete příjem bílkovin ještě navýšit, pomůže také kvalitní protein.

Cukr je návykový

Platí, že čím více cukru jíte, tím více po cukru toužíte. Proto je dobré pokusit se jejich příjem maximálně omezit. Jak na to? Především si sladkosti nekupujte domů – skutečně to funguje velmi spolehlivě. Dejte pozor také na takové drobnosti, jako je doslazování kávy nebo čaje, sladké nápoje a ledové kávy z fast foodů. Je dobré pamatovat i na to, že cukr je přirozeně obsažen i v ovoci, ale množství do 200 g za den je úplně v pořádku.

Dejte spánku prioritní místo

Nedaří se vám denně spát nezbytných 7–8 hodin denně? To je zásadní chyba, která může mít na svědomí vaše potíže s chutěmi. Zkuste se na tento úkol pečlivě zaměřit a uvidíte, že budete mít určitě více energie. Tu pak můžete využít třeba ke cvičení.

Stres se naučte zvládat a kontrolovat

Mnoho zaručených návodů nás nabádá k tomu, abychom se nestresovali. To je však ve skutečnosti opravdu nadlidský úkol. Nic podobného po vás nechceme – je jasné, že stres je v dnešní době zcela nevyhnutelný. Ale je potřeba naučit se jej zvládat a umět také stresové situace kompenzovat. Sladké jídlo máme totiž často od malička spojené s odměnou a útěchou, tedy s něčím pozitivním a v případě stresu po něm můžeme snadněji sahat. Jídlo ale není řešení, je třeba najít si jiné cesty, jak stres zvládat.

Nebuďte na to sami

Pokud se neustále vyskytujete v prostředí, kde na vás na každém kroku číhají sladkosti a dobroty, pak je opravdu těžké se ovládat. Naučte se volit vhodnější alternativy a obeznamte o svém cíli i své blízké, aby vás zbytečně nepokoušeli něčím, co vám akorát bude kazit vaši snahu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-stop-food-cravings

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Tim Samuel: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zena-cukr-mlady-6697262/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button