CvičeníKrása

Upnuté oděvy mohou způsobit zdravotní potíže. V ohrožení jsou i ploténky nebo spermie

Je to trendy a sexy a pokud navíc máte postavu, která si to může dovolit, je upnuté oblečení skutečně něčím, čemu se nedá v našich šatnících vyhnout. Úzké rifle nebo vypasované šaty vypadají na postavě velmi pěkně a celkově ji mohou hezky tvarovat a zvyšovat ženám sebevědomí. Jenže ve skutečnosti je tento módní trend v rozporu s naším zdravím. Existuje hned několik důvodů, proč byste upnuté oblečení neměli nosit příliš často – a to se týká nejen žen, ale i mužů.

Pro krásu by se nemělo trpět

Upnuté oblečení je sice mnohdy lichotivé, ale našemu tělu neprospívá, to je prostě fakt. Cokoliv, co těsně obepíná naši kůži nebo omezuje rozsah pohybu, je nežádoucí a není to rozhodně nic přirozeného. Typicky tedy upnuté rifle s vysokým pasem, vypasované sukně a šaty, těsné halenky nebo podobné střihy nejsou něčím, co bychom měli nosit denně.

Je to problém vždy?

Ne nutně. Samozřejmě platí, že pokud vypasované oblečení nenosíte denně a celodenně, ale dopřejete si jej občas a k tomu se ještě pravidelně hýbete a dodržujete všechny zásady zdravého životního stylu, nemusí to být žádný problém. Pohyb totiž rozproudí krev, protáhne, uvolní i zpevní svalstvo. Věnujte se pravidelně nějakému typu kardio cvičení (chůze, běh, kolo, plavání) a k tomu přidejte i silové cvičení (funkční trénink, jóga, pilates). Pak se vyhnete nepříjemným potížím, které nošení upnutého oblečení může přinášet.

Neurologické problémy

Těsně oblečení může omezovat hybnost končetin a zabraňovat správnému prokrvení některých částí těla. Jestliže to nekompenzujete vhodnou pohybovou aktivitou, může docházet ke zkrácení nervů a omezení jejich pružnosti. První potíže můžete zaznamenat prostřednictvím mravenčení u postižené končetiny (ruky, nohy), brněním, necitlivostí a nešikovností. Někdy tyto potíže vypadají na první pohled jako syndrom karpálního tunelu nebo vyhřeznutí ploténky.

Nepříjemnosti mohou nastat také tehdy, když například příliš těsné kalhoty tlačí na nervy ve stehnech. Někdy může brnění přerůst až v bolest až necitlivost způsobující slabost v nohou. Pokud tyto potíže zaznamenáváte, neměli byste je určitě brát na lehkou váhu, ale naopak situaci aktivně řešit.

Podrážděná pokožka

Kůže potřebuje dýchat a tření ji rozhodně radost neudělá. Když se v takovém oblečení navíc zpotíte, mohou se v těsném oblečení snadněji šířit bakterie, které mohou pokožce způsobit opruzeniny či ekzémy. Nejde navíc jen o místa, kde se kůže tře přirozeně, ale také o stehna a lýtka v upnutých kalhotách, nebo o dekolt v přiléhavé blůze ze syntetického materiálu.

Ženské i mužské potíže

Jedním z nejčastějších zdravotních důsledků nošení upnutých kalhot nebo kalhotek z neprodyšných materiálů, bývají nepříjemné kvasinkové infekce. Vlhkost, teplo a nedostatek vzduchu samozřejmě bakteriím svědčí, a právě takové prostředí vytváří v intimních partiích nošení oděvů na tělo. Není to však záležitost pouze dámská, i pánové mohou mít potíže, byť typicky jiného charakteru. Těsné spodní prádlo zase bývá spojováno s nižším počtem spermií. Je to proto, že varlata se nachází v šourku mimo tělo, aby se spermie mohly dobře množit – potřebují totiž asi o jeden až dva stupně méně, než je teplota lidského těla. Nošením těsného oblečení v této oblasti se ale varlata mohou zahřívat, což kvalitě spermií rozhodně neprospívá.

Špatné trávení i mdloby

S nošením úzkých oděvů může souviset i pálení žáhy, zácpa a omdlévání. Upnuté sukně a kalhoty s vysokým pasem mohou zabraňovat volnému pohybu bránice. Kvůli tomu pak není řádně sevřený jícen a může se objevit nepříjemné pálení žáhy. Stejně tak omezení rozpínání bránice může vést k omdlévání, protože se člověk nemůže pořádně nadechnout a do mozku se nedostává dostatek okysličené krve.

Otoky

Všechny upnuté oděvy mohou negativně ovlivňovat proudění krve a lymfy a potenciálně zvýšit riziko hluboké žilní trombózy nebo otoků.

Potíže s ploténkami

Na vině je zase dobře známé stlačování bránice. To je obvykle vyvoláno především upnutými oděvy, které jsou těsné zejména v pase – v dnešní dobře tedy nejčastěji džíny nebo sukně s vysokým pasem. Bránice se totiž upíná i na bederní páteř a při správné technice dechu zde způsobuje jemné povytažení, které je pro naše záda prospěšné. V podstatě tak vlastně ploténky dýchají s námi. Každým dechovým cyklem jim ubíráme tlak, který musí snášet kvůli tomu, že chodíme nebo sedíme. Jenže pokud je bránice stlačena a neplní si dobře svoji funkci, tato schopnost absentuje a mohou tím trpět i zádové ploténky.

ZDROJ: https://livesozy.com/blogs/live-sozy/how-tight-clothes-could-be-killing-your-health?al_pg_id=9224b67e-a3ef-4ffc-82e2-1fefc0c19dfc

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Matheus Brazza ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button