Jídlo a stravováníZdravé tipy

Potravinové alergie jsou stále častější. Nemáte je i vy?

V poslední době stále častěji slýcháme o alergiích na různé potraviny. Lidé se stále více některým druhům potravin vyhýbají už jen kvůli jejich špatné pověsti a kvůli tomu, že se domnívají, že jsou nezdravé. To tak ale nemusí vůbec být. Je nutné pečlivě rozlišovat mezi skutečnou alergií, která je onemocněním, a mezi osobním rozhodnutím nějakou potravinu nejíst, protože vám nedělá dobře nebo vám nevyhovuje její složení.

Potravinová alergie je skutečnou reakcí imunitního systému organismu na konzumaci určitého druhu jídla. Někdy jsou symptomy jen velmi slabé a téměř nerozpoznatelné, jindy se alergie projeví plné síle a není možné ji ignorovat, aniž byste neohrozili své zdraví. Jaké jsou nejčastější symptomy potravinových alergií?

  • svědění kůže
  • průjem
  • akné
  • boleti hlavy
  • ekzém
  • bolesti břicha
  • kašel
  • celková slabost a únava
  • kopřivka

Vidíte, že symptomů je celá řada a někdy nemusí být snadné rozpoznat, zda se jedná o alergickou reakci nebo o jiný problém. Vysledovat konkrétní projevy a spojit je s nějakou potravinou může být oříšek, ale pokud se na to zaměříte, dá se to odhalit. Navíc se vždy dá nechat se otestovat ve specializované laboratoři, kde vám odhalí alergie na nejčastější typy potravin.

Za stále rostoucím množstvím různých potravinových alergií stojí především naše špatná životospráva. V důsledku toho totiž ubývá dobrých bakterií v našem střevě, které by normálně byly schopny vypořádat se prakticky s jakýmkoliv jídlem. Když je jich ale málo, nastává situace, kdy některé potraviny přestávají být tolerovány a objevují se výše zmíněné příznaky.

Typicky se tedy toto může týkat lidí, kteří v hojné míře konzumují nezdravé jídlo z fastfoodů, jídlo smažené a bohaté na cukry a tuky. Neprospívá ani hotové jídlo a polotovary a všechny výrobky s konzervanty a barvivy.

Mezi nejčastější alergeny patří tyto potraviny:

Vejce

Alergií na vejce trpí velké množství lidí. Velice často se projeví hned v dětství, ale je možné, že se rozvine i později. Pokud máte tyto symptomy po požití vajec nebo jakéhokoliv jídla, které vejce obsahuje, je možné, že trpíte alergií na vejce.

  • bolest břicha
  • vyrážka
  • potíže s trávením, plynatost, zácpa, nadýmání atd.

Někdy celou situaci komplikuje ještě fakt, že jste alergičtí třeba jen na žloutky nebo bílky. Důvodem jsou rozdílné proteiny, které se nachází v obou částech vejce, a někomu nemusí ten konkrétní protein vyhovovat. Neznamená to nutně, že se musíte vyhnout všem potravinám obsahujícím vejce. Platí, že byste neměli konzumovat čistě vaječná jídla, ale třeba pečivo, které vejce obsahuje nebo různé sladkosti by nemusely způsobovat takový problém. Vždy ale záleží na doporučení lékaře.

Suché plody

Mezi suché plody lze zařadit celou škálu různých ořechů od těch lískových, přes kešu až po mandle, ale patří sem také všechno sušené ovoce. Problémem jsou specifické tuky a oleje v těchto potravinách, které mohou dráždit zažívací trakt alergiků. Nemusíte být nutně alergičtí na všechny ořechy, ale častěji tato alergie zahrnuje celou škálu suchých plodů.

Semena

Další obvyklou kategorií alergenů jsou semena. Mezi ně typicky patří například:

  • lněné semínko
  • hořčice
  • anýz
  • sezam

Alergie se často projevuje silnou kožní reakcí, ale doposud se neví, čím přesně je tato reakce způsobena. Většinou se předpokládá, že se jedná o genetickou zátěž. Projevuje se především otoky a svěděním, nateklými rty nebo očními víčky, ale i potížemi s dýcháním.

Pokud máte podezření, že by se vás alergie na jídlo mohla týkat, neváhejte se svěřit svému lékaři a nechat si udělat patřičné testy. Rozhodně není normální, pokud pravidelně trpíte zažívacími problémy, kožními potížemi nebo jinými typickými příznaky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button