NávodPéče o tělo

Jak se bránit početí? Tyto děsivé metody už naštěstí zkoušet nemusíte

Dnes si můžeme sex užívat bez obav před nechtěným těhotenstvím a nestresovat se každý měsíc, zda menstruace přijde nebo ne – existují cesty, jak to zařídit poměrně snadno a účinně. Rozhodně tomu tak ale nebylo vždy. Není tomu nutně až tak dávno, kdy ženy využívaly skutečně bizarní techniky pro to, aby zabránily početí a mohly si užívat milostné hrátky bez obav. Jenže i to mělo svou cenu a častokrát si namísto ochrany zadělaly spíše na nějaké další potíže. Co všechno se dříve dělalo a za co můžeme být vděční, že už se nás dnes netýká?

Je jasné, že sex je stvořen k tomu, aby z něj vznikaly děti. Jenže jeho funkce je také jiná – způsobuje nám příjemné pocity, uvolňuje, umožňuje nám intimní propojení s partnerem – a logicky jej tedy nechceme zažívat jen tehdy, když bychom si přály otěhotnět. Proto se od nepaměti ženy snažily přijít na způsob, jak sex od plození oddělit. Dnes už to za nás dělají moderní technologie.

Například v říjnu loňského roku získala Rebecca Weiss cenu v soutěži James Dyson Award, která se udílí za nějaké nové řešení problému. Vymyslela totiž velmi nekonvenční metodu antikoncepce, která se také jednou zaměřuje spíše na muže než ženy – k prevenci těhotenství využívá koupel varlat.

Vykoupaná varlata

Nevěříte, že to může fungovat? Podle všeho ale její teorii podporují i vědci a lékaři. Do malé nádoby, kterou vyvinula ve spolupráci s odborníky, je potřeba nalít vodu, která se zde ohřeje. Následně se do ní naloží varlata, podobně jako sáčky s čajem. Díky tomu dojde k procesu, který využívá ultrazvukové hloubkové teplo s cílem dočasně zastavit pohyblivost spermií – a světe div se, zdá se, že tato metoda skutečně funguje a je zcela neinvazivní. I když je to tedy trochu nestandardní, stále se to zdá jako poměrně rozumné řešení oproti tomu, co se dělalo ve snaze vyhnout se početí v minulosti.

Semena z granátového jablka

Obyvatelé Kyrény, starověké řecké osady na pobřeží Afriky, se domnívali, že granátové jablko v sobě skrývá zvláštní moc, která měla mít základ v legendě o Persefoně. V řecké mytologii jí bůh Hádes vtiskl do úst granátové jablko, aby se nemohla vrátit zpět z podsvětí, kam ji unesl. Právě z toho vznikla domněnka, že granátové jablko dovede uchránit i před tím, aby se na svět dostalo dítě. Je ale jasné, že tato metoda rozhodně neměla šanci na úspěch. Realita je spíše taková, že granátové jablko zvyšuje aktivitu spermií a funguje jako přírodní afrodiziakum.

Ochrana kovářskou vodou

Za kovářskou vodu se označuje tekutina, která zůstane po ochlazení kovů. Římané věřiteli, že má jakési antikoncepční vlastnosti. To snad vycházelo především z toho, že olovo, které lidstvo zná již od starověku, je jedovatým a toxickým kovem, které se v těle usazuje a dovede zabít i případný plod v těle matky. Ve skutečnosti se však jednalo spíše o hazard s vlastním zdravím.

Pasta z krokodýlího trusu

Za účinnou metodu antikoncepce byl v Egyptě považován krokodýlí trus. Ten se nejprve někde posbíral, následně se rozmíchal na pastu a zavedl před stykem do pochvy. Krokodýli byli spojováni se Sethem, bohem násilí, který měl mít moc zničit i spermie. Nicméně spíše než spermie jistě tato „pasta“ musela pořádně narušit citlivou poševní mikroflóru.

Bobří varlata

Těžko uvěřit tomu, co ženy vymyslely. Zdálo by se, že čím větší bizár, tím lépe. Na bobří varlata spoléhaly zejména kanadské ženy v 16. století. Louhovaly si je místo čaje a následně tuto vodu vypily, aby se vyhnuly nechtěnému početí. Proč zrovna bobr? Těžko říct – asi jich v Kanadě měli hodně.

Ocet jako antikoncepce

Starověký židovský text se zmiňuje o tom, že pokud žena nechce nebo ze zdravotních důvodů nemůže otěhotnět, měla by si do pochvy vkládat houbu namočenou v octě. Ten prý blokuje spermie, byť moderní studie nic takového neprokázaly. Jediné, co lze doporučit, je výplach jablečným octem smíchaným s vodou – ten dovede vyrovnat poševní pH a brání přemnožení kvasinek. Těhotenství ale rozhodně nezabrání.

Coca-Cola na výplach

V 50. letech 20. století byla zejména v Americe rozšířená představa, že právě tento oblíbený nápoj dovede zabíjet spermie. Na základě toho si ženy po pohlavním styku vyplachovaly pochvu Coca-Colou, jenže už ten samotný nápad s výplachem má trhliny. Realitou je, že do vejcovodu se spermie dostanou již zhruba za 90 vteřin po ejakulaci. I kdyby tedy Coca-Cola fungovala, rozhodně byste výplach nestihli provést včas.

ZDROJ: https://www.webmd.com/sex/birth-control/ss/slideshow-birth-control-history
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Deon Black: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-drzeni-koncepcni-ruzove-pozadi-5750354/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button