Péče o tělo

Esenciální oleje na boj proti celulitidě

Esenciální oleje jsou úžasný prostředek, nabízející přínosné účinky na všechny zdravotní obtíže pod sluncem, na jaké si jen vzpomenete, dále na posílení krásy nebo jednoduše na odpočinek či kvůli jejich krásné vůni. Tyto super látky jsou vyrobené z výtažků určitých rostlin a jsou součástí tradiční medicíny po staletí.

Pokud jde o nevzhlednou celulitidu, tento stav, ve kterém se zdá, že kůže má oblasti s podkladovými ložisky tuku, což jí dává jamkovitý, hrudkovitý vzhled, mohou esenciální oleje také pomoci. Odhaduje se, že 90 % žen jí trpí v nějakém bodě svého života (i když mohou být postiženi i někteří muži), a přestože přesná příčina není jistá. Je pravděpodobné, že je výsledkem řady faktorů, včetně hormonů, genetiky, stravování, oblečení a životního stylu – nedostatek pohybu a kouření.

Samozřejmě, co je důležitější, je, jak se jí zbavit, a s tím přicházejí do hry esenciální oleje. Tyto oleje pomáhají dostat se k jádru problému odstraněním toxinů, které se mohou nahromadit v tukových buňkách. Také posilují cirkulaci krve, čímž dostávají do oběhu více kyslíku, jenž putuje do buněk, a tělo je schopné bojovat s toxinami samo. Přestože seznam esenciálních olejů je pomalu nekonečný, jen určité druhy opravdu pomáhají při boji s celulitidou.

Užití esenciálních olejů na celulitidu

Nejlepší způsob, jak použít esenciální oleje v boji proti celulitidě, je naředit pár kapek v základovém rostlinném oleji vašeho výběru a vmasírovat směs do kůže kruhovitými pohyby, užitím vlastní ruky, nebo ještě lépe levným kartáčem na celulitidu.

Nejlepší esenciální oleje na celulitidu

  • Pelargonie

Esenciální olej z pelargonie má příjemnou vůni podobnou růži. Jeho využívání sahá daleko do historie, kdy jím lidé čistili rány. Je však také užitečný na zlepšení struktury kůže, a je tím pádem jedním z nejlepších olejů na boj proti celulitidě, díky svým stahujícím, antiseptickým, tonickým, diuretickým, hemostatickým a jiným vlastnostem. Navíc může pomoci s nevyváženou hormonální hladinou a zabránit srážení a hrudkovatění kůže. Také má hydratující účinky, vaše kůže tedy budou v dobrých rukách.

  • Rozmarýn

Jeden z nejoblíbenějších esenciálních olejů na vaření i zdravotní účely. Rozmarýn je stálezelené křovisko, které nabízí nespočet účinků, a je pokládán za jeden z dalších olejů vhodných na boj proti celulitidě, díky svým tónovacím a zpevňujícím účinků, které snižují viditelnost nechtěných ďůlků. Také pomáhá v boji proti lymfatické blokádě.

  • Lemongrass

Původně z Indie, citrónová tráva poskytuje krásnou citrusovou vůni a je považován za jeden z nejvíce všestranných olejů. Nabízí jak stimulační a sedativní vlastnosti, tak i silný stahující účinek. Tento olej je bohatý na aktivní složky terpenu a citronely, které odstraňují toxiny a posilují krevní oběh, zatímco jeho diuretické složky zabraňují zadržování tekutin.

  • Mrkvová semena

Éterický olej z mrkvového semínka pochází ze sušených semen divoké karotky. Ta je též známá jako „krajka královny Anny“ a původně pochází z Egypta, Francie a Indie. Patří mezi nejvíce podceňované esenciální oleje, přestože nabízí celé spektrum zdravotně prospěšných účinků – je antiseptický, karminativní (usnadňuje vylučování střevních plynů), chrání buňky organismů, čistí krev, je močopudný, stimuluje prouděn krve v pánevní oblasti a v děloze a ničí a vyhošťuje parazity. Je to skvělý olej, který pomáhá zpomalit proces stárnutí, udržuje pokožku hydratovanou a bojuje proti celulitidě. Je také považován za velice pozoruhodný, pokud jde o tónování kůže a blednutí strií. Obsahuje silné antioxidační a detoxifikační účinky, navíc spouští produkci kolagenu a podporuje krevní oběh.

  • Cedr

Cedrový olej je vyroben ze tří typů stromovitých čeledí – cedru, túje a jalovce. Oleje se extrahují z listů, kůry a bobulí buď pomocí destilace nebo chemické extrakce. Tento aromatický esenciální olej je používán holisticky k léčbě respiračních onemocnění, zmírnění nervového napětí a odpuzování hmyzu, i když je také účinný pro vyvažování pokožky a odstraňování nečistot. Protože slouží jako diuretikum, je velmi cenné, pokud jde o snížení zadržování tekutin a toxinů v krvi, stejně jako léčbu celulitidy. Dokonce pomáhá odbourávat problematické tkáně tím, že odstraňuje nadbytečný tuk.

  • Jalovec

Jalovec je původem z Bulharska a má dlouhou historii co se týká přírodní prevence dlouho- i krátkodobých nemocí, protože je bohatý na polyfenolové a flavonoidní antioxidanty. Jalovcové bobule jsou považovány za ochránce fyzického i emocionálního zdraví a byl ve středověku používán na odehnání čarodějnic.

Jalovec funguje jako diuretikum neboli snižuje množství zadržované vody v těle, a tím pomáhá v léčbě celulitidy. Napomáhá též správnému krevnímu oběhu a eliminuje nahromaděné toxiny.

  • Fenykl

Fenykl poskytuje silné diuretické vlastnosti, které tělu pomáhají urychlit vylučování uložených odpadních materiálů, a snižuje převahu zadržování vody v tělních tkáních. Je také účinný při rozkládání mastných usazenin pod povrchem pokožky.

Esenciální olej z fenyklu můžete použít přímo na kůži, přesto však bývá více účinný, když je smíchán s jinými oleji, zejména s rozmarýnovým éterickým olejem. Jednoduše smíchejte dvě kapky rozmarýnu a dvě kapky fenyklu se třemi lžičkami olivového nebo jojobového oleje. Dobře promíchejte. Tato kombinace olejů pomáhá zabránit všem možným efektům iritace kůže. Olej stačí zahřát a vmasírovat na celulitidou postižené místo pomocí vatových tamponů v kruhových pohybech.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button