CvičeníJídlo a stravováníNemoci a komplikacePéče o tělo

Cukrovka 2. typu je stále častější. Vyléčit ji ale můžete i sami

Cukrovkou trpí na celém světě více než 400 milionů lidí. Přitom skoro milion jich žije u nás, v České republice. Cukrovka 2. typu je úzce spojena s nezdravým životním stylem, na vině je tedy často nedostatek pohybu, ale také nevhodná strava. To s sebou samozřejmě přináší jak dobrou, tak i špatnou zprávu – cukrovka se dá vyléčit, ale je potřeba radikálně změnit životní styl – a ne všichni lidé jsou ochotni to udělat.

Přitom následky cukrovky 2. typu mohou být velmi vážné – může dojít až ke slepotě, amputaci nohou, infarktu nebo mrtvici. Na co tedy čekat? Změny můžete udělat už dnes.

Cukrovku není radno podceňovat

Cukrovka je velmi vážné chronické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Alarmující je fakt, že touto nemocí trpí čím dál mladší lidé. Je však třeba pečlivě rozlišovat dva základní typy cukrovky:

  • Cukrovka 1. typu (asi 10 % případů) – Při tomto onemocnění není slinivka břišní schopna produkovat hormon inzulin. Jde tedy o absolutní nedostatek inzulinu, a proto je nutné jej celoživotně aplikovat ve formě injekcí nebo inzulinového pera.
  • Cukrovka 2. typu (asi 90 % případů) – Při tomto typu cukrovky se jedná o to, že tkáně mají sníženou citlivost k inzulinu. Toho se v těle sice nachází dostatek, ale není schopen vyvolat účinek v podobě vstupu glukózy z krve do buněk tkání.

Přitom funkce inzulinu je v našem těle zcela zásadní. Je to právě inzulin, který umožňuje dostat glukózu přijatou v potravě do tkání, a tím snižuje její hladinu v krvi. Zpočátku můžete mít pocit, že vás toto onemocnění vlastně nijak neomezuje, ale pokud není nemoc vhodně léčena, dokáže v těle napáchat obrovské škody.

Jaké mohou být následky?

Obvykle dříve či později dochází k vážnému poškození cév, které s sebou nese větší riziko:

  • infarktu
  • mrtvice
  • amputace nohou
  • slepoty
  • poškození ledvin

Zhubnutí může hodně pomoci

Řada studií prokazuje, že snížení hmotnosti vede ke zmírnění nebo úplnému vymizení příznaků nemoci. Je však nutné zhubnout trvale a zdravě – to znamená vhodnou stravou a aktivním životním stylem. 

Redukce hmotnosti vám pomůže upravit glykémii, a vy tak uniknete doživotnímu užívání léků. To je rozhodně motivace, které by vás měla donutit nazout boty a vyrazit si zaběhat. Není přitom nutné zcela překopat svůj běžný denní režim, je však nezbytné zbavit se nezdravých návyků jak v jídle, tak i v pohybu.

Podle některých studií zřejmě existuje jakýsi „práh“ množství tělesného tuku, po jejímž překročení cukrovka 2. typu vzniká. U každého je však tento práh velmi individuální. U někoho cukrovka nevznikne ani u opravdu vysokého stupně obezity, zatímco jiní se s ní mohou začít potýkat už při lehké nadváze. Nelze ani tedy jednoznačně říct, kolik je třeba zhubnout, aby se stav zlepšil.

Zhubnout je třeba trvale

Je nutné najít si takový životní styl, která vám dlouhodobě umožní udržovat si zdravou hmotnost. Jedině tak totiž dojde k obnovení citlivosti tkání k inzulinu a glukóza bude moci bez problému vstupovat do buněk místo toho, aby nám v cévách proudila jako neřízená střela páchající vážné škody.

Bez pohybu to nepůjde

Velmi pozitivní vliv na zvýšení citlivosti tkání k inzulinu má i pohyb, který musí být nutnou součástí každého zdravého životního stylu, a to o více to platí při snaze zbavit se cukrovky. Není nutné začít závodně běhat, daleko důležitější je, aby byl pohyb pravidelný a vyvážený.

Změna jídelníčku

Nejlepší je zaměříte se na stravu připravovanou z čerstvých surovin, s dostatkem kvalitních bílkovin rostlinného i živočišného původu, komplexních sacharidů, vlákniny a s převahou zdraví prospěšných tuků. 

Pokud už je vám nemoc diagnostikována, je samozřejmostí také úzká spolupráce s diabetologem. Nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky a následujte veškerá doporučení specialistů.

Cesta k léčbě cukrovky

Pokud se skutečně rozhodnete se svým stavem něco dělat a nespoléhat jen na léky a lékaře, pak pro vás máme několik typů, které je potřeba zahrnout do své každodenní rutiny.

  • pravidelná strava
  • omezení jednoduchých cukrů
  • strava s dostatkem bílkovin, vlákniny, ovoce a zeleniny
  • zdravé a udržitelné zhubnutí
  • pravidelné cvičení
  • dostatek spánku a vhodný způsob relaxace

U cukrovky 2. typu je léčba tedy z velké části ve vašich rukou. Klíčem ke zbavení se cukrovky 2. typu nebo zmírnění jejích příznaků je trvalé zhubnutí a dlouhodobé udržení nižší váhy. Není náhodou, že čísla nemocných jdou rapidně nahoru od té doby, co v rozvitém světě panuje blahobyt a je nám umožněno jíst více než je zdrávo a omezit pohyb na minimum.

Je třeba pamatovat i na to, že šance na dosažení úplné remise cukrovky 2. typu je nejvyšší do několika let od její diagnózy. Dlouhodobá hyperglykemie totiž postupem času poškozuje buňky slinivky břišní, které inzulin vyrábějí a může docházet ke skutečnému snížení jeho produkce. Nenechte tedy tento problém „vyhnít“, ale řešte jej co nejdřív.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button