Ostatní

Jak vyrobit domácí roztok na bubliny

V obchodě zakoupený roztok na bubliny je často levný a rovnou připravený k použití. Přesto však jako u mnoho jiných produktů, není vždy možné zjistit, jaké všechny ingredience lahvička bublifuku obsahuje. A protože se dětem tento roztok dostane na ruce, dýchají jeho výpary, a pravděpodobně jim prasknou bubliny u obličeje, jistě není nad škodu mít vládu nad tím, čemu budou vaše děti vystaveny.

Receptů na domácí bublifuky je hromada, přesto však valná většina z nich není o moc bezpečnější než hotový produkt z obchodu. Je to tím, že většina těchto návodů napovídá, že má člověk použít jar na nádobí, a čím koncentrovanější roztok tím lepší. Pokud vyrábíte vlastní roztok na bubliny a bude obsahovat jakékoli vůně, barviva, konzervační či pěnící látky, nebo toxické antimikrobiální látky, je to stěží nějaké vylepšení.

Jak vyrobit domácí roztok na bubliny

Na internetu můžete najít spoustu receptů, většina z nich však žádá užití chemií naplněných prostředků na nádobí. Ani se nemusíte namáhat zkoušet tuto složku nahrazovat normálním mýdlem, protože to nevytvoří pořádné velké odolné bubliny, které všichni tak zbožňujeme. Pokud si však vystačíte se spoustou malých radostných bublinek, které neuškodí vašemu dítěti, tak pokračujte ve čtení.

Přidáním glycerinu a/nebo cukru, zlepšíte trochu kvalitu roztoku na bází mýdla. Každá troška se však počítá. Glycerin je přírodní produkt, který můžete koupit ve většině lékáren. Je považován za poměrně bezpečný a je užíván v potravinách, kosmetice, lubrikantech a v mnoha jiných konzumních produktech. Přestože pravděpodobně nejste zastánci rafinovaného cukru, přidáním do bublin nic nezkazíte.

Užitečné rady:

  • Někdy funguje roztok na mýdlové bubliny lépe, pokud se nechá odstát na pár hodin nebo přes noc.
  • Mýdlové bubliny štípou, pokud vám prasknou u obličeje a malé kapky se vám dostanou do očí.
  • Bubliny zanechávají mýdlové otisky, když prasknou, hrajte si tedy raději venku, nebo na podlahách, které stejně potřebujete umýt (a už nebudete muset používat mýdlo).
  • Nastrouhaná kostka mýdla bez vůně může být rozpuštěna v horké vodě a může sloužit jako náhrada za tekutý mycí prostředek na nádobí v receptu. Budete muset trochu experimentovat, abyste zjistili, kolik přesně použít. Připravte se také na mnohá překvapení. Záleží na olejích a tucích z kterých je mýdlo vyrobeno – a jak koncentrovaný roztok vyrobíte – vaše bubliny se však mohou přes noc proměnit na gel. Ten je sice dobrý na uklízení, ale ne na bubliny.

Recept:

Příprava – 10 minut

Ingredience:

  • 1 hrnek tekutého mycího prostředku na nádobí
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžičky glycerinu
  • 3 lžíce organického krystalového bílého cukru

Postup:

  1. Mycí prostředek a vodu nalijte do adekvátně velké nádoby.
  2. Jemně promíchejte, nebo přelévejte z jedné nádoby do druhé, bez toho abyste vytvořili bubliny.
  3. Přidejte glycerin a cukr a znovu promíchejte.
  4. Nalijte roztok do vysokých sklenic. Nádoba musí fungovat tak, aby se do ní dala ponořit tyčinka na vyfukování bublin, a zároveň, aby roztok nepřetekl.
  5. Všechen nadbytečný roztok uchovávejte v pevně uzavřené nádobě v lednici po dobu až jeden měsíc.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button