Péče o tělo

Aplikujte zelený čaj na váš obličej pro krásnější vzhled

Zelený čaj je jednou z nejdravějších věcí, kterou můžete nasávat. Tento starověký Asijský nálev podporuje vaši paměť a koncentraci, posiluje hladinu energie, zlepšuje imunitu, a tolik více. Když přijde na zdraví pleti, bylo zjištěno, že pití zeleného čaje zpomaluje stárnutí, chrání pokožku před UV zářením, vylepšuje tón pleti, a snižuje akné.

Podivuhodně, zevní aplikace zeleného čaje na pleť má též celé spektrum mnoha zdravotních přínosů. Čtěte dál, abyste se dozvěděli, proč zařadit zelený čaj do vaší denní rutiny na péči o pleť.

  1. Antibakteriální a protizánětlivé účinky

Zelený čaj na nacpaný antioxidanty a jinými složkami, které bojují se záněty a bakteriemi. Je tedy účinný na různé kožní obtíže jako je například akné.

  1. Boj proti znakům stárnutí

Antioxidanty jsou naší nejmocnější zbraní v boji proti stárnutí. Jedna konkrétní třída antioxidantů, známá jako katechiny, je obzvláště silná. Zejména katechin EGCG je obzvláště prospěšný a tvoří velkou část procentuální části katechinů v zeleném čaji. Studie zjistila, že EGCG znovu aktivuje umírající kožní buňky. Přestože tyto benefity jsou omezeny na vnější vrstvu pokožky (čajové účinky nejsou absorbovány hlouběji než do tohoto bodu), výzkum naznačuje, že i tak jsou účinky významné.

Jiné antioxidanty v čaji pomáhají předcházet poškození volnými radikály, a pobízí léčení buněk. To vše bojuje se znaky předčasného stárnutí jako jsou stařecké skvrny, vrásky, a poškození od sluníčka.

  1. Léčba mastné pleti

Taniny v zeleném čaji fungují jako stahující činidlo, které zmenšuje póry. Tento čaj taktéž pomáhá redukovat produkci kožního mazu ze žláz v každém póru. Díky tomu je mnohem lepším řešením než drsné konvenční léčebné praktiky pro jedince s mastnou pletí, které pouze odstraňují přebytečný maz, spíše, než aby zabránily jeho produkci.

  1. Eliminace akné a černých teček

Zelený čaj použitý zevně také alespoň ve třech studiích dokázal, že dokáže léčit mírné až středně závažné akné. Každá ze studií ukázala přes 50 % zlepšení symptomů během zkoumané doby. Je to díky antimikrobiálním, protizánětlivým, antioxidačním, a stahujícím účinkům, které všechny pomáhají bojovat jak proti akné, tak proti černým tečkám, když ej čaj nanesen zevně. Je to bezpečná a cenově příhodná alternativa oproti jiným pleťovým léčebním přípravkům.

  1. Jemný peeling

Odstraňte mrtvé kožní buňky (a oživte ty umírající!) pomocí lehce drsného povrchu suchých listů zeleného čaje. Tento fantastický peeling vám též pomůže odstranit přebytečný maz a znečišťující látky, a odhalí vyčištěnou a obnovenou pokožku vespod.

Doma vyrobený čajový peeling může být skvělá alternativa oproti produktům zakoupených v obchodě, které často obsahují malé plastové granulky, zvané mikrokuličky. Tyto kuličky vážně poškozují životní prostředí.

  1. Ochrana proti slunci

Bylo vědecky prokázáno, že pití zeleného čaje pomáhá chránit pokožku a neutralizuje poškození z vystavení UV záření. Malá studie ukázala, že ekvivalent dvou hrnků zeleného čaje denně může snížit jak zánětlivost, tak zarudnutí pleti, oboje spojené s vystavením slunci.

  1. Snižte napuchnutí očí

Nateklé a opuchlé oči, nebo tmavé pytle pod nimi, indikují vyčerpání a nedostatek spánku. Pokud nemáte dostatek času se řádně vyspat, umístěte pár vychlazených čajových pytlíků, nebo vatu napuštěnou studeným čajem, přes vaše oči a pět minut si odpočiňte.

Antioxidanty a taniny v čaji pomáhají zmenšit cévy v delikátním očním okolí, čímž sníží otok a napuchnutí.

Orální hygiena a zdravé vlasy

Zelený čaj není dobrý jen na vaši pleť. Je prospěšný i vaší orální hygieně a pro zdravé vlasy. Aby vaše vlasy krásně komplimentovali vaší nově obnovené pleti, proč nepřidat zelený čaj do vaší pečující rutiny o vlasy? Antioxidant EGCG, který se nachází v zeleném čaji, je prokázaný, že také stimuluje vlasový růst. Propláchnutí čajem také pomáhá zabít mikroby způsobující lupy, a dodá vašim kadeřím oslnivý lesk.

Pravděpodobně byste měli zvážit zahrnutí zeleného čaje jako levnou, a přesto efektivní ústní vodu. Má totiž schopnost potlačit zánět a zabít baterie. Extrakt ze zeleného čaje pomáhá v prevenci proti zubnímu kazu a onemocnění dásní. Je navíc více účinný než máta, žvýkačka nebo olej se semena petržele, když přijde na odstranění zápachu z úst.

Užitečné recepty

  • Pleťové tonikum ze zeleného čaje a aloe vera – na stažení pórů, odstranění toxinů, snížení zarudnutí a hydrataci. Jednoduše smíchejte vodu, zelený čaj a aloe vera. Jedinci s hodně mastnou pokožkou mohou přidat trochu vilínu.
  • Pleťová maska pro mastnou pleť – Tato pleťová maska se skládá ze zeleného čaje, rýžové mouky a citrónové šťávy. Vytáhne přebytečný maz a díky zelenému čaji se i sníží jeho produkce. Citrónová šťáva navíc zabíjí bakterie a vyrovnává barvy pleti.
  • Přírodní ochranný krém proti slunci – Kupované ochranné krémy mohou obsahovat nechtěné chemikálie, proto je lepší vyrobit si vlastní přírodní krém ze zeleného čaje.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button