Péče o tělo Přírodní léčba

Tuky v kokosovém oleji zlepšují výkonnost mozku

Nedávné výzkumy prováděné v USA objevily, že primární tuky obsažené v kokosovém oleji (MCT), zvyšují výkonnost mozku a fungují jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Skvělou zprávou je skutečnost, že pozitivní změny lze vysledovat již po jedné dávce.

Prevence proti Alzheimerově chorobě

Průkopnická studie z roku 2004 byla zveřejněna v časopise Neurobiology of Aging, kde se pojednávalo o podávání triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (MCT), které zlepšily kognitivní funkce u dospělých jedinců a starších osob s poruchou paměti.

Studie byla provedena na 20 osobách trpících Alzheimerovou chorobou nebo mírnými kognitivními poruchami. V různých dnech se této skupině lidem aplikovaly emulgované tuky MCT nebo placebo. Vědci pozorovali výrazné změny v hladině krevní plazmy, a to již po 90 minutách. Následné testy upozornily, že krátká léčba pomocí MCT skutečně zlepšuje výkon a snižuje rozsah Alzheimerovy choroby.

Jak kokosový tuk funguje

Na jakém principu kokosový tuk pracuje, že dokáže téměř okamžitě korigovat kognitivní funkce? Stačí jedna dávka (40 ml či 3 polévkové lžíce) a funkce mozku se zlepší. Celý proces je celkem složitý, ale lze jej shrnout celkem jednoduše. Glukóza je primárním zdrojem paliva pro energeticky náročné činnosti mozku. Pokud je nedostatek glukózy, mozek se začne přehřívat a jeho funkce jsou ohroženy. Ketolátky jsou alternativním zdrojem paliva pro mozek, které může opět nabít metabolické procesy v mozku, a jsou obsaženy právě v kokosovém tuku. MCT látky však nejsou stejné, jako většina tuků. Neukládají se v tukové tkáni a mají delší řetězec oproti ostatním tukům. Díky tomu jsou MCT tuky snazší absorbovat do těla a využit jejích účinky pro tvorbu ketolátek, které zlepšují funkci mozku.

Nejlepším způsobem, jak získat prospěšné MCT tuky, je pravidelná konzumace kokosového oleje. Vyhýbejte se méně zdravým tukům a konzumujte tuky, které obsahují řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Kokosový olej plní stejné funkce, jako klasické oleje a lze na něm smažit, péct, atd.

zdroj

Zanechte komentář

loading...