CvičeníJídlo a stravování

Vánoce bez střevních potíží. Takto se zbavíte nadýmání a bolestí

Vánoce k nám míří mílovými kroky a s nimi také čas hojnosti, nadbytku jídla i pití a spousta nezdravých pochutin, kterým se tak těžko odolává. Pokud se celý rok snažíte stravovat zdravě a vyváženě, není se třeba vánočního obžerství bát. S klidem si dopřejte cukroví, smaženého kapra i přídavek salátu plného majonézy. Problém spočívá jen v tom, že se bohužel často neubráníte přejedení nebo minimálně trochu podrážděného žaludku kvůli neobvyklým kombinacím. Jak si ulevit od přejedení a vyhnout se bolení břicha a dalším nepříjemným projevům? Tyto osvědčené rady vám pomohou zůstat celé vánoční svátky ve formě.

Je klasikou nejen českých Vánoc, že stoly mají být plné dobrot a pochutin a na každé návštěvě vás budou pobízet, abyste ochutnali ještě tohle cukroví a dali si ještě jeden chlebíček. Bohužel po takové zátěži vás může čekat pálení žáhy, těžký žaludek, bolení břicha nebo jiné nepříjemnosti. Dá se tomu ale vyhnout, a to nejen střídmou konzumací.

Bylinky jsou malý zázrak

Asi víte, že například mátový čaj je úžasný právě tehdy, pokud vás trápí střevní potíže nebo bolesti břicha. Prý jej dříve konzumovali králové, kteří se potřebovali zbavit potíží v souvislosti s opulentními hostinami, které pořádali.

Právě máta peprná má velmi blahodárný vliv na trávení. Dokáže ulevit od bolestí, pomáhá při křečích, zastavuje zvracení a podporuje produkci žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Žluč je totiž klíčová pro trávení a vstřebávání tuků v tenkém střevě. Pokud zrovna nemáte po ruce mátu, sáhněte také po heřmánku, fenyklu nebo anýzu.

Novinkou, která vám ale také může velmi prospět, je exotický čaj pu-erh. Ideální je dát si ho ještě před konzumací tučného jídla, protože funguje jako skvělá prevence. Urychluje prý také odbourávání alkoholu, takže vás může ochránit před kocovinou.

Dopřejte si jablko

Možná znáte vánoční tradici krájení jablíčka, ale jablko vám může ulevit i od nepříjemných bolestí a nafouknutého břicha. Stačí pár kousků jablka a ihned se budete cítit lépe. Jablka totiž obsahují pektin, což je rozpustná vláknina, která prospívá správnému pohybu střev a podporuje také zdravou střevní mikroflóru.

I alkohol můžeb prospět

Nemyslíme ale, že byste si po kaprovi se salátem měli dopřát ještě několik piv. Spíše si dejte po jídle takzvaný digestiv, který může být rychlou úlevou. Ideální pro tuto příležitost jsou nejrůznější bylinné likéry, které by měly obsahovat právě látky podporující trávení. Poohlédněte se zejména po těch, které obsahují fenykl, šalvěj, anýz a podobně. Stačí však jen troška – nadbytek alkoholu trávení rozhodně nepomáhá.

Spolehlivé trávení díky zázvoru

Vyplatí se si před svátky pořídit kousek čerstvého zázvoru. Už ve starověké Indii věděli, že tento zázračný kořen umí pomáhat nejen s trávením, ale také při prevenci různých onemocnění. Zázvor je ovšem hodně aromatický a u některých lidí hrozí také podráždění žaludku, proto jej konzumujte pomalu a opatrně.

Běžte se protáhnout

Na problémy s přejedením funguje pohyb jako máloco jiného. Obecně platí, že bychom si během Vánoc měli vyhradit dostatek prostoru pro procházky a pravidelný pohyb. Není dobré, když celý den jen sedíte na gauči a ládujete se jídlem. Občas ale musíte překonat signály vlastního těla. Jakmile se přejíte, začne se vám chtít jediné – lehnout si na gauč a odpočívat. Zkuste ale tentokrát své tělo neposlouchat a snažte se hýbat. Určitě není dobré vyrazit na výběh, ani zvedat těžké váhy, ale svižná procházka vám udělá dobře, tím si můžete být jisti.

ZDROJ: https://www.medicinenet.com/what_helps_digestion_after_overeating/article.htm

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button