Přírodní léčbaZdravé tipy

Hypnóza jako pseudometoda nebo skutečný léčebný prostředek? Zdání může klamat

Jak na vás působí pojem hypnóza? Co si pod ním představíte? Nejspíše si vybavíte houpavý předmět, který máte upřeně sledovat, a pak upadnout do jakéhosi transu. Jak ale hypnóza probíhá ve skutečnosti? Nečekejte kouzla a čáry. Jedná se o praktiku, kterou využívá lékařská věda, konkrétně psychiatrie. A může vám pomoci vyřešit řadu problémů, na které prášky ani rehabilitace nezabírají.

Hypnóza se v medicíně používá už nějaký ten pátek, rozhodně to není žádný moderní výmysl. Není to sice úplně nejčastější praktika, ale řada lékařů ji využívá a na její účinky nedá dopustit. V medicíně je například znám případ Beverly Levinson, která potřebovala podstoupit v 60. letech minulého století onkologický zákrok. Měla však hrůzu z narkózy a kvůli onemocnění čelistí ani nedokázala do široka otevřít ústa, aby jí byla zavedena trubice s uspávacím prostředkem. Tehdy Beverly její ošetřující lékař nabídl alternativní řešení – hypnózu. A v jejím případě metoda rozhodně slavila úspěch. Lékař při operaci použil pouze lokální anestetikum, hypnotizérka seděla vedle Beverly a pomáhala jí nacházet se ve stavu úplného uvolnění. Pacientka cítila tlak na hrudníku, ale nic bolestivého to nebylo.

A podobné praktiky se i dnes odehrávají například v nemocnici v belgickém Liege. Hypnóza umožňuje, aby byl pacient během zákroku ve stavu vědomí, což pomáhá lékařům sledovat reakce nervové soustavy na zákrok a v případě potřeby ihned zakročit.

Žádná černá magie

V představách mnoha lidí figuruje hypnóza jako jakési odvětví magie, které je minimálně mimořádně pochybné, ne-li přímo nebezpečné. Není ale nutné se bát. V prvé řadě je totiž medicínská hypnóza něčím, co může vždy proběhnout pouze s vaším souhlasem, takže omylem se do hypnózy určitě dostat nemůžete. Za další, jedná se o stav mysli, který můžeme připodobnit k meditaci. Je to změněná forma vědomí. Rozdíl ale je, že hypnóza je speciální stav mysli v tom ohledu, že jsme během ní křehcí, protože tolik nefungují obranné mechanismy. Je tedy pravdou, že hypnózu by měl provádět pouze pečlivě kvalifikovaný člověk, který přesně ví, co dělá, aby nemohlo dojít k nějaké nehodě. Většina hypnotizovaných pak popisuje svůj stav tak, že věděli, že mohou otevřít oči a odejít, ale nechtělo se jim.

Hypnoterapie jako způsob léčby

Hypnoterapie bývá oblíbeným podpůrným prostředek pro psychoterapii. Hodí se například pro řešení fóbií a úzkostí. Pokud se například bojíte mnoha lidí a otevřených prostorů, může vás odborník ve stavu hypnózy vědomě uvádět do situací, kdy se tento strach snažíte ovládnout a přemoci.

Velice podobně se využívá i při zbavování se některých zlozvyků jako je třeba kouření nebo skřípání zuby. Je však jasné, že hypnoterapie není samospasitelná. Pokud se k tomu nepřidá vaše vlastní vědomá vůle, není naděje na úspěch příliš velká.

Hypnoporod

Na popularitě v poslední době také získává metoda tzv. hypnoporodu. Jedná se o metodu porodu, kterou „znovuobjevila“ americká hypnoterapeutka Marie Monganová. Má připravit těhotnou ženu na klidný a přirozený porod bez potřeby lékařské intervence. Jak toho lze dosáhnout? Ideou je to, že každý žena by nejprve měla dobře porozumět svému tělu a mechanismu porodu a především se zbavit strachu z toho, že to nezvládne. Některé maminky, které jej podstoupily, nedají na metodu dopustit, ale neexistují skutečně vědecké důkazy, že by metoda dokázala snižovat bolest. Bohužel se nepotvrdily ani předpoklady, že by hypnoporod dokázal zmírňovat poporodní deprese.

Na druhou stranu nelze metodě odpírat, že přispívá k tomu, aby se ženy porodu bály méně a více věřily svým přirozeným instinktům. Méně žen si při hypnoporodu také žádá epidurál, ale není to nutně tím, že by cítily méně bolesti. Spíše ji dokážou lépe přijímat a vypořádat se s ní.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button