DetoxikaceJídlo a stravování

Honba za antioxidanty: Jsou skutečně pro naše zdraví tak zásadní, nebo jde znovu o reklamní trik?

Všude se o nich mluví, ale jen málokdo ví, co skutečně jsou a jak nám mohou pomoci. Antioxidanty jsou látky, které obestírá tajemství. Většina z nás tak nějak automaticky věří, že jsou asi pro naše zdraví nezbytné a důležité, ale kde je najdeme a zda je vůbec třeba je cíleně vyhledávat, to už nevíme.

Někteří lidé také vědí, že antioxidanty neutralizují tzv. volné radikály, ale co to vlastně znamená? Je to skutečně něco tak zásadního, jak se nám reklamy snaží namluvit? Nebo jsme zase jen naletěli reklamním trikům?

Kyslík jako problematický spojenec

Každý z nás dobře ví, že kyslík je pro nás zcela nepostradatelný prvek, který umožňuje život na zemi. Jenže zatímco bychom se mohli domnívat, že je to jen skvělý spojenec, realita je někde jinde. Platí totiž, že kyslík je také pořádně reaktivní, tedy často velmi silně reaguje s dalšími látkami, čímž může našemu organismu ublížit.

Vedlejším efektem buněčného dýchání je totiž tvorba tzv. superoxidového aniontu, což je jedna z vysoce reaktivních forem kyslíku, tzv. volný radikál, který dovede poškodit i jiné buňky našeho organismu.

Navíc si naše tělo tvoří některé reaktivní formy kyslíku zcela záměrně. Pomáhají mu se zpracováním různých cizorodých látek z potravy, ale třeba umožňují i tvorbu žlučových kyselin a mají na svědomí i další aktivity. Jak se ukazuje, samotné reaktivní formy kyslíku tedy mohou být pro naše tělo dokonce i zásadní a potřebné. Nebezpečí tedy nastává v momentě, kdy se nějak naruší jejich přirozená rovnováha. 

Vlastní antioxidační ochrana

Jelikož si naše tělo tvoří látky, které jej mohou následně i poškodit, musí mít také vlastní systémy, které jej chrání a udržují rovnováhu. Naše tělo si umí antioxidanty tvořit i samo a rozhodně není závislé jen na tom, co mu dodáme z potravy.

Organismus disponuje vlastními antioxidační enzymy, a právě díky nim dovedeme hladinu volných radikálů v těle regulovat. Asi ten nejznámější a nejvíce v těle zastoupený enzym se nazývá glutathion peroxidasa, ale je jich daleko více a mají různorodé názvy a třídění.

Jejich cíl je jasný – co nejefektivněji odstraňovat přebytečné reaktivní formy kyslíku. Podobně jako tyto enzymy pak v těle fungují i další látky, které mají antioxidační vlastnosti. Je to například velmi dobře známý koenzym Q10, nebo vitamíny A, C, E, ale také i kyselina močová.

Obecně lze tedy říct, že naše tělo je na boj s reaktivními formami kyslíku velmi dobře nachystané. Častokrát mu proto nejlépe prospějeme, když jej prostě budeme zásobovat základními živinami, které zajistí jeho bezproblémové fungování a o antioxidanty už se tělo postará samo. 

Jaký mají význam antioxidanty z potravy?

Některé látky přítomné v potravinách také mají antioxidační vlastnosti. Typicky se jedná o určité druhy ovoce a zeleniny, kdy zejména bohaté na antioxidanty bývají jablka, granátová jablka, bobulovité ovoce nebo červená řepa. Dále však antioxidanty obsahuje i červené víno, hořká čokoláda, čaj či káva. Tyto antioxidanty ale pro naše tělo nehrají zásadní roli. Je to zapříčiněné především jejich nízkou vstřebatelností, ale také relativně malým množstvím, které potraviny obsahují.

Lze tedy shrnout, že antioxidanty z potravin jsou cennými pomocníky při ochraně těla, ale jejich funkce je skutečně spíše doplňková a v případě potřeby se bez nich naše tělo klidně obejde. Honba za antioxidanty je tedy opět spíše reklamním trikem, který nás má zlákat k nákupu určitých potravin.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained, Aktin.cz
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Any Lane: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zdravy-ruce-zena-5945723/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button