DetoxikaceJídlo a stravování

Za tyhle doplňky peníze nevyhazujte. Mohou vám i poškodit zdraví

Nabídka nejrůznějších doplňků stravy jde dnes skutečně široká. Ze všech stran na vás skáčou reklamy, jaké vitamíny a minerály doplnit, co vám pomůže spalovat tuk a zlepšit sportovní výkon. Je toho ale tolik, že normální člověk může mít dojem, že se bez spousty pilulek a pomocníků ani nedá žít. To je ale samozřejmě nesmysl. Některé potraviny či výživové doplňky dokonce mohou zdraví spíše škodit, než že by mu pomáhaly. Buď za ně jen vyhodíte peníze, ale v horším případě vám mohou skutečně ublížit. Kterým produktům se radši úplně vyhnout?

Alkalická voda

Už jste o tomto chytrém vynálezu slyšeli? Ve skutečnosti to ale může být chytrý reklamní trik. Každý výrobce totiž ví, že čím víc vody je ve výrobku, tím větší zisk z prodeje plyne. Voda totiž nestojí prakticky nic. A proto může být lukrativním byznysem i prodej samotné vody. Výrobci minerálek totiž zaplatí za litr minerálky skutečně jen malinký zlomek ceny, za kterou ji následně prodávají v obchodech. A pokud jde o přírodní alkalické vody, šli výrobci ještě dál. Pouhý půl litr vás může vyjít až na 40 korun. Nabízí ale tato voda skutečně něco navíc?

Alkalická voda má pouze pH vyšší než 7. Je tomu tak z důvodu vyššího obsahu iontů, jako jsou hořčík, vápník nebo hydrogenuhličitanový anion. Reálně však neexistují žádné studie, které by potvrzovaly, že by taková voda měla být skutečně zdravější nebo vhodnější pro naše tělo. Tato voda vám navíc může téct i doma z kohoutku. Podle normy může mít kohoutková voda pH až 9,5, takže i vy můžete tento „zázrak“ mít doma skoro zadarmo. Na podobném principu funguje také voda Kangen. Voda s těmito vlastnostmi zde vzniká díky elektrolýze, takže si ji lidé mohou vyrobit z vody kohoutkové. Určitě však neexistuje důvod, proč by zásaditá voda měla být pro tělo zdravější.

Keto dieta v prášku je nesmysl

Ketogenní dieta je typ stravování, kdy se v podstatě kompletně vyřadí sacharidy ze stravy a jejich místo zabírají primárně tuky a vedle nich také bílkoviny. Jedná se o poměrně populární typ diety především mezi osobami, které se snaží rychle a snadno zhubnout. Nemusí být nutně špatná, ale pouze tehdy, pokud skutečně máme na mysli omezení sacharidů a doplnění tuků a bílkovin.

Pro mnoho lidí je však ketogenní dieta v podstatě synonymum ke komerčním práškovým přípravkům, které by snad měly mít podobný efekt. Pokud se však váš denní příjem bude skládat pouze z 5 proteinových nápojů ze sáčku denně, přijmete za den příliš nízké množství živin. Téměř jistě zhubnete, ale dost pravděpodobně vás po návratu ke klasické stravě čeká obávaný jojo efekt. Navíc pokud budete pravidelně jíst méně energie, než jaká je hodnota vašeho bazálního metabolického výdeje, riskujete potíže se zdravím.

Chybí vám vitamín B17?

Když se řekne vitamin, většina lidí věří, že jde o potřebnou a prospěnou látku, kterou je třeba pravidelně doplňovat. Ne vždy je to ale pravda. Třeba takový amygdalin, který je mezi lidmi známý také jako údajný vitamin B17, není tak úplně nevinný. Bohužel je prokázáno, že z amygdalinu přijatého dutinou ústní se v žaludku uvolňuje kyanovodík, který je ve větším množství pro tělo jedovatý. Na tento vitamín se již několikrát upozorňovalo, ale stále jej bohužel lze zakoupit i v některých lékárnách, což v lidech vyvolává důvěru. Až tedy příště narazíte na tento vítamín, klidně se nebojte prodejce upozornit na to, že to, co prodává, může být potenciálně nebezpečné.

ZDROJ: https://www.thehealthy.com/nutrition/vitamins/vitamins-the-good-the-useless-and-the-dangerous/

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button