Jídlo a stravováníPéče o tělo

7 jídel a nápojů, které negativně působí na krevní tlak

Vysoký krevní tlak je nepříjemné onemocnění, které může mít vliv na spoustu životů a vůbec zdraví. Hypertenze, jak se nemoc odborně nazývá, má vliv také na další nemoci, které se s ním spojují. Někteří lidé, když je jim diagnostikován vysoký krevní tlak, konzumují léky a léčí se. Mnohem nebezpečnější je, když se však tento vysoký tlak nijak neléčí. V některých případech může jít o časovanou bombu.

Nebezpečný krevní tlak

Je důležité si uvědomit, že vysoký krevní tlak nemusí být způsobený jen ze stresu, geny a podobně. vliv na něj má také strava a to, co lidé pravidelně konzumují. Některým potravinám je dobré se vyvarovat a, nebo je v jídelníčku opravdu rapidně snížit a tím pádem se pokusit hypertenzi zmírnit. Ve vývoji vysokého krevního tlaku má jídelníček důležitou roli. Jídelníček s vysokým obsahem tuků a kalorií má vliv na hmotnost, která roste. A to je společný rizikový faktor pro rozvoj vysokého krevního tlaku.

V mnoha případech, když se pacienti zaměří na správné hubnutí a stravu, mohou dostat hypertenzi pod kontrolu do té míry, že nebudete muset konzumovat pravidelně léky, je to případ od případu. Hypertenze je také rizikovým faktorem pro onemocnění srdce. Jakých potravin a nápojů je tedy dobré se vyvarovat? Co v jídelníčku omezit nebo ideálně úplně odstranit?

Alkohol

Alkohol obecně je škodlivý pro lidské tělo a má vliv na spoustu funkcí. Studie ukázaly, že má vliv na mnoho věcí, ale dennodenní konzumace alkoholických nápojů může zvýšit krevní tlak i o několik bodů. Na nízký tlak se doporučuje sklenice červeného vína, ovšem nesmí se to přehnat. Pokud máte vysoký krevní tlak, měl by se alkohol konzumovat jen výjimečně.

Slanina

Slanina je plná tuku a cholesterolu, její výživová hodnota je minimální, popisuje kardiovaskulární chirurg. Jde o jednu z nejhorších potravin na planetě, co se obsahu týče. Obsahuje čistý tuk a cholesterol. Asi tři plátky slaniny obsahují zhruba 4,5 gramu tuku a 270 miligramů sodíku. To se vašemu krevnímu tlaku asi líbit úplně nebude.

Konzervovaná špagetová omáčka

Zpracované rajčatové omáčky, které můžete koupit v obchodě, mohou obsahovat velké množství sodíku, což může mít přímý vliv na ledviny a jejich schopnost odstranit přebytečnou vodu. Zadržování vody také přispívá ke zvýšení krevního tlaku, což má vliv i na srdce. Chcete-li si dát špagety, pak si připravte omáčku na ni doma. Sledujte množství soli a slaných ingrediencí, které do omáčky přidáváte.

Sýr

Spousta lidí konzumuje sýr a někdy se stává, že je ho ve stravě nadbytek. Než si jej dáte, je dobré přemýšlet o tom, jaký sýr si dáte. Některé jsou sice velmi dobré, ale obsahují spoustu sodíku a tuků. Například necelých třicet gramů parmezánu má asi 16 procent denního příjmu sodíku. A když jej dáte do masa, posypete si jím špagety nebo pizzu v jeden den, nebude to pro váš vysoký krevní tlak správné.

Čínské jídlo

Čínské jídlo se stává oblíbené a mnoho lidí si jej dává poměrně pravidelně. Je chutné, je rychle připravené a dá se jíst často. Proč je tak dobré? Je napěchováno sodíkem. Může obsahovat spoustu sodíku, a pokud přidáte sójovou omáčku, jste na tom ještě hůř. Zatížení solí může zvyšovat krevní tlak. Dejte si proto pozor, jaké jídlo konzumujete. Čínské jídlo by nemělo být ve vašem jídelníčku často.

Káva

A vůbec nápoje, které obsahují kofein, nejsou pro tělo dobré. Mohou mít významný vliv na nárůst krevního tlaku, což má dále vliv na problémy se srdcem a může také mít vliv na libido a na jeho funkci. Kofein může způsobovat, že nadledvinky uvolňují nadbytečné množství kortizolu a adrenalinu, které zpravidla způsobují další zvyšování krevního tlaku, které může být nebezpečné.

Sušená šunka

Sušená šunka je výborná, ovšem může obsahovat spoustu sodíku a tuku, což není moc dobré pro vás a váš vysoký krevní tlak. Doporučujeme proto omezit příjem této sušené šunky a dávat si jí spíše výjimečně, například na Velikonoce, Vánoce a podobně. Necelých třicet gramů této šunky může obsahovat až 172 miligramů sodíku a 15 gramů tuku.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button