DetoxikaceNemoci a komplikace

Pravda o vodní dýmce: Je skutečně lepší možností než klasická cigareta?

Možná vám připadá kouření odporné, ale když dojde na vodní dýmku, neřeknete ne. Zdá se vám možná, že to není ani zdaleka tak škodlivé, protože se přeci kouř filtruje přes vodu. To vás ale musíme zklamat, posezení v čajovně s vodní dýmkou většinou znamená to samé, jako kdybyste vykouřili několik krabiček cigaret. Jak to tedy je? Je vodní dýmka zdravější alternativou k cigaretám, nebo nám hrozí minimálně stejné nebezpečí?

Populární kratochvíle nejen na východě

Kouření vodní dýmky má bohatou tradici zejména ve východních končinách (Indie, oblast Blízkého Východu), ale také se hojně kouří v severní Africe. Odtud se postupně vodní dýmka v rámci globalizace rozšířila do celého světa. Kdysi zažila svůj velký boom také u nás, dnes už možná není tak populární, ale v čajovnách ji stále běžně najdete a existuje i mnoho specializovaných míst, které se zaměřují právě na přípravu a konzumaci vodní dýmky.

Jak to funguje?

Podstatou vzniku aerosolu, tedy vdechovaného kouře, je rozehřívání tabáku pomocí rozpáleného uhlíku nebo dřevěného uhlí. Vznikající kouř pak prochází tělem dýmky do nádoby s vodou, kde se ochlazuje, a jeho inhalace je tedy daleko příjemnější. Kvůli tomu ale také vdechujeme daleko větší objem kouře, který tak může vnikat hlouběji do plic.

Společensky přijatelnější

Oproti prostému kouření cigaret bývá konzumace vodní dýmky považována za kultivovanější a vhodnější do společnosti. I tak ale slouží zejména k příjmu nikotinu, který může působit jak stimulačně, tak i relaxačně. K atraktivitě určitě přispívá také široký sortiment tabáku například s různými příchutěmi.

Je to škodlivé?

Ve srovnání s kouřením cigaret je obecně kouření vodní dýmky vnímáno jako méně škodlivé. Pokud se rodiče dospívajícího dozví, že byl v čajovně a dal si vodní dýmku, většinou nebývají ani z poloviny tak pobouření, jako kdyby pravidelně kouřil. Na vině této domněnce je nejspíš hlavně voda, která by údajně měla zachytávat škodlivé látky. Je na tom ale vůbec něco pravdy?

Chemické analýze tabákového kouře z vodních dýmek se doposud nevěnovalo příliš pozornosti. Bohužel i tak je ale jisté, že koncentrace nejnebezpečnějších látek (karcinogeny – například polyaromatické uhlovodíky, dehet, oxid uhelnatý, těžké kovy), je naprosto srovnatelná, nebo i dokonce vyšší než u cigaret.

Naopak nebylo nikdy prokázáno, že by přechod kouře přes vodu nějak eliminoval množství škodlivých látek. Je tomu spíše tak, že přechod kouře přes vodu jej pouze ochlazuje, a kuřák je tedy tím spíše schopný dostat vlažný kouř hlouběji do plic.

Celkový objem přijatých škodlivin může záviset na mnoha faktorech. Roli bude hrát například způsob inhalace, velikost samotné vodní dýmky, množství a druh použitého tabáku nebo zdroj zahřívání tabáku (dřevěné uhlí, uhlík).

Množství škodlivin je děsivé

Jestliže si představíme, že byste sami vykouřili jednu vodní dýmku, vaše tělo by absorbovalo v průměru 90 litrů kouře. Když to porovnáme s vykouřením jedné cigarety, bylo by to jen asi 600 ml kouře. Je sice pravděpodobné, že dýmku nebudete konzumovat sami, ale i tak přijmete několikanásobně více kouře než při běžném kouření.

Dále při vykouření jedné dýmky vznikne 30–100x více dehtu a 17–50x více oxidu uhelnatého než v případě jedné cigarety. Podobné příměry budou platit i co se týče obsahu nikotinu. Obecně lze tedy říct, že vodní dýmka ohrožuje naše zdraví daleko vyšším množstvím škodlivých látek než cigareta.

Vodní dýmka má velká rizika

Určitě tedy není vhodné do budoucna považovat vodní dýmku za méně škodlivé řešení. Už vůbec bychom se k ní neměli benevolentně stavět s ohledem na naše děti, neboť právě jim může ublížit o to více. Příjem škodlivin se díky jedné vodní dýmce může stát tak vysoký, jako by cigarety kouřily třeba celý týden. Může to být odrazový můstek k závislosti na nikotinu nebo k rozběhnutí některých vleklých zdravotních potíží.

Zdroj: https://www.news-medical.net/health/Is-Smoking-Shisha-Harmful.aspx

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button