NávodOstatníPéče o těloZdravé tipy

Zajistěte svým dětem kvalitní a vydatný spánek. Děláte to pro jejich zdraví

Spánek je jednou z nejdůležitějších věcí, které naše tělo potřebuje. Bez spánku nevydržíme déle než pár dní, ale už i jednodenní absence nočního odpočinku nás dokáže pořádně vykolejit. A co teprve pokud jde o vaše děti. Ti potřebují kvalitní a vydatný spánek ještě více, protože se jejich tělo každý den vyvíjí a přes noc potřebuje načerpat novou sílu a energii.

Jenže sami dobře víte, že zajistit vašim dětem dlouhý a vydatný spánek může být někdy oříšek. Děti se spaní vzpírají a i vám samotným občas dochází síla. Nastavení správných spánkových cyklů je pro dětské zdraví nezbytné, a tak se vyplatí do tohoto úkolu investovat své úsilí i představivost. Dnes vám poradíme s několika základními kroky, jak toho dosáhnout.

Rutina je základ

Bez pravidelnosti se dobrý spánek neobejde. Je nutné dětem nastavit zcela pravidelný spánkový režim, který se bude až na úplné výjimky pečlivě dodržovat. Prospěje to nejen vašim dětem, ale ve výsledku i vám, protože budete přesně vědět, kdy máte čas sami na sebe. Děti by měly ideálně spát 9-10 hodin každou noc. Do postele by měly chodit před devátou hodinou, protože hodiny spánku před půlnocí jsou hodnotnější a mají větší vliv na vaše zdraví. Vše ale záleží na vašem životním stylu. Pravidelný spánek by se měl dodržovat i o víkendech či prázdninách. Děti si na to zvyknou a jejich tělo bude v určitou dobu připraveno odpočívat.

Žádné divoké aktivity

Přibližně hodinu před spaním by se měly ukončit všechny hry a aktivity, které vyžadují pohyb a světlo. Doporučuje se dětem pustit pohádky v rádiu nebo jim předčítat knihu. Světla je vhodné ztlumit a vypnout všechny rušivé spotřeby. Hezkým rituálem je tak pravidelné večerní koupání. Do vany můžete přidat trochu levandulového olejíčku, po kterém se dítěti bude krásně spát.

Zdravá strava je také důležitá

Kvalitu spánku ovlivňuje i to, co jíme. Děti by měly před spaním jíst pouze lehká jídla bohatá na bílkoviny, s minimem cukrů a tuků. Zapomeňte na jakékoliv smažené jídlo, brambůrky, sušenky nebo cokoliv z fastfoodu. Před spaním můžete dítěti dopřát teplé mléko s medem, protože uvolňuje v těle látky, které pomáhají relaxovat.

Žádná televize, tablet nebo mobil

Zeptáte-li se rodičů, co dělají jejich děti před spaním, většina odpoví stejně. Sledují televizi nebo hrají hry na tabletu či mobilu. Sami dobře víte, že ani dospělým se nedoporučuje před spaním koukat do mobilu, protože světlo, které tato zařízení vydávají, snižuje kvalitu spánku. A u dětí to samozřejmě platí dvojnásob. Čas strávený u televize by měl být u dětí minimální a pokud vůbec, měl by končit klidně i hodinu či dvě před spaním. Sledování televize není zdravým způsobem trávení volného času a v dětech tento návyk není vhodné podporovat.

Řádně větrejte

Možná se bojíte příliš větrat, aby nebylo dítěti v noci zima. Lidské tělo ale ke spánku potřebuje výrazně nižší teplotu než k běžnému životu, takže se toho bát nemusíte. Mnohem důležitější je, aby měl dítě po celou noc přístup k čerstvému vzduchu. V létě tedy bez obav nechte otevřenou ventilaci a zimě alespoň opravdu intenzivně vyvětrejte.

Pozor na zlé sny

Některé děti se bojí tmy a mívají občas zlé sny. Měli byste vaše dítě v tomto respektovat a vyslyšet jeho prosbu, pokud chce například nechat rozsvícenou lampičku. Děti mohou mít různé strachy, ze kterých později vyrostou, ale není potřeba je zlehčovat a nebrat vážně. Lampička s tlumeným nočním svícením stojí pár korun a vašemu dítěti může usínání hodně usnadnit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button