NávodPéče o těloPřírodní léčba

Přírodní způsoby, jak se zbavit hlenu

Podzim a zima jsou měsíce, kdy si dveře v čekárnách lékařů podávají nemocní pacienti. Je to sezóna, kdy je spousta z nás nemocných, ať už mají jen obyčejné nachlazení, nebo chřipku či angínu. Ucpaný nos, problémy s dýcháním, kašel. Tyto problémy způsobují zvýšený výskyt hlenu v plicích.

Hleny na plicích

Hlen je tlustá viskózní látka vylučována sliznicí dýchacího traktu. Její úlohou je bojovat s infekcemi a to zejména v případě těžkého nachlazení. Hromadí se v krku a na hrudi. Následně se ho tělo potřebuje zbavit a tak se snaží jej z těla dostat pryč pomocí kašle. Nadměrné množství hlenu se objevuje při nachlazení, chřipky, ucpaných nosních sliznic, bakteriálních nebo virových infekcí.

Objevit se může také u alergických reakcí, které jsou způsobeny astmatem nebo bronchitidou. Velmi často se u lidí objevuje únava, horečka, celková slabost, neustálý kašel, potíže s dýcháním, teče z nosu. Jestliže nebudete tyto problémy léčit včas, hlen může způsobit zanesení průdušek a sekundární infekce horních cest dýchacích.

Hleny jsou nepříjemné a frustrující, snažíte se jich samozřejmě co možná nejdříve zbavit. Můžete sáhnout po různých lécích, ale existují také přírodní způsoby, jak můžete eliminovat hlen a léčit různé respirační nemoci snadno a účinně. Jak na to? Přinášíme vám ty nejlepší typy!

Zázvor

Zázvor je silní přírodní dekongestant a antihistaminikum. Je také expektorant a má antibakteriální vlastnosti. Kořen zázvoru může uklidnit hrdlo, pomůže vysušit hlen a povzbuzuje tělo k jeho odstranění. Chcete-li léčit respirační infekce, snaží se tělo udržet zdravé. Konzumujte 3 – 4 plátky zázvoru každý den nebo vypijte pár šálků zázvorového čaje. Jak si jej připravit?

Ingredience:

  • 6 – 7 plátků zázvoru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička medu
  • 1 čajová lžička černého pepře

Postup:

Vodu zahřejeme v hrnci, a když začne vařit, přidejte zázvor a pepř. Přikryjte poklicí a nechejte vařit. Nechejte 5 až 7 minut louhovat, dokud nebude barva čaje bledě žlutá. Odstraňte zázvor a přidejte lžíci medu. Tento čaj popíjejte dvakrát až třikrát denně. Ihned vám pomůže uklidnit dýchací cesty.

Med a citron

Med má antivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti, které z něj činí skvělý domácí prostředek k uklidnění podrážděného krku a pomáhá taky eliminovat hleny. Navíc má antiseptické vlastnosti, které pomáhají imunitnímu systému rychleji bojovat proti infekcím. Citron je zase velmi dobrou přísadou pro uvolnění hlenu. Také citron má antibakteriální vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C. Ten zlepšuje odolnost těla, brání jej před infekcemi.

Instrukce:

  • 1 polévková lžíce organického medu
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

Postup:

Stačí smíchat med a citron a tuto směs konzumovat až třikrát denně. Tento recept je velmi účinný pro boj s ucpanými dutinami a infekcí.

Kurkuma

Aktivní sloučenina v kurkumě je kurkumin. Ten má silné léčivé vlastnosti, pomáhá ničit bakterie, které jsou hlavním viníkem výskytu bakterií.

Ingredience:

  • 1 lžička kurkumy
  • ½ čajové lžičky himálajské soli
  • Sklenice teplé vody

Postup:

Do sklenice teplé vody přidejte kurkumu a smíchejte. Přidejte sůl. Použijte tento roztok ke kloktání a to 3 – 4 krát denně. Díky tomu uklidníte krk, zlikvidujete bakterie a vyléčíte infekci dýchacích cest. Snižuje se množství hlenu v hrudníku.

Jablečný ocet

Jablečný ocet pomáhá alkalizovat tělo a udržuje tu správnou rovnováhu pH v těle. Zabraňuje nadměrné produkci hlenu v těle.

Ingredience:

  • 1 lžíce surového nefiltrovaného jablečného octa
  • Sklenice vody

Postup:

Přidejte jablečný ocet do sklenice vody a velmi dobře promíchejte. Popíjejte 2 – 3 krát denně, abyste odstranili hlen, nebo můžete tuto směs použít ke kloktání a uklidníte tak bolest v krku.

Napařování

Napařování je jedním z nejlepších způsobů, který pomůže snížit problémy v oblasti hrudníku a pomůže uvolnit hlen. Vdechování páry pomáhá uvolňovat ucpaný nos i dutiny a poskytuje potřebnou úlevu. Ještě lepších výsledků můžete dosáhnout tím, že do páry přidejte bylinky. Jak na to?

Ingredience:

  • ½ čajové lžičky sušeného rozmarýnu
  • ½ čajové lžičky tymiánu
  • 4 – 5 šálků vroucí vody

Postup:

Do misky s vroucí vodou dejte tymián s rozmarýnem. Následně nakloňte hlavu, přikryjte jí ručníkem a vdechujte páru. Pro dosažení těch nejlepších výsledků se doporučuje tento postup opakovat třikrát až čtyřikrát denně.

Další skvělé tipy:

  • Je dobré snažit se vylučovat hlen z těla
  • Nekonzumujte studená jídla a pití
  • Eliminujte kouření, protože to může vést k překrvení a dráždění dýchacích cest
  • Používejte zvlhčovač
  • Vyvarujte se čisticím prostředkům, výparům z barev a nebezpečným chemikáliím, které mohou dráždit krk i nos
  • Nepolykejte hlen, ale vyplivněte jej. Urychlíte tak proces hojení
  • Konzumujte pikantní potraviny jako česnek nebo papričky

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button