Péče o těloPřírodní léčba

Raketu ani nevlastníte, ale bolí vás loket? I vy můžete trpět tenisovým loktem

Tenisový loket si asi logicky nejvíce spojíme s tím, když někdo hraje intenzivně právě tenis. Pravdou ale je, že toto onemocnění se může týkat i těch, kteří na raketu nikdy nesáhli. Jde totiž především o samotné přetížení lokte, které může nastat kvůli různým příčinám. Problém se nejčastěji ohlásí otokem, bolestí a citlivostí. Je třeba jej léčit s pomocí odborníka, ale jako první pomoc mohou zafungovat i některé babské rady.

Tenisový loket je lidové označení pro degenerativní onemocnění svalů předloktí, které je nejčastějším zdrojem bolesti loketního kloubu. Dokonce ročně postihuje až celá tři procenta populace, nejvíce je ohrožená věková skupina 35 až 50 let.

Jak mohou potíže vzniknout?

Hlavní příčinou je především přetěžování v úponu. To pak následně narušuje prokrvování a vznikají malé trhlinky, které loket postupně oslabují. Nejběžnějšími projevy je otok, horkost a bolest na vnější straně kloubu. Po zklidnění bolest sama odchází, nicméně při námaze se opět ve stejně intenzitě vrací.

Pokud máte podobné potíže, jistě si kladete otázku, zda může být tenisový loket i vaše diagnóza. Vyzkoušejte třeba následující test: otočte dlaně dolů a natáhněte zápěstí proti odporu. Pokud v této chvíli pociťujete bolest v lokti, je tato diagnóza velmi pravděpodobná. Jistotu však získáte až po vyšetření ortopedem, který provede další test pohyblivosti a bolestivosti kloubu, případně loket zrentgenuje.

Co pomáhá?

Léčba je individuální a závisí na vážnosti vašeho stavu. Obvykle je zcela nezbytný důsledný odpočinek a fyzioterapie. Ta by měla probíhat pravidelně a pod vedením odborníka, který bude dohlížet na precizní provedení. Mimo to se ale využívají i další metody jako je ultrazvuk, elektroterapie, magnetoterapie a další. Samy o sobě ale nikdy nestačí, proto je rehabilitace skutečně nenahraditelná. Mezi rehabilitační metody patří i terapie rázovými vlnami. Podpůrně se pacientům nasazují také léky proti zánětu a bolesti ve formě pilulek a mastí, případně se do místa bolesti aplikuje obstřik kortikoidem.

Krajní řešení: operace

Může se bohužel stát i to, že výše uvedené metody nezabírají. Pak je nutné zvážit možnou operaci. Neléčený loket může bez operace v krajních případech dojít až k tomu, kdy je ruka prakticky nepoužitelná a nehybná. Vyplatí se tedy do tohoto nepříjemného zákroku případně jít, než riskovat trvalé následky.

Babské rady

Pomoc lékaře je v tomto případě nenahraditelná. Nemá smysl pokoušet se takto vážnou diagnózu léčit bez jeho pomoci a rad. Přesto se vyplatí podpůrně aplikovat některé babské metody, které vás mohu zbavit bolesti a podpořit regeneraci. Které to jsou?

Zábal ze zázvoru

Zázvor má dobře známé protizánětlivé vlastnosti, a proto se používá k snížení otoků svalů a šlach. Budete potřebovat 4 polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, které zabalte do bavlněného sáčku a louhujte asi minutu v 200 ml horké vody. Sáček poté vyndejte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Poté jej přikládejte na postižené místo a nechte působit 15 minut.

Kurkumové mléko

Kurkuma má podobné účinky a rozhodně se vyplatí mít ji doma po ruce i pro léčbu jiných potíží. Připravte si mléko, které na mírném ohni zahřejte a do něj přimíchejte polévkovou lžící kurkumy. Jakmile máte hotovo, můžete rovnou pít, případně dochuťte ještě lžičkou medu nebo třeba skořice. Pijte ráno a večer po dobu alespoň dvou týdnů.

Česnek

Česnek pomůže skoro na cokoliv. Obsahuje antioxidanty i protizánětlivé látky. Připravte si 5 stroužků česneku, které prolisujte, aby vám vznikla hladká pasta. Tu naneste na bolavé místo, překryjte ručníkem a nechte 20 minut účinkovat. Opakujte několikrát denně, dokud bolest nepoleví.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button