Ostatní

Jablečný ocet jako pomocník v domácnosti

Už víme, že je jablečný ocet skvělý, jako přírodní lék nebo kosmetický přípravek. Nyní se zaměříme na jeho využití v domácnosti. Budete sami překvapeni, kolik toho zvládne a jak se s naprostou lehkostí vyrovná komerčním čistícím prostředkům.

Všestranný čistící prostředek

Jablečný ocet je ideální pro dezinfekci vašeho domova. Naplňte lahvičku se sprejem jablečným octem a teplou vodou ve stejném poměru. Pro lepší vůni můžete přidat 5-10 kapek esenciálního oleje.

Tento přírodní čistič bude pracovat lépe, než komerční přípravy, které obsahují chemické látky.

Odstranění zápachu

Zápach odstraníte během pár vteřin, pokud použijete jablečný ocet a vodu. Nalijte směs do lahvičky se spreje a aplikujte všude, kde se nachází zápach. První hodinu bude ocet velmi intenzivní, ale jakmile vůně odezní, získáte svěží vzduch v každé místnosti. Po zápachu nebudou žádné památky.

Likvidátor plevele

Pokud vás trápí plevel, jablečný ocet nabízí jednoduché řešení. Látky obsažené v tomto přírodním likvidátoru plevel odstraní plevel během několika dní. Vezměte si láhev jablečného octa, přidejte 1 šálek soli a menšího množství přípravku na mytí nádobí, který však neobsahuje toxické prvky.

Vložte sůl do lahve a nalijte jablečný ocet. Nechte dostatek prostoru pro polévkovou lžíci mýdla. Sůl s jablečným octem dostatečně protřepejte až se rozpustí. Nakonec dolijte polévkou lžicí mýdla a opět dobře protřepejte.

Přípravek užívejte v období, kdy je sucho a teplo. Plevel odstraníte během několika dní.

Repelent pro domácí zvířata

Máte domácího mazlíčka, který tráví většinu času venku? Pak máte pravděpodobně problémy s blechami a dalšími parazity. Jednou z možností je zakoupit komerční repelente ve specializovaném obchodě. Tyto produkty však vysušují a dráždí pokožku zvířete. Místo toho použijte jablečný ocet, který aplikujete na srst vašeho mazlíčka. Menší množství naneste i do pelíšku vašeho domácího mazlíčka.

Odstranění skvrn

Silné skvrny na oděvu odstraníte jednoduchou metodou. Nalijte ½ šálku octa do pračky spolu s čistícím prostředkem, který běžné používáte. Vaše prádlo bude jako nové.

Odpuzovač nezvaných hostů

Domácí mazlíčci nebo nevítaní hosté v domácnosti v podobě hlodavců nemohou vystát zápach a chuť jablečného octa. Chraňte svůj nábytek a kabely tím, že je 1 až 2 krát týdně potřete menším množstvím octa. Zápach udrží všechny nezvané návštěvníky ve velké vzdálenosti. Stejný způsob můžete využít i pro případy, kdy váš domácí mazlíček močí všude, jen ne na vyhrazeném místě.

Lapač much

Ovocné mušky mohou pěkně znepříjemnit volné chvíle, když kolem vás neustále poletují. Nalijte trochu jablečného octa a pár kapek mýdla do misky. Směs promíchejte a položte ji vedle mísy s ovocem. Mouchy během pár minut zmizí.

Prostředek na mytí nádobí

Do dřezu s horkou vodou přidejte 2 lžíce jablečného octa nebo stejné množství vložte do myčky na nádobí. Toto množství vám bohatě postačí na to, abyste odstranili přebytečný tuk z nádobí a zbavili se všech skvrn.

Zvýrazňovač chuti

Jablečný ocet slouží skvěle pro zvýraznění chutí. Můžete jej využít v marinádách, omáčkách nebo ke koření. Nebojte se jablečný ocet přidat do polévek nebo dokonce i koktejlů.

Očištění zeleniny

Většina ovoce nebo zeleniny mají na svém povrchu chemické látky a uvnitř se nachází pesticidy. Jablečný ocet může odstranit tyto škodlivé látky.

Smíchejte stejné množství vody a jablečného octa. Do lahvičky s ostřikovačem nalijte tuto směs a aplikujte na ovoce a zeleninu. Očistěte jídlo a nakonec jej opláchněte čistou vodou.

Regulátor chutí

Přehnali jste to s pálivým kořením a teď nevíte jak z toho ven? Nalijte menší množství jablečného octa do pokrmu a pálivá chuť zmizí. Začněte s jednou lžičkou jablečného octa a v případě potřeby přidávejte.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button