Péče o tělo

9 příznaků, že je hladina krevního cukru příliš vysoká

Už jste někdy měli pocit, že ve vašem těle není všechno tak, jak by mělo být? Povětšinou víte, co za tím stojí, snědli jste něco, co vašemu žaludku nesedí, během dne jste málo pili vodu a podobně. Někdy však tyto pocity můžete mít, ale nevíte přesně, co je způsobilo. Když v lidském těle není vše tak, jak by mělo být, tělo se snaží vás na to upozornit.

Varovné příznaky

Upozorňuje vás pomocí příznaků, které vám mají dát najevo, že něco není až tak úplně v pořádku. Mohou to být drobné příznaky, rány se nehojí tak rychle, jak by měly, máte neustálý hlad, i když jste třeba před chvíli obědvali, jste neustále unavení, nic moc nezvládnete. Začnete-li si jich všímat a spojíte si je, pak zjistíte, že se vám tělo snaží všemožně dát najevo, že potřebuje pomoc.

Může vám signalizovat, že máte například až příliš vysokou hladinu cukru v krvi. A s tím je potřeba něco dělat. Krev v lidském těle obsahuje cukr ve formě glukózy. Správné množství krevního cukru zajistí dostatek energie do buněk a orgánů těla. K udržení správné hladiny cukru v krvi je potřeba inzulín.

Inzulín je hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi. U lidí s cukrovkou typu 1 imunitní systém napadá buňky v slinivce, které produkují inzulín. Trpí-li lidé cukrovkou typu 2, pak produkuje organismus inzulín, ale není schopen jej správně využívat.

Co způsobuje vysokou hladinu cukru v krvi?

Jste-li nemocí či prožíváte zrovna nějaké to stresové období, vaše tělo produkuje hormony, které bojují s nemocemi a stresem. To může skončit také vysokou hladinou cukru v krvi. Jaké mohou být další příčiny vysoké hladiny cukru v krvi?

  • Nedostatek inzulínu
  • Perorální léčba cukrovky
  • Konzumace většího množství sacharidů
  • Méně pohybu a cvičení
  • Nemoc nebo infekce
  • Zranění
  • Některé léky

Vysoká hladina cukru

Pokud jsou hladiny cukru v krvi vysoké po dlouhou dobu, mohou v těle nadělat paseku. Poškodit mohou krevní cévy a způsobit tak řadu dalších problémů. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobovat mrtvici, selhání ledvin a ztrátu zraku podobně jako může působit na nervové problémy v kůži, které mohou způsobovat vředy nebo infekce.

Pokud se nějaké příznaky vysoké hladiny cukru v krvi objevují, pak nad nimi nemávněte rukou, ale věnujte jim pozornost. Zachytíte-li je včas, můžete zabránit tomu, aby se u vás objevili vážnější nemoci či dokonce trvalé poškození. Jaké mohou být tyto příznaky?

Necitlivost a brnění v pažích a nohou – necitlivost a brnění může být jedním z nejčastějších příznaků cukrovky. Dochází k tomu vlivem poškození nervů v končetinách.

Konstantní hlad – nízká hladina cukru v krvi vás potrápí neustálým hladem. To nakonec může vést k přejídání a následné obezitě, což je další příznak, který souvisí s diabetem.

Časté močení – pokud cítíte potřebu neustálého močení, možná trpíte vysokou hladinou cukru v krvi.

Zvýšená žízeň – vysoká hladina glukózy v těle může také zvyšovat pocity žízně. Jde o jeden z nejznámějších a největších ukazatelů cukrovky.

Únava – když buňky těla nemají dostatečné množství glukózy, buňky nebudou schopny fungovat tak, jak by měly. To může vést k celkové slabosti a únavě.

Náhlé přibírání nebo hubnutí – nízká hladina cukru v krvi může způsobovat, že tělo spaluje svaly namísto tuku. A to vede k náhlému úbytku hmotnosti. Vysoké hladiny glukózy byly také spojovány s přírůstkem hmotnosti. Objeví-li se u vás nenadálé hubnutí nebo přibírání, pak je dobré navštívit lékaře.

Problémy s pamětí – jakákoliv nerovnováha v těle včetně nerovnováhy hladiny cukru v krvi může způsobovat problémy se soustředěním nebo s pamětí.

Pomalé hojení ran – vysoká hladina glukózy může poškozovat nervy, což má za následek velmi pomalé hojení ran a poranění.

Rozmazané vidění a závratě – náhlé a nevysvětlitelné závratě a rozmazané vidění není možno ignorovat. Jde o jeden z nejrozšířenějších příznaků vysoké hladiny cukru v krvi a cukrovky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button