Péče o těloZdravé tipy

Jaké jsou druhy kašle a co nám řeknou o vašem zdraví?

Kašel vzniká tehdy, kdy jsou buňky v dýchacích cestách ‚podrážděny tekutinami, hlenem nebo materiálem a spustí se kašlací reflex, který vytlačuje vzduch z plic pod vysokým tlakem, aby se odstranily dráždivé látky a chránily plíce. Zde si projdeme několik typů kašle a jejich běžné příčiny a také probereme příznaky, které byste při kašli neměli ignorovat.

Typy kašle

Kašel je považován za „akutní“, pokud trvá méně než tři týdny, a za „chronický“, pokud trvá déle než osm týdnů u dospělých nebo čtyři týdny u dětí. Existují různé typy kašle a stavy spojené s těmito druhy kašle se mohou překrývat.

Hrudní kašel

Jinak známý jako vlhký kašel nebo flegmatický kašel, při kterém má člověk pocit těžkého hrudníku a při kašli vykašlává hlen. Každý kašel může produkovat chuchvalce hlenu, a proto se tyto typy kašle nazývají také „produktivní kašel“. Hrudní kašel je způsoben viry z nachlazení a chřipky a může se objevit po bolesti v krku. Hrudní kašel je horší ráno, protože během spánku máte tendenci méně kašlat, během této doby se hlen produkovaný buňkami v dýchacích cestách nahromadí, což vede k nadměrnému kašli a vykašlávání hlenu po probuzení. Mezi další závažnější příčiny hrudního kašle patří astma, srdeční selhání nebo chronická bronchitida.

Dráždivý kašel

Jedná se o nejčastější typ kašle.  Je způsoben podrážděním v krku a bývá nejobtížnějším typem kašle. Jedná se o neproduktivní kašel, protože produkuje jen málo hlenu nebo vůbec žádný. Nejčastějšími příčinami jsou nachlazení, chřipka, senná rýma nebo alergická rýma. Pokud je příčinou dráždivého kašle rýma, mohou ke zmírnění příznaků pomoci volně prodejné kapky do nosu a antihistaminika.

Suchý kašel

Suchý kašel, další neproduktivní kašel, vzniká v důsledku dráždivých látek v dýchacích cestách a jeho příčinou může být nachlazení, chřipka, senná rýma, astma, reflux kyseliny, bronchitida a některé léky používané k léčbě vysokého krevního tlaku.

Nervový kašel

Jedná se také o neproduktivní kašel, ale není způsoben fyzickými dráždivými látkami ani potřebou cokoli vypudit. Nervový kašel se zhoršuje při pocitu úzkosti nebo stresu a má tendenci mizet, když člověk spí. Než lékař diagnostikuje nervový kašel, je třeba vyloučit jiné příčiny kašle. Pro zvládnutí tohoto typu kašle je třeba odstranit hlavní příčinu úzkosti nebo stresu.

Noční kašel

Pokud se váš kašel zhoršuje nebo se zdá, že se objevuje pouze v noci, zatímco se snažíte spát, může to být důležitý příznak, který je třeba konzultovat s lékařem. Může se jednat o jednu z nejčastějších příčin nachlazení nebo chřipky, kdy se hlen v noci hromadí v nesprávných částech dýchacích cest, když si lehnete, ale může to být také příznak refluxu kyselin. Když v noci ležíte, může se kyselý obsah žaludku vrátit zpět do jícnu, a vyvolat tak noční kašel. U astmatu se navíc kašel obvykle zhoršuje nejen během cvičení, ale také v noci.

Trvalý kašel

Tento kašel se nazývá také „chronický kašel“ a je definován tak, že trvá déle než osm týdnů. Nejčastějšími příčinami úporného kašle jsou alergická rýma, infekce vedlejších nosních dutin, astma, gastroezofageální reflux, eozinofilní bronchitida, kouření, infekce a vedlejší účinky léků. Mezi vzácnější příčiny patří rakovina plic, lymfomy hrudníku, emfyzém, sarkoidóza a plísňové infekce včetně kokcidiomykózy, histoplazmózy a tuberkulózy. Jak je patrné, možné příčiny úporného kašle jsou rozmanité a pokud kašel trvá déle než tři týdny nebo pokud se u vás objeví další příznaky včetně dušnosti, bolesti na hrudi nebo vykašlávání krve, měli byste navštívit lékaře. 

Krupový kašel

Tento kašel se vyskytuje zejména u dětí mladších pěti let a je způsoben stejným virem, který způsobuje nachlazení, a způsobuje otok dýchacích cest. Mezi první projevy patří ucpaný nos a horečka. Hlasivky (hrtan) a průdušnice jsou oteklé a podrážděné, vzduch má méně prostoru pro pohyb do plic a dítě vydává chraplavý „štěkavý“ kašel, který se někdy přirovnává ke zvuku, který vydává tuleň. Pokud dýchací cesty dále otékají, může to dítěti ztížit dýchání a při dýchání se ozve vysoký pisklavý zvuk. Příznaky se zhoršují v noci a když je dítě rozrušené. Většinu případů krupu lze léčit doma a do týdne odezní. Vhodné je zvlhčovat vzduch, zajistit dostatečný příjem tekutin a pomocí volně prodejných léků, jako je paracetamol, snižovat horečku. 

Černý kašel

Jedná se o závažnou infekci dýchacích cest, která způsobuje silné záchvaty kašle. Vakcína proti černému kašli se obvykle podává jako součást očkovacího programu, ale černý kašel se může přenést z neočkovaných osob na ty, kteří očkování ještě nedostali, včetně malých dětí. 

Dusivý kašel

Každý, u koho se objeví náhlá epizoda dusivého kašle nebo přímo dušení, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc pro případ, že se jedná o vniknutí cizího tělesa do dýchacích cest.

Komplikace kašle

Mezi akutní komplikace kašle patří např:

  • mdloby po záchvatech kašle
  • nespavost z nočního kašle
  • zvracení vyvolané kašlem
  • zarudlé oči

Kdy se poradit se zdravotníkem

Lékaře byste měli navštívit, pokud se u vás vyskytne některý z následujících příznaků:

  • Pokud máte úporný kašel trvající déle než 3 týdny a zejména pokud trvá déle než 8 týdnů.
  • Vykašlávání hustého zelenožlutého hlenu/hlenu.
  • Sípání.
  • Máte vysokou horečku.
  • Dušnost a bolest na hrudi.

ZDROJ: https://info.isabelhealthcare.com/blog/9-types-of-cough-symptoms-causes-and-when-to-seek-help
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Edward Jenner: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-nezdravy-nemocny-chripka-4031632/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button